Popboks - IVAN ĐOKIĆ i ZLATKO PETKOVIĆ - ZAA - Sve ZAA ljubav prema muzici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 04.12.2012. 12:18

IVAN ĐOKIĆ i ZLATKO PETKOVIĆ - ZAA

Sve ZAA ljubav prema muzici

Svaki muzičar koji počinje da se bavi rokenrolom sanja o tome da ima bend, da putuje i deli svoju muziku sa publikom. Nama je svaka turneja novo ostvarenje tog sna i uvek je isti osećaj da prvi dan po završetku serije koncerata pomisliš gde sviraš naredne večeri

Milan Ćunković

Razgovarao: Milan Ćunković
 

Kruševački rege bend ZAA nanizao je u novembru koncerte u Nišu, Zaječaru, Boru, Splitu, Sarajevu i Banjaluci – kad se sve završilo, bubnjar Zlatko Petković (Fat Zad) i gitarista Ivan Đokić Đole popričali su o utiscima i još ponečemu za Popboks.

Fat Zed: Iz prostorije za vežbanje spakuje se oprema u kombi, iz kombija na binu, sa te bine na neku drugu. Ultimativna razmena energije - bilo da je sam koncert u pitanju, druženje sa publikom pre i posle, ili jednostavno međusobna komunikacija u bendu u kombiju. Preneti utiske rečima jako je teško. Ukratko, kao i svaki put, bilo je predivno. Nepravedno je favorizovati određeni nastup, ali ipak moram izdvojiti svirku na Duka festu u Banjaluci, gradu gde se inače osećamo kao kod kuće.

Đole: Svaki muzičar koji počinje da se bavi rokenrolom sanja o tome da ima bend, da putuje i deli svoju muziku sa publikom. Nama je svaka turneja novo ostvarenje tog sna i uvek je isti osećaj da prvi dan po završetku serije koncerata pomisliš gde sviraš naredne večeri.

Šta biste izdvojili kao posebno zanimljivo, neobično sa turneje?

Đole: Obilazak Splita i poseta Dioklecijanovoj palati u pratnji drugara iz bendova Pleska i Justin’s Johnson. Ne znam koliko je neobično, ali je u svakom slučaju nezaboravno iskustvo.

 

Nedavno ste objavili četrdesetominutni video ZAA Unplugged, Halfplugged, kakve su reakcije?
Fat Zed: Generalno, od starih fanova smo uglavnom dobili pozitivne kritike. Nama je jako drago što smo uspeli da te pesme ogolimo do srži i predstavimo ih u tom svetlu. Uprkos tome što su u akustičnim i poluakustičnim verzijama, imamo utisak da nimalo nisu izgubile na žestini, a pesmu Try izvodimo u toj novoj verziji na koncertima i publici se sviđa.

Đole: Ideja je bila da se bez previše peglanja audio/video produkcije zabeleže pesme u sirovom obliku i da se urade drugačiji aranžmani. Akustična svirka sa sobom nosi neku vrstu intimnosti i topline. Mi u bendu smo zadovoljni jer je materijal preneo upravo ovu atmosferu koju smo želeli da podelimo sa publikom. Najdraže mi je što sam sa različitih strana dobio komentare da se ovaj video jako dopao i ljudima koji nikad ranije nisu slušali bend.

Kakvi su dalji planovi?

Fat Zed: Da ispromovišemo do kraja EP Foot by Foot sa još par videa, kao i da što više sviramo uživo gde god nas pozovu. Sledećem albumu ćemo pristupili jako studiozno, tako da ne bih sad baratao sa predviđanjima i rokovima. Uglavnom, novih pesama ima. Kao i do sad, nećemo izbaciti ništa a da se prvo nama to ne svidi u potpunosti.

Đole: Uskoro će biti završen spot za pesmu Average Citizen, rađen u stilu psihodelije sedamdesetih. Jako smo radoznali da vidimo kako će se ljudima dopasti, pošto je reč o jednoj, da tako kažem, retro formi. Do kraja ove godine imaćemo još par koncerata krajem decembra i, naravno, naš plan je da i dalje sviramo što je više moguće. Nadovezao bih se na Zedovu priču o albumu. Potrudićemo se da sledeći doživi i svoje fizičko izdanje, trenutno prikupljamo kontakte potencijalnih izdavača. Oni koji prate scenu primećuju da ima sve više naših bendova koji izdaju za hrvatske kuće. Moram priznati da mi se jako sviđa način rada i logistika hrvatskih izdavača.

Kako vidite kruševačku scenu, ima li još interesantnih bendova?
Fat Zed: Niti više talenata niti manje mogućnosti za rad. I pored toga što u samom gradu funkcionišu tri studija, i pored toga što ima bendova koji zvuče potpuno svetski, nikako da se okupi ili održi scena. Da li je to zbog loše gradske politike prema umetnosti generalno, ili je nešto drugo u pitanju, tema je za mnogo stranica. Moram da pomenem sledeće bendove i da zamolim čitaoce da ih potraže po netu: Katabazija, No way back, Crveni karton, Totalni Promašaj, Rage of the Savage, neka ne zamere ako sam zaboravio nekog.  



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji