Popboks - Umro Mladen Bata Vranešević iz Laboratorije zvuka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 17.07.2006. 00:00 · 1

Umro Mladen Bata Vranešević iz Laboratorije zvuka

U subotu uveče u Novom Sadu je preminuo muzičar Mladen Bata Vranešević (1947), najpoznatiji kao član čuvene ska grupe Laboratorija zvuka

Laboratorija zvuka
Umro Mladen Bata Vranešević iz Laboratorije zvuka
U subotu uveče u Novom Sadu je preminuo muzičar Mladen Bata Vranešević (1947), najpoznatiji kao član čuvene ska grupe Laboratorija zvuka.
Po želji porodice, Danas prenosi, Mladen Bata Vranešević će biti sahranjen u Novom Sadu, u najužem porodičnom krugu.
Bata Vranešević je krajem 60-ih godina svirao je u grupama Falkon i Neoplanti. Tokom 70-ih godina sa svojim bratom Predragom Vraneševićem bavio filmskom muzikom, uglavnom komponujući za Želimira Žilnika.
Legendarnu grupu Laboratorija zvuka osnovali su 1978. i kroz nju je prošlo mnogo legendarnih ličnosti: Ivan Fece Firči, Zoran Bulatović Bale, Vince Olah, bodi bilderi Irena i Petar Čelik i Slobodan Blagojević, novosadska faca Vilmoš Kauboj, Dušica Ilić - kasnije proročica Kleopatra....
Laboratorija zvuka
Grupa je sa pesmom Dok vam je još vreme učestvovala na Opatijskom festivalu gde stiču i širu popularnost u tadašnjoj Jugoslaviji, a njihov album Telo obeležio je rock scenu krajem 70-ih.
Singl Ska-kavac joj zaš’o u rukavac 1981. postaje mega hit i jedna od najslušanijih pesama te godine.
U produkciji Mladena Vraneševića, za zagrebački Jugoton, snimaju drugi album sa nazivom Duboko u tebi 1982, a četiri godine kasnije objavljuju i treći Nevinost.
Tačno pre 10 godina objavljeno je i njihovo poslednje izdanje Nema niđe te ljepote, takođe u produkciji Bate Vraneševića.
Nakon ovog albuma grupa Laboratorija zvuka je i prestala da postoji, a Mladen se narednih godina bavio marketingom.


Komentari

  • Gravatar for Boban
    Boban (gost) | 07.07.2011. 13.19.51
    Zao mi je mnogo Bate vidjao sam ga onih devedestih godina po novosadskim aktuelnim mestima i uvek je bio originalan.Secam se njegovog belog kacketa, neke prelepe devojke sa kojom je redovno bio.Posle nocnih "tura" ugledao sam ga u ranim jutarnjim satima kako na malom Tomos mopedu kdo Futoske pijace nosi u nejlon kesi neke kifle, bas je bio originalan.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.