Popboks - ZA SVE JE KRIVA SVEKRVA (Monster-in-Law) – Robert Luketic - Stranci u Holivudu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.07.2005. 00:00 · 3

ZA SVE JE KRIVA SVEKRVA (Monster-in-Law) – Robert Luketic

Stranci u Holivudu

Kao što se poklonu ne gleda u zube, tako se ni u sred žarkog leta ne zamera makar šta solidnoj komediji. Lepo je što je kod Luketica sve lepo i ušminkano, glumci su sjajni, a scenario i režija vredni su hvale tim pre ako se niste nasedeli u Kinoteci i odgledali kako je sve što postoji u Svekrvi nekad već postojalo u mnogo boljim filmovima.

Vladislava Vojnović

Ocena:
8
8/10

Scenario: Anya Kochoff
Uloge: Jennifer Lopez, Jane Fonda, Michael Vartan
Žanr: komedija
Trajanje: 102 min.
Proizvodnja: USA, 2005.
Iako se scenaristkinja filma Za sve je kriva svekrva Anya Kochoff rodila u Kaliforniji, njeno prezime, kao i prezimena reditelja Roberta Luketica koji se rodio u Australiji i glavnog glumca Vartana koji se rodio u Francuskoj, govore u prilog kako-tako osveženoj krvi najnovijeg Holivuda.
Monster-in-Law
Istorija filma uči nas da su stranci u Holivudu oni koji su Holivud napravili Holivudom, a pogotovo da su najbolje klasične komedije radili tzv. ljudi sa akcentom.
Za sve je kriva svekrva daleko je od remek-dela, no četvrti film tridesetdvogodišnjeg Luketica ( Pravna plavuša 2001.) ipak sve vreme svog trajanja ima određeni nivo zabavnosti, a povremeno je i umereno do poprilično humoran. Početak i kraj filma su čak odlični, a samo na sredini postoji izvesno šlajfovanje. Razlog zakočenju nalazi se u nemuštom muškom tumačenju ko zna kakvog ispada ženskog filmskog mišljenja.
Monster-in-Law
Naime, po dobrom starom i proverenom receptu za pravljenje opera, a koji glasi „Tenor bi da biiip, a baš mu ne da!“, u Luketicevom filmu devojka Jannifer Lopez bi da se uda, a mladićeva majka Jane Fonda joj ne da. Stvar je grozno poznata a, dovedena do apsurda i očekivano efektna, no osoba oko koje se dve žene otimaju, zgodnjikavi Michael Vartan, napravljen je sasvim pasivno i po uzoru na ženske uloge u prosečnim „muškim“ filmovima, tj. on u dramaturškom smislu statira, reklo bi se bez zadatka! Sa stanovišta kosmičke međupolno-rodne filmske pravde, to je možda i u redu, ali sa stanovišta bioskopskog gledaoca, to je jednako dosadno i nedelotvorno kao i svi mediokritetski akcioni filmovi u kojima žene postoje dekora radi. Monster-in-Law Mnogo bolje bi bilo da je u središnjem delu filma, gde su fazoni zle svekrve iscrpljeni, a još se nije prešlo na završnicu sa fazonima zle snaje, prikazan „objekat“ koji takođe ima da reši neki problem inicijacije za stupanje u brak. Film bi bio celovitiji, smešno bi bilo smešnije, a komedija bi bila prava klasično-holivudska, a poruka da građanskim društvom vladaju žene bila bi ista. Jedino što tad ne bi bila 2005. nego, po prilici, 1955.


Komentari

  • Gravatar for filip
    filip (gost) | 31.08.2011. 13.21.14
    dosadno
  • Gravatar for sanela
    sanela (gost) | 02.09.2011. 20.20.40
    extra je
  • Gravatar for sta te briga
    sta te briga (gost) | 21.09.2011. 00.02.38
    koliko dugo da trazim ovaj film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi