Popboks - Bloger Krist Novoselic: za reformu anarhije i očuvanje demokratije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 10.11.2007. 11:46 · 1

Bloger Krist Novoselic: za reformu anarhije i očuvanje demokratije

Nekada basista Nirvane, kasnije lider (potcenjenog) benda Sweet 75 i član (nešto manje potcenjene) supergrupe Eyes Adrift, trenutno (proćelavi) basista grupe Flipper, pilot amater i politički aktivista Krist Novoselic započeo je blogersku aktivnost na stranicama Seattle Weeklyja

Nekada basista Nirvane, kasnije lider (potcenjenog) benda Sweet 75 i član (nešto manje potcenjene) supergrupe Eyes Adrift, trenutno (proćelavi) basista grupe Flipper, pilot amater i politički aktivista Krist Novoselic započeo je blogersku aktivnost na stranicama Seattle Weeklyja.

Njegov prvi tekst bavi se uglavnom politikom - tačnije, anarhijom i načinom na koji je on poima.

Novoselic piše kako je nedavno intervjuisan za emisiju o snimanju spota za Nirvaninu pesmu Smells Like Teen Spirit, koji je Nirvanu lansirao u orbitu mejnstrima.

Pored benda, publike i domara, spot prikazuje i čirlidersice u majicama za znakom anarhije (anarchy A) na grudima.

“Naravno, anarhija se poistovećuje sa haosom i neredom. Ali anarhija ima i drugo značenje; ono se odnosi na ljude koji se udružuju izvan državne strukture”, piše Novoselic.

“Nije slučajno što je znak anarhije bio česta pojava u andergraund/hardkor muzičkoj strukturi ranih 80-ih. Mnogi principi ove ideologije su praktikovani na sceni.”

Novoselic se ne slaže sa stavom da je država neprijatelj i piše kako je bio zgrožen destrukcijom na protestima protiv Svetske trgovinske organizacije u Sijetlu 1999.

Prema njegovom mišljenju, anarhisti bi trebalo da poštuju imovinu – kako privatnu, tako i javnu.

On veruje da su u društvu potrebna izvesna pravila, jer smatra da je “naivno misliti da će se puno ljudi ponašati principijalno i neće uzimati ono što im ne pripada”.

Takođe, Krist veruje u predstavničku demokratiju, ali smatra da bi današnji sistem trebalo transformisati jer je suviše centralizovan i počiva na „reakcionarnom konzervativizmu, reakcionarnom liberalizmu i apatiji“.

„Ne bi trebalo da razbijamo svoje institucije“, smatra Novoselic.

„Možemo se, međutim, okrenuti praktičnoj reformi. Ključ je u jednom drugom terminu korišćenom u pank-rok pokretu - Do It Yourself.“

Novoselic naglašava da „yourself“ ovde ne znači (bukvalno) „sam“.

Emisija serijala Videos that Rocked the World posvećena spotu za Smells Like Teen Spirit 26. novembra biće emitovana na televiziji Fuse, koju je Novoselic opisao kao „muzičku televiziju koja stvarno pušta muziku“.

Iako nije zadovoljan vremenom koje je njemu i bivšem kolegi iz Nirvane Daveu Grohlu posvećeno u emisiji, Novoselic je preporučio čitaocima koji budu u mogućnosti da je pogledaju.

Privju emisije i ekskluzivni intervju sa Daveom Grohlom možete pogledati ovde.



Komentari

  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 10.11.2007. 15.20.14
    "Privju emisije i ekskluzivni intervju sa Daveom Grohlom možete pogledati ovde". Privju... baš lepa srpska reč. Mogli ste da napišete "pregled".
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.