Popboks - Peppersi štite „Californication“ na sudu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 20.11.2007. 16:08 · 5

Peppersi štite „Californication“ na sudu

RHCP su tužili TV mrežu Showtime zbog korišćenja naziva njihovog albuma i singla iz 1999. za naziv nove serije u kojoj glavnu ulogu igra David Duchovny.

U tužbi stoji da je reč o nefer konkurenciji, umanjivanju vrednosti imena i nepravičnom bogaćenju, kao i da je ime „nedvosmisleno posebno, poznato“ i da se „u glavi potrošača odmah vezuje za Red Hot Chili Pepperse“.

RHCP su tužili TV mrežu Showtime zbog korišćenja naziva njihovog albuma i singla iz 1999. za naziv nove serije u kojoj glavnu ulogu igra David Duchovny.

U tužbi stoji da je reč o nefer konkurenciji, umanjivanju vrednosti imena i nepravičnom bogaćenju, kao i da je ime „nedvosmisleno posebno, poznato“ i da se „u glavi potrošača odmah vezuje za Red Hot Chili Pepperse“.

Californication su značajan CD, video i pesma u karijeri benda, i nije u redu da neka TV emisija jednostavno dođe i ukrade vam identitet“, izjavio je pevač Peppersa Anthony Kiedis.

U seriji Californication, Duchovny igra pisca koji se nalazi u krizi srednjih godina i pati od kreativne blokade.

U tužbi se navodi i da u seriji postoji lik koji se zove Dani California, što je takođe ime pesme kalifornijskog benda.

Peppersi traže ne samo da serija prestane da se zove Californication, nego i da im se plati odšteta, te da se odgovornima za seriju oduzme profit.

Tvorac serije Tom Kapinos je u julu ove godine izjavio da je sporno ime čuo prvi put u Oregonu.

„Sedamdesetih su postojale nalepnice za kola na kojim je pisalo ‘Ne kalifornikujte Oregon’ zbog toga što su stanovnici Kalifornije dolazili u velikom broju. Pomislio sam da je to odličan naslov za ovu seriju“, rekao je on.



Komentari

  • Gravatar for Dexa Pantelejski
    Dexa Pantelejski (gost) | 20.11.2007. 17.11.51
    Jao, kakvo prokenjavanje, lele, lele... Ne mogu da verujem. Kako ih nije sramota? Serija je fenomenalna, nesto tako dobro se odavno nije pojavilo na nekoj americkoj TV. Sa bilo kojim drugim naslovom ona bi imala istu gledanost, to nema veze sa zivotom. Osim toga, RHCP nisu izmislili termin "Californication" pa ne vidim sa kojim pravom ga svojataju. Sad ce ispasti da necemo moci da gledamo drugu sezonu ove genijalne serije zbog toga sto su Kidis i drugovi nasli novi nacin da dodaju jos koju nulu na svoj bankovni konto.
  • Gravatar for goran
    goran (gost) | 20.11.2007. 19.11.25
    jedna stvar me samo zanima... :) Da li ce pepersi u celoj prici ici do kraja, ili ce se zadovoljiti nekom pristojnom isplatom? :) Mislim... da li ce na kraju biti 'ok, platili ste sad mozete da koristite ime' ... :) sve mi se cini da ce tako biti na kraju.... a to je mozda najgori screnario.
  • Gravatar for S_Kid
    S_Kid (gost) | 20.11.2007. 22.56.22
    Ovo je slično onom fazonu da je Metalika zaštitila E akord kao svoj jer ga često koriste, i da će tužiti sve ostale izvodjače koji ga budu svirali u svojim pesmama :)
  • Gravatar for Niandra
    Niandra (gost) | 21.11.2007. 07.15.32
    Serija jeste genijalna, RHCP nisu izmislili taj termin ali je on svakako asocijacija na njih! Drug mi je rekao 'imam super seriju, zove se Californication' i odmah je dodao 'ali nema veze sa peppersima'. A + kad sam videla Dani California..nemoguce da taj lik nije cuo za to do jula ove godine (za pesmu rhcp-a Californication)!
  • Gravatar for Sale
    Sale (gost) | 21.11.2007. 12.58.06
    Pa zar nije normalno da se u filmove, serije, knjige, itd., ubacuju reference iz pop kulture kojoj navedene i same pripadaju. Po logici prolupalih peppersa, mnogi autori bi trebali biti tuzeni, zbog toga sto su , npr. nazvali nekog svog lika po liku iz necije pjesme, a oni su bas sustinski primjer originalnosti, zar ne? Cinjenica je, nisu izmislili taj izraz, bez obzira sto su ga popularisali. Sta je sljedece? Albert Hoffman tuzi pola planete zbog upotrebe temina LSD? Alan Freed tuzi cijelu planetu zbog upotrebe termina rock and roll? Dzuboks tuzi Popboks, zbog slicnosti u imenu i ocigledne asocijacije?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.