Popboks - Kraj Gatesove ere [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 22.06.2008. 13:30 · 3

Kraj Gatesove ere

Američki milijarder, cenjeni i osporavani prvi čovek kompjuterskog doba Bill Gates poslednji put će zvanično otići na posao u svoj Microsoft u petak, 27. juna.

Gates će tako završiti tranziciju ka dobrotvornom zanimanju u fondaciji koju vodi sa suprugom Melindom, a prostor koji ostavlja u Microsoftu popunjavaće trojica ljudi.

Američki milijarder, cenjeni i osporavani prvi čovek kompjuterskog doba Bill Gates poslednji put će zvanično otići na posao u svoj Microsoft u petak, 27. juna.

Gates će tako završiti tranziciju ka dobrotvornom zanimanju u fondaciji koju vodi sa suprugom Melindom, a prostor koji ostavlja u Microsoftu popunjavaće trojica ljudi.

Gatesove softverske dužnosti već je preuzeo Ray Ozzie; istraživačke i strateške odgovornosti nasleđuje Craig Mundle, a obaveze izvršnog direktora pripadaju Gatesovom kolegi sa Harvarda Steveu Ballmeru.

Sam Gates nikada nije završio fakultet; napustio je Harvard nakon dve godine i osnovao preduzeće koje je postalo ultimativni globalni softverski gigant; u međuvremenu, stekao je počasne titule kako Harvarda, tako i drugih univerziteta.

Nakon povlačenja, Gates će ostati na čelu upravnog odbora Microsofta; takođe, i dalje će biti najveći akcionar ove korporacije sa sedištem u Sijetlu.

Rob Enderle, analitičar Enderle Groupa iz Silikonske doline, smatra da je glavni izazov sa kojim se Microsoft sada suočava - kako sačuvati srce nakon Gatesovog odlaska, prenosi AFP.

"Bilo da je u pitanju kompanija ili osoba, kada se ostane bez srca, ostaje samo prazna ljuštura", nadahnuto je rekao Enderle.

Neki od analitičara nalaze da je Microsoft već posustao otkako je Gates pre nekoliko godina počeo da priprema teren za svoje konačno povlačenje.

Enderle skreće pažnju na ne baš veliki uspeh koji je aktuelni Microsoftov operativni sistem, Windows Vista, postigao na tržištu, što je značajno jer su upravo "Windowsi" predstavljali najveću snagu Microsofta.

Iako su različite verzije verzije Windowsa još uvek prisutne na 90% kompjutera širom sveta, Macintoshovi kompjuteri sa Appleovim operativnim sistemima u poslednje vreme su u značajnom porastu.

Pretnju za Microsoft predstavlja i Google, koji nudi besplatne usluge u domenima za koje Microsoft prodaje robu.

Gatesova kompanije nedavno je pokušala da pazari Yahoo za 50-ak milijardi dolara, kako bi se što bolje suprotstavila Googleu u domenu pretraživanja Interneta i oglašavanja, ali taj pokušaj nije uspeo.

Enderle kaže kako ne vidi "Gatesove prste" u ovom pokušaju, i smatra da je lider Microsofta verovatno bio među menadžerima koji su stali iza odluke o odustajanju.

"Osnivač ima ulogu koja je veća od života i rukovodi kompanijom na veoma suptilne načine, koji često padnu u zaborav kada osnivač ode", kaže ovaj analitičar.

"Taj jaz je za mnoge kompanije bio gotovo smrtonosan."



Komentari

  • Gravatar for eh, da je vise...
    eh, da je vise... (gost) | 23.06.2008. 09.40.14
    ...ovakvih Srba!
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 23.06.2008. 21.23.23
    Bilu Gejtsu sretan odlazak u penziju zeli Tintor Sasa iz Sida sa pesmom Amazing Bill Gates koju je odsvirao zajedno sa orkestrom Fejata Sejdica, a mozete je poslusati na adresi http://www.unsignedbandweb.com/music/download.php?mode=song_hifi&band_id=9197&song_id=24403 Pozdrav.
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 24.06.2008. 09.34.19
    sjetih se polemike koju sam imao da li gates zasluzuje vise postovanja jer pokoloni milijardu Ujedinjenim nacijama ili onaj prebogati sultan koji da milion dolara za jednu noc na kocku ili kurve. Da nije natezanja oko autorskih prava ja bih za Gatesa tvrdio da je skroz OK lik. Svejedno prelazim na linuks
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.