Popboks - iTunes: Spas industrije i smrt albuma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 30.09.2008. 13:30 · 3

iTunes: Spas industrije i smrt albuma

Novi album AC/DC Black Ice moći će od sredine oktobra da se u Americi nabavi samo preko lanca Wal-Mart, a sa kompletnim katalogom Beatlesa i Kid Rockovim Rock n Roll Jesus će činiti klub "nedostupnih iTunesu".

"Ne snimamo singlove, već albume", kratko je prokomentarisao odluku benda gitarista Angus Young. 

Novi album AC/DC Black Ice moći će od sredine oktobra da se u Americi nabavi samo preko lanca Wal-Mart, a sa kompletnim katalogom Beatlesa i Kid Rockovim Rock n Roll Jesus će činiti klub "nedostupnih iTunesu".

"Ne snimamo singlove, već albume", kratko je za Telegraph odluku benda prokomentarisao gitarista Angus Young. 

AC/DC spadaju među najglasnije kritičare Appleove digitalne prodavnice, jer smatraju da ona predstavlja glavnu pretnju formatu albuma. 

"Da smo na iTunesu, znamo da bi izvestan procenat ljudi downloadovao dve ili tri pesme sa albuma - a mislimo da nas to ne reprezentuje u muzičkom smislu", rekao je gitarista australijskog benda.

On je dodao kako je pričao sa članovima drugih bendova koji su takođe nezadovoljni iTunesom.

"Rekao sam im da se, otkad je iTunes počeo sa radom, prodaja naših izdanja zapravo povećala bez našeg prisustva na njemu".

Kao najjači argument Angus je istakao kako Beatlesi i njegov bend zauzimaju prva dva mesta po prodaji izdanja iz svojih kataloga, iako nisu prisutni na iTunesu.

Među protivnicima Appleove digitalne prodavnice nalaze se i ovogodišnji dobitnici Mercuryja Elbow.

Lider benda Guy Garvey smatra da je "iTunes odgovoran za smrt albuma".

On je pozvao kompaniju da omogući bendovima i autorima da zaključaju svoje albume:

"To je delo na kom smo radili a ne gomila downloadova nabacanih zajedno kako bi zadovoljili ugovornu obavezu", rekao je Garvey.

Razlozi zbog kojih Kid Rock nije hteo da sklopi dogovor sa iTunesom za Rock n Roll Jesus  su bili finansijske prirode - pošto nema troškova pakovanja i distribucije, autorski honorar bi morao da bude veći.

O negativnim stranama iTunesa govori i podatak da je singl Katy Perry I Kissed a Girl imao 2,2 miliona downloadova, a prodao se u samo 282.000 primeraka. 

Appleov iPhone dodatno je pospešio prodaju muzike preko iTunesa.

Sa druge strane, Nokia priprema oštar protivudar u vidu novog modela telefona koji će omogućavati korisnicima da skidaju muziku po izboru za fiksnu pretplatu na mesečnom nivou (cena još nije objavljena).

Kupovina novog Nokijinog modela "Comes With Music" podrazumevaće i potpisivanje 12-mesečnog ugovora koji se tiče načina nabavljanja muzike.

Nokia je postigla dogovor sa četiri mejdžora o dostupnosti celokupnih kataloga izdavača za svoj novi model.



Komentari

  • Gravatar for Elijah
    Elijah (gost) | 30.09.2008. 13.43.34
    Sram ih bilo!
  • Gravatar for hello
    hello (gost) | 01.10.2008. 06.57.36
    Jes da su Ej-si-di-si retko grozan bend, ali svaka cast na ovoj odluci.
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 01.10.2008. 12.14.41
    Mislim, ok, i ja sam za albume, ali kakav je to fašizam zabranjivati ljudima da slušaju po jednu pesmu ako žele? Šta se to koga tiče da li je neko preslušao čitav album ili samo jednu pesmu?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.