Popboks - Kad originalni pevač utihne [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 15.10.2008. 17:02 · 5

Kad originalni pevač utihne

Vest da će Led Zeppelin možda krenuti na turneju bez Roberta Planta pokrenula je u svetskoj muzičkoj čaršiji teme opravdanosti zadovoljavanja nostalgije kod fanova i zadržavanja identiteta benda sa novim pevačem.

Washington Post je podsetio kako tradicija zamene pevača potiče još iz vremena ranog R&B-ja.

Vest da će Led Zeppelin možda krenuti na turneju bez Roberta Planta pokrenula je u svetskoj muzičkoj čaršiji teme opravdanosti zadovoljavanja nostalgije kod fanova i zadržavanja identiteta benda sa novim pevačem.

Washington Post je podsetio kako tradicija zamene pevača potiče još iz vremena ranog R&B-ja.

Sastavi poput The Temptations i The Drifters nastupali su u različitim postavama godinama, čak i decenijama, dok su mnoge doo-wap grupe nastupale bez ijednog originalnog člana.

U rock muzici se mogu navesti mnogi uspešni - ili barem unosni - slučajevi zamene pevača: Sammy Hagar je zamenio Davida Lee Rotha u Van Halenu, umesto pokojnog Bona Scotta u AC/DC je došao Brian Johnson, a Phil Collins je 1975. zapevao u Genesisu nakon odlaska Petera Gabriela.

Kao najzanimljiviji primeri neuspešnih zamena mogli bi se navesti dolazak Tima "Rippera" Owensa u Judas Priest na mesto Roba Halforda i period kada je Blaze Baley bio pevač Iron Maidena (1994-1999), umesto Brucea Dickinsona.

Washington Post piše da u velikom broju slučajeva novi pevač ima zadatak da što ubedljivije otpeva stare pesme benda i održi interesovanje fanova za bend.

Grupe Journey, Boston i Foreigner već duže vreme nastupaju sa novim pevačima, a beogradska publika će 29. oktobra moći da vidi Queen sa Paulom Rodgersom; najavljen je i skori izlazak njihovog prvog zajedničkog albuma Cosmos Rock.



Komentari

  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 15.10.2008. 16.30.18
    Thin Lizzy nastupaju bez Phila Lynotta (umro 1986), ali ne snimaju nove albume. Queen ne nastupa više kao Queen, već svom imenu dodaje Pola Rogersa. The Stranglers su nastavili bez Hugh Cornwella, a njegov doskorašnji naslednik Paul Roberts nije imao ni delić njegove harizme, ali je bend ipak nastavio da snima albume, pa je sa poslednja dva čak doživeo neku vrstu renesanse. Teško je reći šta je bolje, kad ode ili umre pevač koji je, praktično, deo identiteta benda. Da li se valja raspasti ili nastaviti. Pošto cenim borbenost i pravo na promenu, uvek sam više za drugu opciju.
  • Gravatar for tomislav zegura
    tomislav zegura (gost) | 15.10.2008. 18.38.03
    Uf, ne bih volio da Zeppelini nastave bez Roberta pod tim imenom, pod nekim drugim imenom, to je ok, kao sto su Page i Plant 90tih nastupali pod tim imanom ,ali bez Planta nikako nema smisla... Queen bar navode Pola Rogersa kao posebnog u logo-u ,sto je donekle fer ,zamjena pjevaca je eventualna moguca ako bend cesto mijenja clanove i to u svojoj kreativnoj fazi (pozitivan primjer je takodje dolazak Davida Coverdale-a u Deep Purple nakon Gillana) ali ovako, ne Zeppelini molim vas...
  • Gravatar for ne daj se plante!
    ne daj se plante! (gost) | 16.10.2008. 12.40.46
    samo napred!
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 16.10.2008. 21.17.59
    A, da ne pričamo o INXS-u.
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 21.10.2008. 23.00.53
    The Stranglers su jedan od retkih bendova koji je odrzao kvalitet nakon odlaska pevaca i gitariste Hugh Cornwell-a, jer je postojala jos jedna stvaralacki jaka licnost u grupi-Jean Jacques Burnel
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.