Popboks - FOTOsinteza: Roboti pevaju plačući [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 06.11.2008. 09:59 · 1

FOTOsinteza: Roboti pevaju plačući

Sedam godina nakom zapaženog debija Kosmos Srbija, ovih dana za Ammonite Records izlazi povratnički album grupe Foto – Fotosinteza.

Fotosinteza ima 10 pesama, a kao prvi singl startuje pesma Zaljubljen.

Sedam godina nakom zapaženog debija Kosmos Srbija, ovih dana za Ammonite Records izlazi povratnički album grupe FotoFotosinteza.

Fotosinteza ima 10 pesama, a kao prvi singl startuje pesma Zaljubljen.

Ukoliko postoji bilo šta o čemu ljubitelji electro-popa više vole da govore od opreme na kojoj su nastajali čuveni albumi i svirali omiljeni bendovi, to su reference na koje se pojedini autori naslanjaju.

Grupa Foto koju čine Nenad Jovanović iz grupe Lutke (muzika, tekstovi, gitare i pevanje) i Branislav Pakić iz Chiq Toxiq (produkcija, klavijature, sintisajzere i sve ostalo) mogla porediti sa sastavima The Assembly ili Electronic u kojima su se susretali gitarski i elektronski pop gurui.

"Po svom zvuku ova grupa bi se mogla smestiti u rane 80-e uz Human League, OMD ili Yazoo", kaže za naš sajt Foto Lutka Nenad (desno).

"Međutim, po duhu, Foto se nadovezuje na briljantne ali sakrivene korene jugoslovenskog electro-popa.

U senci Videosexa, rane Zane, Denisa & Denisa i grupe Beograd, grupe poput Date i Max & Intro tragale su za formulom idealne synth-pop pesme.

Danas su snimci njihovih istraživanja predmet čežnje pop ezoterika koji tragaju za idealnom pesmom kroz Slušanje i Iskopavanje retke muzike."

Nenad kaže da je bend odlučio da pronađe Sveti Gral beogradskog electro-popa.

"Grupe kao Ladytron u žanrovskom i Neon Neon u konceptualno-izvođačkom smislu pokazuju da Foto trenutno nije sam na ovom svetu u svojoj potrazi i da su zvuci electro-pop prošlosti vanvremenski ako su dobro programirani i osećajni. A ovi jesu. Ovaj album će nam objasniti kako su roboti naučili da plaču, i to na srpskom."



Komentari

  • Gravatar for al'
    al' (gost) | 06.11.2008. 11.13.35
    se sastavljao ovaj info, danima i nocima, a?reference ("rana zana") zaista obecavaju kvalitetno izdanje.jedva cekam.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.