Popboks - U2 Ltd. krade od sirotinje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 02.03.2009. 12:32 · 7

U2 Ltd. krade od sirotinje

Koalicija Debt and Development Coalition Ireland (DDCI) koja okuplja najveće irske dobrotvorne organizacije optužila je U2 da pljačkaju svetsku sirotinju.

DDCI je na prošlonedeljnim demonstracijama osudila članove U2 zbog izbegavanja plaćanja poreza i pronalaženje poreskog utočišta u Holandiji, čime nanose direktnu štetu siromašnima, prenosi Guardian.

Koalicija Debt and Development Coalition Ireland (DDCI) koja okuplja najveće irske dobrotvorne organizacije optužila je U2 da pljačkaju svetsku sirotinju.

DDCI je na prošlonedeljnim demonstracijama osudila članove U2 zbog izbegavanja plaćanja poreza i pronalaženje poreskog utočišta u Holandiji, čime nanose direktnu štetu siromašnima, prenosi Guardian.

"Želeli smo da izrazimo zabrinutost zbog toga što je Bono predvodnik borbe protiv nemaštine i nepravde u osiromašenom svetu, ali njegov bend je istovremeno izmestio deo poslovanja u poresko utočište" rekla je za televiziju ITN Nessa Ni Chasaide iz DDCI.

"Izbegavanje plaćanja poreza košta osiromašeni svet najmanje 160 miliona dolara godišnje. To je novac koji je hitno potreban za izvlačenje ljudi iz siromaštva."

Protest DDCI-ja odnosi se na kompaniju U2 Ltd, koja se bavi naplatom autorskih prava, a koja je nakon izglasavanja oštrijeg poreskog zakona u Irskoj (na osnovu kog je bend platio 19 miliona funti poreza) preseljena u Holandiju, gde su porezi niži. 

Menadžer U2 Paul McGuinness odbacio je optužbe tvrdeći da su U2 "globalni biznis koji i poreze plaća globalno".

"Najmanje 95% poslovanja U2 odvija se izvan Irske, a bend plaća razne poreze širom sveta", rekao je McGuinness poručujući da kao i svaki biznis, i U2 operiše na poreski efikasan način.

"Nema ničeg nelegalnog u tome što su oni izabrali povoljnije poreske zakone", odgovara Chasaide. "Ali, s obzirom na to da je Bono uložio toliko truda u okončanje siromaštva, mi u tome vidimo nedoslednost."

Inače, U2 su u petak imali neočekivanu mini svirku na krovu zgrade BBC-ja u Londonu, kada su izveli pesme Get On Your Boots, Magnificent, Vertigo i Beautiful Day.



Komentari

  • Gravatar for Igoo
    Igoo (gost) | 02.03.2009. 12.10.25
    http://www.atu2.com/news/article.src?ID=5372
  • Gravatar for keynes
    keynes (gost) | 02.03.2009. 14.52.53
    "Izbegavanje plaćanja poreza košta osiromašeni svet najmanje 160 miliona dolara godišnje" - milijona? ceo svet? onda to i nije tako strasno.
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 02.03.2009. 15.18.57
    Optuzbe su van pameti... Ako covek zeli da nesto plemenito i humano uradi - onda je to njegova dobra volja. Ukoliko ikada i prestane da radi humanitarne stvari, ne treba ga osudjivati. Ako sirotinja u jednoj drzavi zavisi od jednog benda, onda je tek to van pameti.
  • Gravatar for dogmeat
    dogmeat (gost) | 02.03.2009. 15.58.41
    "zato je, uprkos svim dobrim stvarima koje je radio, bono i dalje svima izgledao kao govno" (izvor: South Park)
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 02.03.2009. 17.43.19
    neka se oni pozabave muzikom koju U2 pravi a koja je vrh!...to za izbjegavanje poreza je normalna stvar...to svako radi
  • Gravatar for posteno
    posteno (gost) | 03.03.2009. 01.19.48
    Bono Vox je covek sa misijom, politickom misijom. prema tome, uopste nije nebitno gde U2 placaju porez. jedno je kad to rade Stonesi ili neki drugi bend koji nikad nije imao takav plemenit cilj kao sto je borbo protiv siromastva treceg sveta. u slucaju Bona to je samopromocija, i to je ono najuzasnije. slikas se 10 puta sa Bushom valjda zato sto verujes da ce to iskoreniti siromastvo? mislim koliko je to usta nahranilo? samo Bonova
  • Gravatar for Ehrm....
    Ehrm.... (gost) | 03.03.2009. 12.25.47
    Ko kaze da novac koji "poznati" daju za porez ide direktno u "siromaske" dzepove? U 90% slucajeva politicari rade sa njim sta hoce. Mozda zato U2 ne veruje u takav nacin suzbijaanja siromastva(placanjem poreza) i zato ima sopstvenu organizaciju namenjenu tome.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.