Popboks - Dubioza Kolektiv: Distrikt Exit [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 12.07.2009. 13:46 · 6

Dubioza Kolektiv: Distrikt Exit

Šta je to što nekoliko hiljada posetilaca Exita može da zainteresuje za državno uređenje Bosne i Hercegovine? I zašto bi neki klinac s dredovima iz Niša, koji je možda dao poslednji dinar za kartu za Exit, uzvikivao stihove "Neću distrikt/Ne priznajem kantone/Neću 15 vlada/Ministre morone"?

Šta je to što nekoliko hiljada posetilaca Exita može da zainteresuje za državno uređenje Bosne i Hercegovine? I zašto bi neki klinac s dredovima iz Niša, koji je možda dao poslednji dinar za kartu za Exit, uzvikivao stihove "Neću distrikt/Ne priznajem kantone/Neću 15 vlada/Ministre morone"?

Sarajevski crossover bend Dubioza Kolektiv svira spoj rocka, reggaea i duba, a najviše pažnje u matičnoj BiH privukao je žestokim političkim angažmanom, i to ne samo kroz javne akcije nego i najdirektnije kroz muziku. Njihov album Firma Ilegal prošle godine je u Srbiji objavio PGP, što ih je predstavilo nešto većem delu ovdašnje publike.

Zato i ne treba da čudi potpuna eksplozija energije u publici tokom izvođenja najvećih hitova s tog albuma, poput pesme Svi u štrajk (iz koje potiču citirani stihovi) ili Šuti i trpi. Dok su pevači i MC-jevi Almir Hasanbegović i Adis Zvekić kao sumanuti skakali po bini obučeni u zanimljive žuto-crvene kostime , na binu su doletale ispijene plastične pivske čaše, a publika je skandirala Dubiozine refrene (da, njihovi refreni se skandiraju!) koji u bosansku političku stvarnost zasecaju dublje nego što mnogi srpski posetioci koncerta znaju o domaćim političkim prilikama. 

Mada, iskreno, koliko nas zna ko je zaista Slavica Đukić-Dejanović?

Sa čak osam članova (dva vokala,basista, gitarista, perkusionista, bubnjar, klavijaturista i sound technician), Dubioza Kolektiv na sceni deluje impresivno, sa pažljivo osmišljenim svakim segmentom nastupa, ostavljajući utisak sigurnog i vrlo artikulisanog benda kojem i dalje rade pljuvačne žlezde. 

A distrikte i kantone će biti lakše ukinuti kada pre toga nestanu iz ljudskih (pod)svesti. Zato toliko ohrabruje lakoća s kojom Dubioza dolazi do svesti srpskih klinaca. Mesta poput Exita za te su ljude jedini prirodan distrikt. 

M. Vukelić



Komentari

  • Gravatar for rainman
    rainman (gost) | 12.07.2009. 13.07.20
    Sinoc sam prvi put u zivotu cuo za ovaj bend i nisam mogao da verujem koliko su dobri. Iako sam malo starije generacije, ne znam nijednu njihovu stvar, a i generalno imam averziju prema muzici koja dolazi iz BiH, nisam mogao da stanem od skakanja i "skandiranja" refrena. Samo neka tako nastave.
  • Gravatar for st
    st (gost) | 12.07.2009. 13.45.15
    "A odake ste vi? Novosađani? I došli ste gledat' Dubiozu? Ne mogu da vjerujem, svaka čast!" (iz razgovora sa jednim posetiocem koncerta, očito državljaninom BiH)
  • Gravatar for komentator
    komentator (gost) | 12.07.2009. 20.29.59
    I ni reci o tome kako je protekao njihov prvi nastup na Exitu pre par godina?
  • Gravatar for Новосађанин
    Новосађанин (gost) | 13.07.2009. 19.20.49
    И ни речи о томе да на нјиховој my space страници стоји маскота групе са све ратном беретком са лјилјанима
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 14.07.2009. 13.24.05
    auu koja drama što maskota ima beretku s grbom federacije! ju ju ju naopako!!! meni je debilno da se oko toga pravi frka ko što mi je debilno da edo i frenki marčelu prigovaraju što nosi "četniks" garderobu. jači si od svih tih simbola tek kad si iznad njih.
  • Gravatar for Новосађанин
    Новосађанин (gost) | 14.07.2009. 15.23.17
    Јачи си од свих тих симбола тек кад си изнад нјих ? А изнад нјих си валда кад их и не носиш или истичеш
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.