Popboks - Darko Glavan (1951-2009) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 13.07.2009. 13:32 · 3

Darko Glavan (1951-2009)

Darko Glavan, jedan od najznačajnijih hrvatskih i jugoslovenskih muzičkih i likovnih kritičara, poginuo je sinoć u Varaždinu, oko pola kilometra od stadiona Varteks, sa kog se vraćao nakon festivala Radar.

Pretpostavlja se da je na Glavana, čije je telo nađeno oko ponoći, naleteo automobil.

Darko Glavan, jedan od najznačajnijih hrvatskih i jugoslovenskih muzičkih i likovnih kritičara, poginuo je sinoć u Varaždinu, oko pola kilometra od stadiona Varteks, sa kog se vraćao nakon festivala Radar.

Pretpostavlja se da je na Glavana, čije je telo nađeno oko ponoći, naleteo automobil.

Glavan je rođen 1951. u Rijeci. Kao istoričar umetnosti, bio je predavač na fakultetu, kustos, autor monografija i predsednik hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

Rock kritikom se bavio od 1969, a 1980. je objavio svoju prvu knjigu Punk - prvu autorsku knjigu o punku u SFRJ.

Učestvovao je u pisanju biografija Bijelog Dugmeta (Ništa mudro, 1981, sa Draženom Vrdoljakom), Rolling Stonesa (Rock'n'roll Babilon, 1998, s Hrvojem Horvatom) i Prljavog Kazališta (Sve je lako kad si mlad, 2000, takođe sa Horvatom).

Bavio se i prevodilaštvom.

"Strip ne bi bio toliko priznat, mnogobrojni dizajneri danas ne bi bili to što jesu, nerijetki likovni umjetnici ne bi ostvarili takav uspjeh kakav su ostvarili niti bi brojni rock pjevači i glazbenici živjeli od svoje glazbe da nije bilo kritičkog opusa Darka Glavana", piše Dubravko Jagatić na T-Portalu povodom Glavanove smrti.



Komentari

  • Gravatar for P.U.N.K...
    P.U.N.K... (gost) | 13.07.2009. 12.47.29
    ...is dead.
  • Gravatar for sid i nancy
    sid i nancy (gost) | 13.07.2009. 14.02.54
    ja se secam odlicnih tekstova u startu i dzuboksu; DG i Vrdoljak su bili sa Popocicem vrh jugoslovenskog rok niovinarstva godinama pre kremera, zikica i gospodina koji je sastavio prvu x-yu rok encikolopediju (janjatovic? da ne pogresim ime) bitan lik za one koji su u staroj yu pratili muziku. kada dobije ulicu u zagrebu (cestu?), ne bi trebala da je manja od vrdoljakove
  • Gravatar for Vesna
    Vesna (gost) | 14.07.2009. 00.28.27
    P otpuno U vredljivo N egiranje K raja
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.