Popboks - Preminuo JD Salinger [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 29.01.2010. 10:55 · 6

Preminuo JD Salinger

Američki pisac JD Salinger preminuo je juče u 91. godini.

Autor čuvene knjige Lovac u žitu, preminuo je prirodnom smrću u svojoj kući u Nju Hempširu, izjavio je njegov sin, a prenosi BBC.

Američki pisac JD Salinger preminuo je juče u 91. godini.

Autor čuvene knjige Lovac u žitu, preminuo je prirodnom smrću u svojoj kući u Nju Hempširu, izjavio je njegov sin a prenosi BBC.

Lovac u žitu, Salingerov roman iz 1951. godine postao je jedno od najuticajnijih dela američke književnosti modernog doba.

Nakon objavljivanja ovog romana, koji mu je doneo veliku popularnost, Salinger se povukao i ostatak života proveo u strogoj privatnosti.

Živeći u svojoj kući u Nje Hempširu, retko je davao intervjue – među poslednjima je i intervju koji je dao 1980. godine.

Jerome David Salinger je rođen 1919. godine u Njujorku.

Kao pisac je debitovao sa kratkim pričama od kojih su neke objavljene u New Yorkeru tokom 40-ih godina 20. veka.

Lovac u žitu je ubrzo nakon objavljivanja postao izuzetno popularan posebno kod mlađih čitalaca, a glavni junak romana Holden Caulfield predstavlja oličenje mladalačke pobune protiv društvenih konvencija i katalizator tinejdžerske otuđenosti i teskobe u prelomnim trenucima odrastanja i napuštanja detinjstva kao oličenja nevinosti.

Nakon objavljivanja, Lovac u žitu je tri nedelje bio na prvom mestu New Yorkerove liste bestselera.

Kult ovog romana pratile su i zabrane u pojedinim američkim školama zbog velikog broja psovki, a tokom 70-ih su neki od profesora u američkim školama dobijali otkaz zbog uvršćivanja ove knjige u lektiru.

Lovac u žitu se godišnje proda širom sveta u 65 miliona primeraka.

Prošle godine Salinger je pravnim putem pokušao da spreči objavljivanje knjige 60 Years Later: Coming Throuh the Rye, koja je plasirana kao nastavak Lovca u žitu.

Iako je u više navrata reagovao na kršenje autorskih prava, nikada se nije pojavio na sudu, niti je ikada pristao da proda autorska prava za filmsku adaptaciju svojih dela.

Između ostalih, Salinger je odbio ponude Samuela Goldwyna, a među rediteljima koji su bili zainteresovani za ekranizaciju romana bili su i Billy Wilder, Harvey Weinstein i Steven Spielberg.

Nakon Lovca u žitu, Salinger je napisao još tri dela koja su takođe postala bestseleri – novele Freni (1955), Zui (1957), Simur: uvod (1959) i Visoko podignite krovnu gredu, tesari (1955), kao i zbirku priča Za Esme (1953).

Nakon 1965. godine, Salinger više nije izdao nijedno delo, iako su njegovi prijatelji i posetioci tvrdili da je u svom domu imao oko 15 završenih rukopisa.

Salinger je za sobom ostavio dvoje dece iz prvog braka sa Claire Douglas od koje se razveo 1967. godine.

Film Finding Forester (2000) Gusa Van Santa o piscu (Sean Connery), autoru jednog romana koje je proglašeno za remek delo i koji narednih 30 godina živi povučeno, inspirisan je Selingerovim životom.



Komentari

  • Gravatar for :(
    :( (gost) | 29.01.2010. 10.05.39
    Freni i Zui je moja omiljena knjiga zauvek :/
  • Gravatar for boca
    boca (gost) | 29.01.2010. 11.11.38
    slava mu. veliki pisac...veliki covek...veliko iscekivanje da procitam sta je kuvao poslednjih 30 godina.
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 29.01.2010. 11.41.13
    Sad će i tih 15 da objave. Samo polako...
  • Gravatar for M
    M (gost) | 29.01.2010. 13.28.41
    Mit
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 29.01.2010. 13.51.14
    Jbg, mislio sam da je besmrtan...
  • Gravatar for Slavica
    Slavica (gost) | 29.01.2010. 18.28.37
    Postao je i pored smrti,besmrtan.Valjda ćemo doživeti da čitamo,šta je još napisao,a nije dao da se objavi.U neku ruku,čudak.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.