Popboks - Dragojević: Slovenački, hrvatski, makedonski i crnogorski mediji su pisali o uspehu Parade kao da je domaći film [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 10.03.2012. 10:54 · 1

Dragojević: Slovenački, hrvatski, makedonski i crnogorski mediji su pisali o uspehu Parade kao da je domaći film

Film Parada je prošle nedelje u Sloveniji dobio Zlatnu traku od Udruženja distributera koju dobijaju filmovi kada im poseta u bioskopima pređe 25.000 gledalaca.

Ovo priznanje su poslednju deceniju dobijali isključivo slovenački filmovi, a poslednja slovenačka manjinska koprodukcija koja je dobila zlatnu traku je Ničija zemlja, Danisa Tanovića.

Film Parada je prošle nedelje u Sloveniji dobio Zlatnu traku od Udruženja distributera koju dobijaju filmovi kada im poseta u bioskopima pređe 25.000 gledalaca.

Ovo priznanje su poslednju deceniju dobijali isključivo slovenački filmovi, a poslednja slovenačka manjinska koprodukcija koja je dobila zlatnu traku je Ničija zemlja, Danisa Tanovića.

Parada je takođe posle osam nedelja prikazivanja u Sarajevu, Tuzli i Zenici ostvarila 18.000 gledalaca što je, kako je saopštila producentska kuća Filmstar, najbolji rezultat koji je do sada ostvario jedan srpski film. "Film se još uvek uspešno prikazuje i velika je šansa da dostigne gledanost ostvaren u drugom entitetu, Republici Srpskoj, od 23.000 gledalaca", dodaje ova kuća.

U Hrvatskoj za Paradu već treći mesec prikazivanja vlada veliko interesovanje i ovog vikenda srpski film prestiže po gledanosti Šta je muškarac bez brkova koji je držao suvereno drugo mesto  po gledanosti u istoriji hrvatskog filma sa 152.000 gledalaca. Najgledaniji film u Hrvatskoj ikada je Kako je počeo rat na mom otoku sa 200.000 gledalaca.

"Niko od nas nije očekivao da će film biti toliko dugovečan u bioskopima regiona. Već dva puta smo odlagali izdavanje DVD-ja Parade kako ne bismo presekli ovo fantastično interesovanje publike u 'Yugo-sferi'. Ove cifre, same po sebi, nisu mnogo važne. Važno je da je ovo izuzetan podsticaj za regionalnu saradnju i manjinske koprodukcije koje se u nekim državama regiona stalno kritikuju. Ali sada niko ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji ne može da zameri što se pomažu i filmovi iz regiona - kroz porez na ulaznice ove države već su se vratila uložena sredstva kojim su ove države pomogle regionalnu saradnju", izjavila je producentkinja filma Biljana Prvanović.

"Ovo su sve lepe vesti", kaže Srđan Dragojević,"a lepe vesti često kod nas imaju drugorazredni tretman u odnosu na negativne. Meni je posebno drago da se u javnosti sazna o uspehu našeg filma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine". Odnos Beograda i Sarajeva se često tretira kroz prizmu međusobnog zameranja i optužbi, pa je meni drago da Parada daje drugačiji primer.  Jako sam srećan što je uspeh Parade na Berlinskom festivalu i tri osvojene nagrade u zemljama ko-producenata propraćen tako dobro, moguće da je i to razlog što gledanost filma tamo ne opada. Dok su, istovremeno, pojedini srpski mediji i kritičari pokušavali na sve načine da minimizuju uspeh srpskog filma u Berlinu, čak i falisfikujući izveštaje o prijemu filma i "zaboravljajući" da spomenu sve nagrade koje je film dobio na jednom od tri najveća festivala u svetu, slovenački, hrvatski, makedonski i crnogorski mediji su pisali o uspehu Parade kao da je domaći film. Po mnogim kriterijuma, on to i jeste i meni je drago što je prihvaćen širom zemlje u kojoj sam rođen", dodao je Dragojević. 

Pročitajte recenziju filma Parada na Popboksu. 



Komentari

  • Gravatar for mi nismo akrepi
    mi nismo akrepi (gost) | 10.03.2012. 18.31.11
    spiiiinovanje!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.