Popboks - Dokumentarac o niškoj rok sceni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 17.05.2012. 15:04 · 5

Dokumentarac o niškoj rok sceni

Dokumentarni film Marijana Cvetanovića i Velimira Stojanovića Mi plačemo iza tamnih naočara biće premijerno prikazan 25. maja u 20 časova pred niškom publikom u bioskopu Vilin grad. Ovaj film, koji ime pozajmljuje od naslova albuma niške grupe Dobri Isak, bavi se problematikom niške rok scene, sa posebnim naglaskom na period 1990-2010.

Dokumentarni film Marijana Cvetanovića i Velimira Stojanovića Mi plačemo iza tamnih naočara biće premijerno prikazan 25. maja od 20 časova pred niškom publikom u bioskopu Vilin grad. Ovaj film, koji ime pozajmljuje od naslova albuma niške grupe Dobri Isak, bavi se problematikom niške rok scene, sa posebnim naglaskom na period 1990-2010.

Rad na filmu trajao je dve godine, sniman je na više od 50 lokacija, a razgovori su vođeni sa više od 70 sagovornika. Mi plačemo iza tamnih naočara traje 72 minuta i pokušava da odgovori na pitanja koliko je niška scena bila značajna u jugoslovenskim okvirima i zbog čega se muzička ponuda grada u uopštenim konotacijama svodila na Galiju i Kerber. Film, između ostalog, baca svetlo i na trenutnu svakodnevicu članova nekada kultnih niških grupa.



Komentari

  • Gravatar for 2439
    2439 (gost) | 18.05.2012. 00.24.03
    ''zbog čega se muzička ponuda grada u uopštenim konotacijama svodila na Galiju i Kerber'' - zato što su to bila jedina dva dobra benda iz niša.
  • Gravatar for Nishlija
    Nishlija (gost) | 18.05.2012. 05.31.18
    Nis nikad nije ni imao scenu. Vecina bendova brzo nastaje i gasi se zato sto gradu sa mentalitetom palanke oni nisu potrebni. To sto su ova gospoda imala neki bend na godinu ili dve dana apsolutno se ne moze smatrati scenom. U ovom trejleru mahom vidim neke samoproklamovane Nishke legendarne rokere za koje niko dalje od Prokuplja nije cuo nikada. Insufijencije pravih rok muzicara u Nisu nikad nije bilo, ali nekako su takvi uvek bili ignorisani u svojoj (ovakvoj) sredini. Ali bez obzira na godine, oni i dalje postoje i aktivno sviraju (zato sto neko zli da ih slusa) za razliku od gospode iz trejlera, nadam se ne i gospode iz celog filma.
  • Gravatar for zzzzzzzz
    zzzzzzzz (gost) | 18.05.2012. 14.30.38
    ''Koliko je niška scena bila značajna u jugoslovenskim okvirima''? Značaj=0, bar što se tiče većine gospode iz trejlera!
  • Gravatar for Prokupčanin
    Prokupčanin (gost) | 18.05.2012. 17.54.30
    @Nishlija - ni mi u Prokuplju nismo čuli za te legendarne rokere. Treba pitati dalje, na drugu stranu, prema Gadžinom Hanu...
  • Gravatar for Z
    Z (gost) | 18.05.2012. 23.02.37
    bilo je dobrih bendova. nije bilo podrske od strane institucija, medija, pa i ostalih "kolega" da se procuje prica dalje od Prokuplja, ili Gadzinog Hana.. u sustini i vecina ovih likova iz trejlera je imala mogucnost a poneko i moc da obezbedi te uslove za novije generacije. ali na zalost, nisu. zato Nis ostaje skracenica za veliko NISTA
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.