Popboks - THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava) - Brijačina ili ples? Brijačina uz ples [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.03.2006. 00:00

THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)

Brijačina ili ples? Brijačina uz ples

Oni sviraju opasan surf-rock. Ima ih četvoro: tri muškarca i jedna žena. Neviđeno su seksi, kao i njihova muzika. Bambi Molesters su svetska liga, najbolji u svom poslu. Pitajte Micheala Stipea, Luxa Interiora, Chrisa Eckmana. Njihova muzika je omaž jednoj od najuticajnijih struja u istoriji rock’n’rolla, inspirisanoj mnoštvu najrazličitijih bendova od Beach Boys, preko Blondie i Pixies do Raveonettes. Po prvi put nastupaju u Srbiji

Najava

Mesto: Studentski kulturni center
Vreme: petak, 7. april
Produkcija: Bad Music For Bad People
Cena ulaznice: 700 dinara u pretprodaji
Zagrevanje: The Babies i Welcomin' Committee In Flames




The Bambi Molesters je grupa nastala pod uticajem garage i surf klasika 60-ih godina. Prvi demo snimci grupe snimljeni su 1994. godine, a prvi objavljeni album Play Out of Tune je izdala nezavisna izdavačka kuća Listen Loudest iz Zagreba 1995. godine. U to vreme postali su jedno od značajnijih imena hrvatske underground scene, te osvojili naslov pobednika alternativnog festivala Art & Music 1996. u Puli.
THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)
Prvi službeni studijski album Dumb Loud Hollow Twang 1997. je objavila hrvatska nezavisna izdavačka kuća Dirty Old Town. Kompletan album, svih 15 autorskih pesama snimljen je u neverovatnih tri sata. Album je producirao legendarni kalifornijski DJ Phil Dirt koji je kasnije licencno objavila nemačka izdavačka kuća Kamikaze Records.
Na prvoj dodeli hrvatske novinarske rock nagrade Crni Mačak 1998, The Bambi Molesters su s tim albumom bili nominovani u kategorijama „nove rock nade“ i „najbolji omot“. U isto vreme grupa započinje s nastupima u gradovima zapadne Evrope.
Godine 1999. Molestersi potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Dancing Bear iz Zagreba, koja im objavljuje drugi album pod nazivom Intensity!. To izdanje opet je licencno objavila Kamikaze Records.
Oba pomenuta albuma bili su pozitivno ocenjeni u svetskoj muzičkoj štampi, a energični nastupi uživo grupe The Bambi Molesters pomažu im da dobiju reputaciju jednog od najboljih i najoriginalnijih savremenih surf grupa.
U godinama koje slede The Bambi Molesters su održali brojne koncerte u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Španiji... nastupajući sa grupama kao što su The Cramps, Man or Astroman?, Chrome Cranks, Flaming Sideburns, a u maju 1999. godine po prvi put nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M. na njihovom koncertu u Kopru u Sloveniji.
THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)
Pesme sa oba albuma redovno se emituju na američkim (KFJC, KFAI, KXLU, WREK, WHUS) i britanskim (BBC 1) radio stanicama. Njihova pesma CAlphaE uvrštena je u originalni soundtrack američkog filma The Treat (Paklena torta), Jonathana Gemsa (scenariste filmova Mars napada i 1984).
Tri pesme sa njihovog prvog albuma čine soundtrack slovenačkog filma Barabe.
U decembru 2001. godine Dancing Bear im objavljuje treći album, Sonic Bullets: 13 From the Hip. Album je snimljen u avgustu, a deset meseci kasnije, u junu 2002. godine licencno ga objavljuje londonska izdavačka kuća ACE Records kao novi naslov njihove podetikete Big Beat Records. ACE Records je time uvrstila The Bambi Molesters među velikane svetske muzike koje ona izdaje poput Isaaca Hayesa, Theloniusa Monka, Crampsa, Sonicsa i mnogih drugih.
Na ovom albumu gostuju Peter Buck (R.E.M.), Scott Mc Caughey (Minus 5, Young Fresh Fellows, R.E.M.), frontmen Walkaboutsa Chris Eckman, američki kantautor Terry Lee Hale i Speedo Martinez, pevač finskih garage rockera The Flaming Sideburns.
Godine 2002. ovaj album je osvojio nagradu Porin za najbolje instrumentalno izvođenje, te tri nagrade Crni Mačak – za najbolju produkciju (Edi Cukerić), najbolji omot (Ivica Baričević), te za album godine u Hrvatskoj.
THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)
Usledile su promotivne turneje u Hvatskoj i inostranstvu. Album je dobio pozitivne kritike u nekoliko svetskih muzičkih časopisa poput magazina Mojo, Uncut, te sajta Pitchforkmedia. Time su Molestersi postali jedna od prvih grupa ne samo iz Hrvatske, nego i iz ovog dela Evrope čiji su rad pozitivno recenzirali vodeći svetski muzički kritičari.
U februaru 2002. bend odlazi na Novi Zeland kako bi nastupio na prestižnom New Zealand Festivalu. Iste godine nastupaju i na Pepsi Szigetu. Potom je soundtrack filma Prezimiti u Riju, koji je u celosti komponovao Dalibor Pavičić, nagrađen je Zlatnom arenom za najbolju filmsku muziku. Tokom 2003. godine The Bambi Molesters provode uglavnom održavajući turneje i nastupajući u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj... Jedan od tih nastupa bio je i Orange Blossom Special – festival najpoznatije nemačke nezavisne izdavačke kuće Glitterhouse.
U maju 2003. ponovno nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M. na tri koncerta njihove evropske turneje (u Lokarnu, Beču i Vizbadenu). To je bio prvi slučaj da je jedna hrvatska grupa nastupala ne više koncerata u sklopu turneje nekog svetski poznatog rock sastava.
THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)
Bambi Molesters su:
Dinko Tomljanović - gitara
Dalibor Pavičić - gitara
Hrvoje Zaborac - bubnjevi
Lada Furlan Zaborac - bas
Nakon završenih nastupa, The Bambi Molesters neko vreme ponovo posvećuju svom prvom albumu, kojeg su iznova snimili dodajući mu bonus pesme. Rimejk nosi naslov Dumb Loud Hollow Twang - deluxe i objavljen je u decembru 2003. godine. Kao bonus, ovom izdanju je dodan i DVD dokumentarac The Bambi Molesters Backstage Pass. Film je režirao Radislav Jovanov Gonzo, a u njemu su uvršteni snimci snimljeni u vremenskom periodu 1998-2003, kako one koje su zabeležile samostalne nastupe grupe, tako i one snimljene tokom njihovih nastupa s grupom R.E.M. Ovaj DVD je na Porinu 2004. nagrađen kao najbolji video program.
Nakon izlaska pomenutog albuma i DVD-ija grupa je bila nominovana za nezavisnu hrvatsku muzičku nagradu Zlatna Koogla u kategorijama „najbolji nastup uživo“ i „najbolja web stranica“.
Uz sve pomenuto, The Bambi Molesters su u proteklih deset godina nastupali i u brojnim TV i radio emisijama, a singlovi, uz pripadajuće video spotove zauzimali su značajna mesta na hrvatskim top listama. Uz pomenute studijske albume učestvovala na brojnim kompilacijskim izdanjima hrvatskih i stranih izdavačkih kuća (For a Few Guitars More, Rolling Stone - Rare Trax, Smells Like Surf Spirit, Feathers, Wood & Aluminium, Tuberider, Monster Party 2000, Link Wray Tribute).
THE BAMBI MOLESTERS U SKC-u (najava)
Sredinom 2003, iz pređašnjih saradnji nastaje nova grupa The Strange. Nju čine članovi Molestersa i svetski priznatog američkog umetnika i producenta Chrisa Eckmana (The Walkabouts). Grupa u junu prošle godine objavljuje album Nights of Forgotten Films za hrvatsku izdavačku kuću Dancing Bear. Producent albuma je Phill Brown, jedan od najznačajnijih britanskih studijskih producenta u čijoj se bogatoj karijeri nalazi i saradnja s Bobom Marleyem, grupama Led Zeppelin i Roxy Music, Robertom Palmerom, Brianom Ferryjem. Dosad nezabeležena na ovim prostorima ova lokalno-američka saradnja uspešno je realizovana i kroz promotivne nastupe u najvećim hrvatskim gradovima uz gostovanje Scotta McCaugheya, legendarnog muzičara iz Sijetla, frontmena grupe Minus 5 i člana grupe R.E.M.
Prošle godine albume Nights of Forgotten Films grupe The Strange i Sonic Bullets/13 From the Hip The Bambi Molestersa za tržište cele Europe objavljuje izdavačka kuća Warner Music.
Povezani članci:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji