Popboks - The Velvet Underground i Andy Warhol fondacija rešili spor oko čuvene slike banane [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 31.05.2013. 11:32 · 1

The Velvet Underground i Andy Warhol fondacija rešili spor oko čuvene slike banane

Članovi grupe The Velvet Underground i Andy Warhol fondacija za vizuelne umetnosti nagodbom su rešili sudski spor oko čuvene slike banane koju je Warhol dizajnirao, a koju je bend iskoristio na omotu svog albuma iz 1967. 'The Velvet Underground And Nico'.

Lou Reed i John Cale, osnivači nekadašnjeg sastava The Velvet Underground, tužili su Andy Warhol fondaciju zbog toga što je dala licencu da se slika banane sa omota albuma The Velvet Underground And Nico iz 1967. koristi kao znak na iPad i iPhone uređajima. Članovi benda su od Andy Warhol fondacije tražili da prestane da daje licence na korišćenje slike banane koja je zaštitni znak benda, kao i da im plati za sve prethodne koje je prodala.

Andy Warhol fondacija se u odbrani pozvala na to da se zaštitni znak može koristiti samo ukoliko je povezan sa poslovanjem koje i dalje postoji, a da slika banane ne može više biti zaštitni znak The Velvet Undergrounda pošto se bend raspao još 1972.

Federalni sud u Njujorku objavio je da je tužba protiv Andy Warhol fondacije odbačena pošto su dve strane postigle nagodbu o daljem korišćenju čuvene Warholove slike banane. Detalji nagodbe su za sada ostali nepoznati za javnost.

 



Komentari

  • Gravatar for lenny
    lenny (gost) | 31.05.2013. 13.03.09
    business2business :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.