Popboks - BRANKO DIMITRIJEVIĆ - Osveta Malog princa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.07.2013. 14:46 · 1

BRANKO DIMITRIJEVIĆ

Osveta Malog princa

Novi roman Branka Dimitrijevića preispituje moć dijaloga i snagu varljivog narativa, uz opasku da se autor ovde vidno zaigrao iskreno i silno uživajući u stvaranju ove zanimljive ekstravagance.

Zoran Janković

(Čarobna knjiga)
 


Novi roman Branka Dimitrijević, autora s puno prava zapaženih ranijih mu dela, Oktoberfest i Nećemo o politici) počiva na vazda primamljivoj ideji sinhroniciteta kao okvirnom motivu. Ova ideja, ideja da je sve umreženo i da ništa ne postoji niti se javlja samo od i za sebe, tek je jedan od sasvim prihvatljivih načina u pokušaju da se pojmi i razazna misterija koja (valjda) počiva u srži neizbežno haotičnog sveta. Sinhronicitet ovde jeste ideja vodilja, ali Dimitrijević tu u izvesnom smislu podiže ulog, osnaživši ga još jednim privlačnim misaonim oruđem srodne namene – teorijom zavere.

Kako se Branko Dimitrijević u Osveti Malog princa, dosta nalik ipak uspelijem delu Nećemo o politici, opredelio za gotovo ekstremistički u delo sprovedenu dijalošku formu, možda bi najracionalnije bilo priču o zapletu svesti na ono što su o radnji ovog netipičnog romana-romana ekstravagance napisali sami urednici i izdavači; dakle – „Boris i Svetlana vode naizgled beznačajnu radio-emisiju Sinhronicitet. Međutim, oni su ubeđeni da su na tragu nečemu velikom. Njihovom prijatelju Kumu počinju da se događaju misteriozne stvari – niotkuda se pojavljuje grupa njegovih vernih obožavalaca, a svi koji mu se zamere doživljavaju velike neprijatnosti. Pritom, misteriozni virus Mali Princ počinje da pustoši kompjutere svima iz ekipe. Boris i Svetlana će morati da zarone u svet špijunskih službi Amerike da bi raspetljali to klupko...“

Kao što je gore navedeno, potraga za misterioznim Malim princom ovde je predestavljena mahom kroz niz dijaloga sa tek ponešto didaskaija i ostalih priručnih pomagala, a u formi avanturističke proze uz ponešto primesa blago komično intoniranog trilera. Oni koji su čitali Nećemo o politici već znaju da Dimitrijević majstorski vlada dijalogom, tačnije, logrejičnim pričama o svemu i svačemu, a neretko ni o čemu, tako da u tom smislu ni Osveta Malog princa ne donosi iznenađenja, ali ni i ne izneverava. Ono što je posebno zanimljivo u ovom štivu je Dimitrijevićeva odvažnost kojom on svoj roman lišava upadljivog narativa, a u isti mah poseže za teorijama zarvere i pričama o sveopštem sinhronicitetu, koje naprosto počivaju na pojmu narativa.

Tu kontradiktornost Branko Dimitrijević vešto koristi većim delom romana, mada se mora naglasiti da autor upadljivo (negde u poslednjih pedesetak stranica) okleva da zakluči varljivu priču i završi roman, mada se i to uz nešto ambicioznije kritičarske leksike da podvesti pod odrednicu ličnog stila. A lični stil je nešto što je Branku Dimitrijeviću teško osporiti, baš kao što se teško može poreći da je i uz narečene nedostatke Osveta Malog princa zanimljivo štivo svakako zavređuje šansu barem onih već upućenih u Dimitrijevićev obimom neveliki, ali značajan i neosporno kvalitetan i osoben opus.



Komentari

  • Gravatar for zeljoni
    zeljoni (gost) | 07.08.2013. 22.08.40
    Ja ne mogu a da ne priznam da me je knjiga zesce smorila. Koliko god je Brankov roman "Necemo o politici" nesto sto svaki ali bas svaki Beogradjanin koji je preziveo 80-te mora imati u svojoj biblioteci, toliko je "Princ" jedna mentalna onanija razumljiva verovatno samo autoru. Ako je "Politika" pisana pod alkoholnim isparenjima od kojih autor nikada bezao nije, onda je "Princ" radjen pod nekim teskim drogama, mozda bas pod ( u knjizi toliko puta pomenutim) LSD-om. Kako isti vecina citalaca ipak ne konzumira, bojim se da ce autor ostati usamljen u kapiranju pomenutog stiva. Izvini Branko, gotivan si lik, imas savrsen smisao za humor ali " Princ" je duplo golo od romana.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi