Popboks - BAND ANE - Anish Music [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.10.2006. 00:00

BAND ANE

Anish Music

Poput deteta u prodavnici slatkiša, Ane Oestergaard skida sa visokih polica prošlosti elektronske muzike samo najinteresatnije i najuzbudljivije momente, koji sasvim suptilno i nenametljivo nalaze svoje mesto u njenim numerama

Uroš Jelić

Ocena:
7
7/10





Moja fascinacija Skandinavijom i želja za njenim otkrivanjem godinama je rasla uporedo sa upoznavanjem nekih od najinteresantnijih elektronskih umetnika tog podneblja. Sasvim sigurno, razlog više za buduću posetu biće 23-godišnja danska umetnica Ane Oestergaard i njen debi album Anish Music.
Posle povoljnih recenzija u nekoliko časopisa i nastupa na Roskilde festivalu, i sami smo u prilici da upoznamo čudesan univerzum u kojem autorka komotno šeta stvarajući neke od najtoplijih i najnestvarnijih tema.
Kao i život, njena je muzika sačinjena iz miliona malih detalja i trenutaka, osećaja koji nam pomažu da ga bolje razumemo i cenimo. Band Ane uspeva da prenese beskrajnu kompleksnost sveta na najlepši mogući način, skraćujući put koji treba da pređemo ne bi li se našli u njenoj mističnoj postojbini.
Interesantno je čuti kako se naizgled male i čudne melodije polako razvijaju u sićušne i šarmantne numere poput Too Busy With Music, koja iz gotovo aritmičnih polu-melodija pronalazi put, uspevajući da se pri samom kraju, poput larve, transformiše u prelepog leptira.
BAND ANE
Wood Delivery kao da vapi za glasom Tori Amos, dok Atmos Halioss zvuči kao da je snimljena u srcu Londona pod savršenim uhom Tom Jenkinsona (Squarepusher): prepuna isečenih ritmova, zvučnim kolažima i brzim promenama tempa koji vam ni na trenutak ne dozvoljavaju da skrenete pažnju ka nečemu drugom - jer postoji šansa da samo u jednom malom trentuku toliko toga propustite.
Undoubtedly zvuči savršeno. Prepuna teške glitchy elektronike, oslanjujući se na centralnu klavirsku temu koja samo donekle uspeva da umiri naizgled nekontrolisane eksplozije zvuka, samo da bi na kraju veoma tiho nestala i stopila se sa večnom tišinom koju potvrđuje Three Things To Remember. Grabeći ka ultimativnom retrospektivnom ugođaju, ona odaje počast kako svim večerima koje smo odsedeli kući, tako i svim onim divljim noćima prošaranim sjajem konfeta i dragim prijateljima.
Iako prilično kratak, Annish Music pruža intenzivno slušalačko iskustvo, prepuno raznovrsnosti, koje sigurno neće izbledeti posle prvog slušanja - zahvaljujući beskrajnim slojevima muzike, šarma i čiste elegancije.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.