Popboks - UPOZNAJTE FOKEROVE (MEET THE FOCKERS) - Jay Roach - De Niro kao Gidra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.03.2005. 00:00 · 2

UPOZNAJTE FOKEROVE (MEET THE FOCKERS) - Jay Roach

De Niro kao Gidra

Film neodoljivo podseća na Žikinu dinastiju, srpsku trakavicu koja je u bivšoj Jugoslaviji svojevremeno mlatila pare na istoj doskočici: roditelji u konfliktu sa decom koja su im sličnija nego što bi to i jedna i druga strana htela priznati

Oleg Sladoljev

scenario: Larry Stuckey
uloge: Robert De Niro, Dustin Hofman, Ben Stiller, Barbra Streisand, Blythe Danner, Teri Polo
producenti: Robert De Niro, Jon Poll, Jay Roach
žanr: komedija
trajanje: 115 min.
proizvodnja: SAD, 2004.
svetska premijera: 22. decembar 2004.
zvanični web: http://www.meetthefockers.com
fotografije: IMDB
trejleri: Yahoo
muzika iz filma: Amazon
Upoznajte roditelje, na najboljem putu da postane najgledaniji comedy sequel u istoriji, neodoljivo podseća na Žikinu dinastiju, srpsku trakavicu koja je u bivšoj Jugoslaviji svojevremeno mlatila pare na istoj doskočici: out of touch roditelji - posustale ali samoverene glumačke karikature (D.B.Gidra ili R.De Niro) - u konfliktu sa decom koja su im sličnija nego što bi to i jedna i druga strana htela priznati.
Takav humor može da bude aktuelan ali je uvek banalan i depresivno nedostatan. Komedija u kojoj se jedan fazon (recimo, prezime Focker ili pas u klozet šolji) reciklira do iznemoglosti smeh zapravo traži u depresiji, što možda i nije posve idiotska ideja. Otuda valjda toliko dolara u džepovima De Nira i Bena Stillera (koji je s vremenom postao nesnosni marketinški genije, na isti način na koji je Bushow šef Carl Rowe, nesnosni politički genije – fiskalni cinizam sa fašistoidnom disciplinom).
UPOZNAJTE FOKEROVE (MEET THE FOCKERS) - Jay Roach
Upoznajte roditelje, film mada tanjušno napisan (svaka epizoda serije Svi vole Rejmonda je za ovu bedastoću nedostižan standard), “radi”, međutim, na energiji Dustin Hoffmana i Barbare Streisend, čija je komična improvizacija nadahnuta veoma inspirativom idejom o pravljenju gomile novca u trenutku kada su im karijere na auto driveu (Hoffman) ili praktično nepostojeće (Streisand). Treći deo već je u pripremi, sa, savršeno preciznim radnim naslovom: Mother Focker. Tako malo smeha za tako puno dolara.
Da ne mora biti tako – mada u Hoivudu najčešće jeste – demonstriraju Steven Soderbergh, George Clooney, Brad Pitt i ostatak ekipe iz Ocean's Twelve. Film je potpuni, razbarušeni ali neodoljivi haos. Sodeberghov jazzy, sinkopirani stil je konačno prestao biti hinjena imperfekcija u potrazi za istinom (Do kraja, Ocean's Eleven). Ovaj film zaista ima fluidnost džez improvizacije i šmekerski, devil may care gard. Priče zapravo i nema, sve je u hemiji, organskoj “uštimanoj raštimanosti” i frajerskom šarmu koji je možda sam sebi svrha (a zašto ne bi bio?) ali od koga nema odbrane. Sinatra bi bio ponosan!


Komentari

  • Gravatar for bozidar
    bozidar (gost) | 23.07.2009. 03.40.00
    film je do suza
  • Gravatar for dule
    dule (gost) | 01.08.2011. 17.59.06
    gde mogu da ga odgledam
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi