Popboks - SOULSAVERS - It's Not How Far You Fall, It's the Way You Land [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.04.2007. 00:00

SOULSAVERS

It's Not How Far You Fall, It's the Way You Land

U melanholičnom ambijentu koji kreira elektro dvojac Soulsavers, mračni vitez LA-ja i jedini dostojni naslednik Johnnyja Casha i Jeffreyja Lee Pierca - Mark Lanegan još jednom dokazuje da r’n’r nije priučeni stav, poza i glamur, već filozofija i religija onih što gonjenji divljim silama i mentalnim olujama žive svoj individualizam na tamnoj strani

Ksenija Mladenović

Ocena:
8
8/10
 
Jedan od retkih istinskih rok (anti)heroja današnjice, rasni pesnik i briljantan interpretator prepoznatljivo hrapavog “ pušim tri pakle na dan ” glasa, nesumnjivo je poslednjih godina stekao etiketu i jednog od najproduktivnijih autora i najtraženijih pevača.
Daleko da o tome bruji pola planete, ali uposliti Marka Lanegana, bilo kao pridružnog člana grupe ili kao gosta na albumu, postalo je već redovna stvar. Naravno, među onima sličnog senzibiliteta, ne nužno i iste muzičke provenijencije – od Queens of the Stone Age, preko Twilight Singersa do Isobel Campbell.

SOULSAVERS

Markovi aktuelni partneri su Soulsavers, engleski lounge duo koji čine Rich Machin i Ian Glover. Zbog međusobne geografske dislociranosti, muzičari su se za nekoliko godina, koliko je trajao rad na ploči, samo par puta sreli: čitava se razmena ideja i materijala odvijala preko interneta. Zato i deluje pomalo neverovatno i fascinantno da je takva veza na daljinu uspela da isija ovakvu magiju oličenu kroz spoj autenti čnog velegradskog pustinjaštva i izvesne chill out blaziranosti.
Ko risteći elektoniku tek kao polaznu osnovu prevashodno u cilju postizanja ambijentalnosti i atmosferičnosti, ovo je ploča duboko utopljena u blues, gospel, soul, folk - osavremenjena tradicija i u velikoj meri Markov show, koliko zbog već dobro poznate istine da je glas najmoćniji instrument r'n'r-a, toliko i zbog mračnih fascinacija čoveka koji je zavirio sa “ druge ” strane i čudom se vratio.
Već uzvišeni gospel Revival (obavezno pogledajte spot!) sugeriše da su glavna tema ključne religiozne kategorije – prosvetljenje, greh, pokajanje, i to kao obrasci preuzeti iz starinskog countryja i bluesa. Jer kad u potresnoj Spiritual (obrada grupe Spain, kojom se manje uspešno pozabavio i Cash) iskusni mornar među tamnim zvezdama na pragu pokajanja zapeva “ Jesus, oh Jesus I don't wanna die alone / My love wasn't true, now all I have is you ”, to je ista ona molitva za božju pomoć koju “u času tame” za sebe traži Gram Parsons.

SOULSAVERS

Markovo sugestivno razvučeno pevanje, neverovatne sposobnosti vizualizacije opevanog odaje dostojanstvenu rezigniranost i razvejane iluzije u perfektnim obradama StonesaNo Expectation i Neila YoungaThrough My Sails u kojoj mu se pridružuje Will Oldham, te u poboljšanoj verziji Kingdom of Rain sa Markovog solo albuma Whiskey for the Holy Ghost (1993).
Svakako ne treba zanemariti ni ulogu Soulsaversa koji su sve vreme savršena muzička podrška Markovom harizmatičnom glasu, bilo da stvaraju rastakajući i omamljujući ugođaj, bilo da pozivaju na ludačku trip-hop vožnju u Paper Money sa najstrašnijim jaucima od kojih se ledi dah, a srce cepa.
Ako volite spiritualnost Casha sa albuma American Recordings ('94), stilizovani blues PJ Harvey i Cavea, sumornost Berlina ('73) Lou Reeda, mračnu elektoniku Bowievih Low i Heroes ('77) i neurotičnost Trickyja iz najboljih dana, ovo je ploča za vas! To je ta vrsta retkog ploda – poseduje moć koja oplemenjuje i snagu prepoznajuće i neopozive ljubavi.
Video:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.