Popboks - STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI + ŽENE KESE - Doći će yužni talas i ništa više neće biti isto... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 04.09.2007. 00:00 · 1

STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI + ŽENE KESE

Doći će yužni talas i ništa više neće biti isto...

SHČ stvaraju sopstvenu utopijsku pop-rok teritoriju na kojoj se najzad može sa osmehom, bez stida i odbrambenih mehanizama, uživati u YU grupi, Kemalu Malovčiću i MC5 podjednako – a opet ostati načitan, pametan i, čak, mlad

Ivan Velisavljević

Mesto: Klub Kuglaš, Beograd
Vreme: Sreda, 29. avgust 2007.
Za koji biste bend bili spremni da se kuvate u malom prostoru bez ventilacije, zbijeni, otopljeni od znoja, u grotlu uzavrelog grada, i, uprkos tom paklu, zadovoljni pevate iz sveg glasa, skačete i plešete ispred bine? Ne znam za vas, ali publika koja je poslednjeg avgustovskog četvrtka došla u Kuglaš odabrala je - Strašne Haremske Čuvare. Pominjući s pijetetom nastupe beogradskih sastava Krš, Činč i Elektrolasta - a koji, zapravo, pripadaju istoj ekipi kao i SHČ - odavno nisam bio na rokenrol koncertu na kom se tako iskreno navija za bend, viče, horski peva, i opušteno, punog srca, uživa u svirci.
Sve je počelo tako što je zadimljenu, ptolomejsku atmosferu Kuglaša zaparao bend Žene Kese (o kome je Popboks već pisao). Harizmatični pevač-gitarista sa ogromnom maramom oko glave, saksofonista koji je svirao iz prvog reda publike, i drugi, ne manje zanimljivi članovi grupe, pržili su svoj energičan akustičarski pank na tragu Violent Femmesa / Kazne za Uši, razmrdavajući gužvu pamtljivim refrenima, kombinacijom vokala i koncertno zahvalnim prženicama – pesmama Zavijam i Pi***ca.
STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI + ŽENE KESE
Posle njih, odličan prelaz ka Čuvarima napravio je gost Žena Seka, momak sub-pop izgleda, koji je uz pratnju akustične gitare razgalio sve duhovitom pesmom, sastavljenom od parčića sad već klasičnih turbo-folk bisera (Usne vrele kao žar).
A onda je došlo vreme za Strašne Haremske Čuvare... Na scenu je izašao neki smešan lik, izveo numeru Devojka iz Obraza kao rođendanski poklon visokoj zvanici koncerta, najavio SHČ poredeći ih sa Žankom Stokić i Cicvarićima, krenuo je rif za Nemačke dane („Nek me gazi ova rulja, oduvek sam bio hulja“), masa je pomahnitala, i svaki razum se nakon toga odronio...
Može se Čuvarima oprostiti i neujednačen zvuk na samom koncertu, mutna lead gitara, nejasan zvuk vokala, pokoja greška i falš, i to im se može oprostiti bez zadrške – zato što postoje muzičari koji sviraju savršeno, „osećaju tradiciju etno muzike, folka i roka“ i poseduju preciznost i znanje u muziciranju, a opet su, takoreći, kesa – zato što nemaju duha. Nedostaju im humor, lakoća, oštra pamet i hrabrost. Sve ono što SHČ imaju u izobilju.
STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI + ŽENE KESE
Delimično je za to zaslužan ingeniozan muzički koncept koji su SHČ izneli u svom manifestu yužnog talasa, a potom ga i realizovali. Oslobodivši se balasta politizovanog značenja estrade i eks-jugoslovenske pop-kulture, kao i urbane nadmenosti i snobizma, Strašni Haremski Čuvari uspevaju da u jedan britak i bazičan rokenrol izraz lagodno povežu ironiju novog talasa, komercijalnost i melodičnost jugoslovenskog mainstream rokenrola, i banalnost i dekadenciju Južnog vetra.
Uspeva im da ne preziru Plavi Orkestar, priznaju autoritet Šabanu Šauliću, a kažu kako im u intimi slušanja muzike najviše prijaju La Strada i rani Joy Division. SHČ stvaraju sopstvenu utopijsku pop-rok teritoriju na kojoj se najzad može sa osmehom, bez stida i odbrambenih mehanizama, uživati u YU grupi, Kemalu Malovčiću i MC5 podjednako – a opet ostati načitan, pametan i, čak, mlad!
Daleko od mrgudnih zahteva za nekakvom ozbiljnošću i tehničkom perfekcijom izvedbe, Strašni Haremski Čuvari su na koncertu u Kuglašu nizali nepatvorene, narodske rokenrol hitove. Sonično ludilo u do sada najpoznatijoj kompoziciji Nisam ja biro ovakav život, rastavljanje pa slaganje stilema yu-rock blefa u numeri Nemački dani, pop otklon u Bilo kad i bilo gde, i poigravanje harmonijama i ritmom južnog vetra u Žena bez duše, ujedinjuju kod haremske četvorke detroitski prljavi garaž sa nasleđem Nervoznog poštara. Garage folk indeed!
STRAŠNI HAREMSKI ČUVARI + ŽENE KESE
Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo kada bi se u razbucanom yugo rokenrolu u potpunosti oslobodio potencijal apsolutnog favorita publike, pesme Sve kafane sutra znaće ko si ti. Nisam siguran ni da želim Strašnim Haremskim Čuvarima pridavati značaj mladog rok otkrovenja koje bi moglo da preobrati scenu.
Teorijske implikacije manifesta yužnog talasa, u kom se od jugoslovenske pop mitologije pravi ozbiljan estetski koncept, takoreći preobražava new-wave u yu-wave, i ničeansko-delezovski kreira mesto neopterećeno „uticajem istine na život“, suviše su ozbiljne i dalekosežne da bismo ih ovde makar i površno analizirali.
Mislim da je za sada pozicija Strašnih Haremskih Čuvara sasvim povoljna – smešteni u komotan prostor u-ground ludila beogradske scene, ostaje im dovoljno vremena da vežbaju, prave pesme, stiču publiku, i dobro se zabav... zabav... Zabavljaju.


Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 11.12.2007. 13.15.19
    staaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa? Da spavam!!!!!!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji