Popboks - DIS-PATCH - Mosz Showcase - U memoriji semplera [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.10.2007. 15:09 · 4

DIS-PATCH - Mosz Showcase

U memoriji semplera

Drugi dan ovogodišnjeg Dis-Patch festivala ponudio nam je jedan od onih događaja tokom kojih publika sedi, sluša, ćuti i eventualno šapuće

Jovan Vesić

Vreme: Subota, 20. oktobar 2007.
Mesto: Rex, Beograd

Sedenje/slušanje/ćutanje/šaputanje ne znači da tu i tamo nije bilo oduševljenih usklika ili aplauza i tokom izvedbe, već samo da je opšta atmosfera bila bliža onoj na koncertima “ozbiljne” nego rock ili plesne muzike. S druge strane, ova prezentacija izvođača sa etikete Mosz i previše je u nekim aspektima nalikovala kakvom jazz nastupu; način reakcije publike i usredsređenost na improvizaciju doprinose takvom utisku.

Martin Siewert, koji je prošle godine učestvovao na Dis-Patchu kao član trija Trapist, ovog puta je nastupio sâm uz gitaru i sto prepun procesora, semplera i njima sličnih spravica. Glavni tok njegovog nastupa je izgledao tako što bi se iznosila neka tema na gitari, ponavljala se i varirala, te polako mutirala u nešto što bi zatim uz pomoć elektronike bilo usmereno na neku drugu stranu, sve dok od prvobitne teme ne bi ostao samo jedva prepoznatljiv trag, koji bi potom poslužio kao sveža klica za novi zahvat na gitari.

Svakako da određen broj spremljenih semplova i donekle osmišljenih gitarskih rifova jeste donet “gotov” na binu u memoriji semplera kao i samog Siewerta, ali ukupan utisak spontanosti je sasvim opstao, u smislu u kom sve što je prirodno doživljavamo kao spontano. Upravo zato se muzika gitariste Trapista lako može shvatiti kao putovanje ili priča – jer je to uvek tako kada izraz izgleda kao da je gonjen nekom unutrašnjom silom: prirodnom, smislenom i razumljivom, pa bila ona unapred osmišljena ili ne.

DIS-PATCH - Mosz Showcase

Ako je način na koji Martin Siewert pristupa improvizaciji “srednji put”, jer se koristi spontanošću kao zajedničkom odlikom različitih ljudi (a upravo kako bi se približio nečem univerzalno ljudskom), Dieb 13 (Dieter Kovačič) improvizaciju i spontanost razume više kao “nestabilno stanje negde između gubitka kontrole i kretanja u određenim pravcima”.

Naime, on koristi gramofone i na licu mesta odabrane ploče (čak od Madonne) koje maltene neprijatnom brzinom smenjuje jednu za drugom, stvarajući među njima nestabilna sazvučja koja se bore sama sa sobom i zahtevaju pobedu jedne od sukobljenih strana koja će odmah zatim biti bačena u borbu sa zvukom sa neke sledeće ploče.

Ipak, daleko od toga da je Kovačič puka atrakcija, i mnogo radije bih ga nazvao recimo dada turntablistom: izbor jeste iracionalan (bar za slušaoce), iako je određena struktura vidljiva.

DIS-PATCH - Mosz Showcase

Nakon kratkog zajedničkog nastupa Siewerta i Kovačiča, publika je dočekala možda najuzbudljiviji nastup ove večeri. U muzici grupe Kapital Band 1 (Martin Brandlmayr, takođe član Trapista, za bubnjevima, i Nicholas Bussmann za elektronikom)  ritmička repetitivnost kakva se nalazi u velikoj većini gitarske i elektronske muzike ne može se naći.

Ipak, ona postoji, ali na jednom malo širem planu, nešto skrivenije i promišljenije, i baš kao takva je jedan od glavnih aduta njihove muzike: njihove pesme mogu se u neku ruku doživeti kao muzička projekcija života svakodnevnih radnji, čiju repetitivnost sagledavamo tek sa određene distance prema njemu samom.

Sastavi kao Kapital Band 1 su svakako ono što Dis-Patch festival iz godine u godinu čini stalno svežim i možemo se samo nadati da će se takva politika festivala – da stalno predstavlja drugačije – i dalje nastaviti.



Komentari

  • Gravatar for Luka Ivanovic
    Luka Ivanovic (gost) | 21.10.2007. 23.35.03
    poptuno je netachno da je martin imao neshto u semplerima - on je na stolu imao mnogo vishe efekata nego semplera, i svako ko je pazljivo slushao mogao je da shvati stvaranje talasa buke elektrichne gitare... jedino shto je bilo unapred pripremljeno su ritmici iz kompjutera preko kojih je posle svirao...
  • Gravatar for Jovan Vesic
    Jovan Vesic (gost) | 22.10.2007. 12.17.04
    Luka, slažem se sa tobom. Ipak, da bi se dobio bilo kakav ritam potreban je i određen broj semplova, složićeš se. Sem toga računar JESTE između ostalog i sempler. pozdrav.
  • Gravatar for Luka Ivanovic
    Luka Ivanovic (gost) | 23.10.2007. 02.08.23
    problem je shto je tih nekoliko unapred pripremljenih lupova trajalo svega par minuta - oko desetine martinovog nastupa - sve drugo je nadogradjivano uzivo sviranjem PA semplovanjem...stoga je naslov pogreshan pogotovo jer je te vecheri samo dieb13 koristio neshto blisko semplovanju - pa se ne moze reci da je bilo memorije semplera kao posebnosti vecheri...sorry ako je to urednichki naslov, znam da se slabo zna elektronika u popboksu ')
  • Gravatar for Jovan Vesic
    Jovan Vesic (gost) | 23.10.2007. 11.42.23
    i sa ovim se slažem. ovog puta u potpunosti. :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji