Popboks - PETROL I REPETITOR U SKC-u - Zalutali. Petrol. Punk. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 22.10.2007. 13:05 · 10

PETROL I REPETITOR U SKC-u

Zalutali. Petrol. Punk.

Dva mlada beogradska benda u subotu uveče su završila niz koncertnih događaja u maloj sali SKC-a. Iako je nastup još prilikom najave izgledao kao eksperiment različitih žanrova, DNK SKC-a je bio popunjen, a kupci karata vidno zadovoljni. Među njima i mnogi viđeniji ljudi srpske rock (Jarboli, Autopark, Koja, Sabljar...) i filmske (Milutin Petrović, Džoni Vujović...) scene

Tamara Lužajić

Mesto: Drugi novi klub SKC-a, Beograd
Vreme: Subota, 20. oktobar 2007.
Produkcija: Popboks

Nakon jednočasovnog zagrevanja koje su obavile Zalutale sa Rejva, mladi ženski i sad već poznati DJ duo, došlo je vreme da se počne s malo komplikovanijim vežbama.

Petrol (bubanj, sintisajzer, gitara) na bini izgleda prilično ozbiljno, ali nikako  i uštogljeno. Ako se još uzmu u obzir svi psihodelični i lo-fi elementi pesama, onda ta njihova stabilnost i kontrola dodatno dobijaju na veličini.

PETROL I REPETITOR U SKC-u

Petrol ima kratke tekstove koji se unutar pesme mahom ponavljaju, ali uživo sve to dobija mnogo drugačije obličje. Sintisajzer, odsečni bubanj, ponekad tih, često nerazumljiv ali nekad i jak glas, stvaraju nesvakidašnju atmosferu.

Već pomenuta psihodelija dostiže vrhunac zahvaljujući analognom sintisajzeru presečenom oštrim rifovima gitare. Nemojte zamišljati mračno opelo od koncerta, daleko od toga – dobro popunjena mala sala nije prestajala da igra tokom nastupa.

PETROL I REPETITOR U SKC-uInteresantno je da Petrol već ima dosta fanova koji oduševljeno reaguju na pojedine instrumentalne deonice, iako je ovakav žanr daleko od popularnog u Srbiji. Mračnijoj atmosferi pogodnoj za ples doprinose i postpunk elementi koje ovaj bend takođe poseduje.

Nagla usporavanja, zatim neočekivana ubrzanja, poneko iživljavanje iz kojeg opet nastaju dobro koncipirani ritmovi, naišli su na odličnu reakciju. Četrdesetpetominutni koncert bio je propraćen i odličnim ozvučenjem, bez kojeg bi ovakav nastup definitivno bio osakaćen. Bilo je čak malo i nestvarno kad je toj skoro hipnotičkoj atmosferi došao kraj.

Sledi pauza, ponovo kratko razgibavanje, i počinje završni, eksplozivni trening – Repetitor! Dolazi do smene trija na bini – mesta zauzimaju bas, bubanj i gitara. Koncert počinje novom, dosad neizvođenom pesmom Brza nova.

Neverovatno je da nakon toliko nastupa publika i dalje energično poželjno reaguje na njih, ali očigledno je to do energije, koja je postala sinonim za ovaj bend.

PETROL I REPETITOR U SKC-u

Iako ima dve godine staža manje od Petrola, Repetitor uživo uvek zvuči uvežbano i stabilno. Osim poznatog repertoara, basistkinja Ana-Marija otpevala je i jednu novu pesmu.

Ali iznenađenjima tu nije bio kraj. Nakon što su izašli na bis i otpevali još dve pesme, na binu izlazi Robert Telčer, nekadašnji gitarista Boya, sada Velikog Prezira. On im se pridružio da bi zajedno izveli ništa manje do I wanna be your dog

Snažan kraj za snažan koncert i nakon njega snažne Zalutale sa Rejva  nastavljaju s puštanjem muzike. Do poslednjeg zalutalog u klubu.



Komentari

  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 22.10.2007. 13.31.33
    Nema više šta da se komentariše. Ekipica izuva.
  • Gravatar for Aleksandra
    Aleksandra (gost) | 22.10.2007. 14.30.49
    pa da... sta reci posle takvih repetitora!? veom aprijatno iznenadjenje za nekog ko ih je prvi put slushao live!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 22.10.2007. 15.25.40
    bez zamerke, bez ijedne greske, sjajna atmosfera, sjajni izvodjaci.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 22.10.2007. 22.57.36
    Dobar text koji lepo oslikava sjajnu atmosferu iz male sale S.K.C.- a sa koncerta Petrola i Repetitora..
  • Gravatar for Luka
    Luka (gost) | 22.10.2007. 23.16.22
    ja sam bas pomislio da je tekst nekako mrsav. malo mi je zasmetalo toliko insistiranje na zalutalim s rejva
  • Gravatar for xy
    xy (gost) | 25.10.2007. 00.39.32
    heh a ima i bitnijih stvari od onih tipa ko je bio od "poznatih" ....
  • Gravatar for a=m
    a=m (gost) | 25.10.2007. 00.41.34
    "brza nova" uopste nije ime pesme.
  • Gravatar for zalutalala videla radila
    zalutalala videla radila (gost) | 25.10.2007. 14.02.13
    I nama smeta, zlurada Tamara! :)) Repetitori su bili savrseni, SONIC YOUTH OBRADA (!!!) I Wanna Be Your Dog je bila odlicna, bolja nego proslih puta (ili je do mene), a i Anina pesma, uff.. :))) O Petrolu bolje da ne govorim, iz koncerta u koncert, samo rastu i rastu..
  • Gravatar for b
    b (gost) | 26.10.2007. 04.04.38
    Hej, pa to nije obrada Sonic Youth. Ne znam odakle ti to. To je nova pesma Repetitora. Inace tekst o koncertu je ok i drago mi je sto je afirmativan ali cini se nedovrsenim i malo nedefinisanim. Kao da levitira izmedju kratkog koncertnog prikaza i punog izvestaja.
  • Gravatar for b
    b (gost) | 26.10.2007. 13.37.52
    oh popodne je pametnije od jutra. shvatam sta je zalututala htela da kaze. ne znam kako to nocas/jutros to nisam shvatio. glupan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji