Popboks - MURCOF - Cosmos [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.10.2007. 15:30 · 3

MURCOF

Cosmos

(leaf)

Nakon dvogodišnje stanke u studijskom bavljenju svojim “projektom Murcof”, jedan od najinovativnijih elektronskih muzičara današnjice, koga smo u Beogradu gledali na Dis-Patchu 04, se ponovo oglasio. A Cosmos kao kosmos... veličanstvenih dimenzija, barokne svečanosti, ali i pretećih neznani

Žarko Ajdinović

Ocena:
6


6/10
 

Posle prvenca Martes koji je 2002. dubinski uznemirio vode alternativne elektronike - postavši pritom favorit kako onih kojima je bilo dosta pretencioznih IDM mudrolija, tako i klabera u godinama (a verovatno i mnogih drugih, s obzirom na prodaju od preko 15.000 primeraka) – nekoliko singlica i par specijalnih izdanja zaokružili su postupak ustoličenja Meksikanca Fernanda Corone kao suverena ničije zemlje, žanrovske goleti koju je, ako ne vaspostavio, a ono bar otkrio.

Čedo glitch/microhousea i savremene minimalne kompozicije naizgled grotesknog lika je svojim retkim kvalitetima privuklo iznimnu pažnju javnosti, pri čemu je Corona zavredio status jednog od najatraktivnijih elektronskih muzičara danas.

Sa te pozicije se valjalo suočiti sa „problemom drugog albuma“. Međutim, 37-godišnji Corona ga 2005. sa lakoćom prevazilazi svojim magnum opusom – albumom Remembranza. Ova strastvena i ekspresivna elegija posvećena majci, bliska je idealnom ostvarenju u kontekstu određenim tako upečatljivim debijem: razrađenijih ideja, jasnijeg fokusa, uravnoteženija i zrelija.

Prirodno, od tada se pravac Coroninih muzičkih istraživanja promenio. U skladu s tim (ali ne samo zato), Cosmos zvuči drukčije – ekstrospektivan je i epski, nasuprot lirici i intimnosti Remembranze. I dalje su prisutni Murcofovi trademark postupci – zapanjujuća produkcija obrazaca nanobitova koji se suptilno u gradaciji nadovezuju jedan na drugi, prošarani maestralno upotrebljenim snimcima klasičnih, akustičnih instrumenata. Ali, ovde im je ostavljeno značajno manje prostora, jer tek dve numere su izrađene u tom maniru: Cielo (Nebo) i Cometa.

MURCOF: Cosmos

Od takvog, do sada standardnog murcofskovskog pristupa, Corona se na ostatku albuma prilično udaljava. Tako naslovna Cosmos priziva Ligetijevu Atmospheres tokom dve slične 10-minutne inkarnacije, odlikujući se gustim smogom tonova i buke u skoro potpunom odsustvu elemenata ritma i zlokobnim tkanjem žica, glasova i orgulja sa fino tempiranim vrhuncima.

Tokom treće stilske celine koju čine prvi i poslednji stav, Corona je najbliži savremenoj “ozbiljnoj” kompoziciji. I dok je spektakularna Cuerpo celeste (Nebesko telo) odmeren spoj barokne svečane čistote i žestine elektronske buke sa kulminacijom u susretu orguljaških akorda i svojevrsnog hora utvara, Oort će dalekovidi označiti kao najvažniji Murcofov komad još od pojedinih mini-revolucija sa Martesa.

Njenom krhkom strukturom dominira varljiv smiraj, brazdan čas droneovima vrednim jednog Deathproda, čas parajućim gudačkim kricima iz legata - Corona ne krije - Valentina Silvestrova.

Corona se na Cosmosu ne odriče stvaralačkih zahvata koji su mu doneli toliko hvale i učinili njegove prethodne radove lako prepoznatljivim, iako taj izbor isprva čini celovitost albuma Cosmos unekoliko teže dostižnom.

Raskorak između ishoda dosadašnjih standarda u kompoziciji i nečeg što bismo mogli nazvati “Murcof-avangardom” se u početku oseća, čak čini nepremostivim; međutim, nakon svakog sledećeg slušanja taj osećaj se povlači, da bi konačno nestao pred utiskom kompletnog i autentičnog muzičkog dela, van domašaja žanrovskih klasifikacija.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Zarko
    Zarko (gost) | 23.10.2007. 15.50.21
    6 je preniska ocena, van svake sumnje.
  • Gravatar for Luka Ivanovic
    Luka Ivanovic (gost) | 23.10.2007. 18.46.19
    ako je prvi 9, drugi 7-8, ovaj je bolji od drugog ali ipak malo slabiji od prvog...eto zashto su ocene prevazidjene - nijanse su u pitanju u preovladavajucem trojcu 7-8-9. murcof pomera granice savremene elektronike KA modernoj kompoziciji i skoro je jedini koji to radi sa ovoliko chestim uspesima
  • Gravatar for vesna
    vesna (gost) | 24.10.2007. 08.30.24
    @zarko pa sto ste dali 6 onda? ja mislim da nije tako "nisko pao" + sto luka kaze, nijanse su u pitanju..ali 6 dodje kao dno dna
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.