Popboks - AFTERSLEEP, SEVDAH BABY I LOWPEZ SOUNDSYSTEM – Diskomer na Akademiji - Kiborg Rupa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.11.2007. 20:40 · 6

AFTERSLEEP, SEVDAH BABY I LOWPEZ SOUNDSYSTEM – Diskomer na Akademiji

Kiborg Rupa

Radio Studio B odlučio se na hrabar korak. Osim promocije novih i/ili nepoznatih grupa postavljanjem svojih pesama na listu Diskomera (možda i najstarije radio emisije o domaćoj muzici), tri sastava koja su u poslednje vreme dospela na značajnije pozicije na njoj u subotu su održala zajednički koncert

Jovan Vesić

Mesto: Klub Akademija, Beograd
Vreme: Subota, 17. novembar 2007.
Organizacija: Studio B i Akademija

Koncerti na kojima ravnopravno nastupa više grupa (nema headlinera) u Beogradu su svakodnevica. Nekad se oni organizuju zato što sastavi pojedinačno ne mogu da privuku dovoljno publike, nekad zato što nemaju dovoljno pesama za solo koncert, a nekad jer su članovi grupa dobri prijatelji ili se čak članstvo bendova preklapa.

Iako bi verovatno svaki od ovih razloga donekle pogađao istinu, zvanični razlog zajedničkog koncerta beogradskih grupa Aftersleep, sevdahBABY i Lowpez zvuči bolje i uliva nadu kad je u pitanju budućnost popularne muzike kod nas: Radio Studio B i emisija Diskomer, koju već decenijama uređuje Slobodan Konjović, odlučili su da delimično nepoznate grupe – koje su postigle značajan uspeh na domaćoj listi pomenute emisije – predstave i uživo, i to zajedničkim koncertom u Akademiji.

AFTERSLEEP,  SEVDAH BABY I LOWPEZ SOUNDSYSTEM – Diskomer na Akademiji

Aftersleep (foto:  Milenko Miklja)

Šarolika publika je skoro popunila veliku salu još u 23 časa, ali, naravno, početak koncerta nije bio ni na pomolu još oko sat vremena. Ipak, nakon superlativne najave, koju je s bine isporučio jedan od voditelja Studija B Uroš Milovanović (autor emisije Kreni!), i nekoliko minuta koji su prošli u tehničkim poteškoćama, Aftersleep su uspešno počeli nastup koji je od tada tekao bez ikakvih značajnih zvučnih problema i uz odličnu vokalnu izvedbu.

Najveći deo nastupa ovog elektropop dua zvuk su oblikovali samo računar i ženski glas (pevačica je u jednoj pesmi svirala gitaru), što samo još više baca naglasak na pitanje koje se od samog početka nametalo: kako to da jedna ovakva grupa, koja se skoro u potpunosti bazira na elektronici, bolje zvuči uživo nego na snimku?

Zaista, čini se da su glavne stvari na kojima ovaj bend treba da poradi - bolja produkcija i aranžman snimljenog materijala; a što se tiče koncerata, pre svega, treba da se pozabave scenskim nastupom (koji je ponekad delovao suviše „kućno“, a u drugim trenucima pomalo usiljeno) i da steknu veći broj što vernije publike (verovatno pod okriljem ili u blizini ovdašnje etikete Cold Trinity ili eventualno saradnjom s organizacijom Parafin).

No, daleko je od toga da je publika loše reagovala – ljudi nisu odlazili, uglavnom su slušali i čak se pomerali – samo što ovakva muzika i njoj slična kao da još čekaju da u Beogradu dobiju značajniji broj aktivnih poštovalaca. Naravno, publika je najbolje reagovala na pesme poznate upravo s Diskomera: Stars in my pocket i My baby’s got nightmares.

AFTERSLEEP,  SEVDAH BABY I LOWPEZ SOUNDSYSTEM – Diskomer na Akademiji

SevdahBaby (foto: Jovana Ćirić)

Nakon Aftersleepa scenu su preuzeli sevdahBABY (Milan Stanković) s gostom za miksetom i gošćom za mikrofonom. Ova trojka, koja je bez sumnje sačinjena od talentovanih muzičara, predstavila je nešto što bi izgleda trebalo da bude samo izraz neustrašivosti autora da se upusti u raznovrsne i različite muzičke žanrove.

Nažalost, upravo ta spremnost i insistiranje da se oproba svaki postojeći žanr, jesu ono što je nastup sevdahBABY učinilo gotovo neslušljivim. Istina, svaka pesma ponaosob jeste zaokružena, brižljivo osmišljena i profesionalno izvedena, ali zvuči potpuno nezgrapno kada posle čiste house numere sledi nešto što zvuči kao klupski remiks kakvog indie popa, pa odmah zatim čujemo hibrid s jasnim mirisom industriala i EBM-a ili balkanskih folklornih melodija. Povrh toga, u nekoliko pesama je gost s miksete prelazio za mikrofon i, fasciniran svojim kačketom, bacao rime i pozivao na žurku dok mu se žaketa sjajila u stilu sastava poput 187.

Čini se da bi ovakav projekat bilo bolje podeliti na nekoliko, od kojih bi onda svaki mogao da stekne svoje poštovaoce i malo jasnije se opredeli što se tiče zvuka. Ovako je publika, koja se već pomalo razišla posle Aftersleepa, bila potpuno podeljena po pitanju reakcija na pesme. Dok bi jedni odlazili do malog kluba, drugi bi stajali, a treći skakali – samo da bi se u sledećoj pesmi uloge u publici zamenile.

AFTERSLEEP,  SEVDAH BABY I LOWPEZ SOUNDSYSTEM – Diskomer na Akademiji

Lowpez Soundsystem (foto: Nikolina Pavlović)

Na samom kraju večeri, slušali smo nastup grupe Lowpez Soundsystem. Ovaj sastav čine računar s pratećom tehnikom, bas, gitara i perkusije (saksofoniste nije bilo, iako se navodi kao član ove skupine). Nakon samo nekoliko pesama, koje su jedva pružile mogućnost malobrojnoj preostaloj publici da se opredeli prema njihovom zvuku, ovaj kvartet se sveo na duo: gitaru i perkusije.

Dugotrajan i dosadan, ostatak nastupa zvučao je kao džem talentovanih, ali nezainteresovanih i umornih muzičara. Ovaj koncert svakako nije bio prilika za takav nastup, što je i publika jasno pokazala polako ali sigurno napuštajući Akademiju.

Koncert se završio nešto pre tri ujutro.

Planirano je da ovakva dešavanja postanu redovna, a tek ostaje da se vidi koliko će se ti planovi ostvariti. Zanimljivo je da se na veoma sličnu akciju nedavno odlučio i Radio B92, koji je 30. oktobra koncertom Petrola u Plastiku započeo serijal pod nazivom Stand By Live, koji bi trebalo da se održava svakog poslednjeg utorka u mesecu i prenosi uživo.

Još nekoliko ovakvih akcija, po mogućstvu što raznovrsnijih po žanru, i srpska scena možda najzad doživi svoju dugo očekivanu reinkarnaciju.



Komentari

  • Gravatar for Naim Kostan
    Naim Kostan (gost) | 20.11.2007. 02.21.18
    there's no such thing as negative publicity :D
  • Gravatar for low key
    low key (gost) | 20.11.2007. 13.25.34
    mislim da su lowpez odabrali pogresne pesme i pogresan nacin da ih prezentuju, sevdah je bio dobar a mislim da zanrovsko cistunstvo i nije neka fora u 21. veku. Aftersleep su bili mnogo staticni, i istina je da su im pesme lose producirane...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 20.11.2007. 15.55.04
    Baja u roze zaketu je bio do jaja okrutan - nisam mogao da izdrzim tu geto sirovost pa sam zapalinski posle prve stvari! :) gis3o
  • Gravatar for HoneyBunny
    HoneyBunny (gost) | 21.11.2007. 18.29.01
    Ne poznajem doticnog novinara koji je pisao ovaj clanak ali mislim da publiku uopste ne zanima njegovo misljenje o odeci izvodjaca. Sevdahbaby i njegovi gosti su bio ubedljivo najbolji jer jedino njihova muzika ima potencijala da osvoji siru publiku i postane pravi HIT!!!!
  • Gravatar for etosada
    etosada (gost) | 26.11.2007. 07.29.11
    Koliko gluposti napisano u jednom textu, prosto neverovatno.
  • Gravatar for borgh
    borgh (gost) | 06.12.2007. 19.05.36
    Mozda bih i mogao da prokomentarisem muziku i izvodjace da "ton majstor" za miksetom nije ucinio sve da ih ne cujem(o) ni pristojno. After Sleep je najmanje ostetio (verovatno je nekako uspeo da se izbori sa kontrolom dva kanala) tako da su zvucali ok, izuzmemo li jednostavne aranzmane i pomalo monoton vokal. Sevdah Baby su skoro sve numere pokazali kako se vrlo dobro mogu spojiti razni muzicki pravaci, podravaci i uticaji. Fino osmisljeni aranzmani, odlicna produkcija i nastup predstavil su ih kao zvezde veceri. Utisak bi bio i bolji da zahvaljujuci gore pomenutom "ton majstoru" devojka, prateci vokal (zaboravih joj ime) nije glumila zlatnu ribicu na bini citave 3 (slovima: tri ) pesme, posto doticni nije primeto da treba da ukljuci i njen mikrofon! Lowpez Sound Sitem koji su nastupili poslednji a imajuci u vidu njihov mracniji zvuk koji je najmanje zanrovski orjentisan i konceptualan pristup nastupu logicnije bi bilo da su nastupili prvi, urnisani su radom genijalca za miksetom. Muzicari su se muvali po bini, pokusavali da cuju sto sebe sto ostatak ekipe, ukazivali na problem, cak sisli sa bine i otisli “na noge” licno “ton majstoru” sto i dalje nije promenilo situaciju. Izgledalo je kao da sviraju svako za sebe, sto se na kraju I ostvarilo kroz sesion perkusioniste i gitariste koji su ostali jos pola sata na bini posto su ostali clanovi benda napustili istu. Sve u svemu, fino je to sve bilo osmisljeno i blago receno nikako realizovano!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji