Popboks - IZMAGLICA - Frank Darabont - Pejzaži u izmaglici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.12.2007. 15:04 · 5

IZMAGLICA - Frank Darabont

Pejzaži u izmaglici

“Ne zanima svakoga odakle dolaze kratke priče, i to je savršeno razumljivo - ne morate da shvatate motor sa unutrašnjim sagorevanjem da biste vozili kola, niti morate da znate za okolnosti vezane za pravljenje priče da biste iz nje izvukli nešto zadovoljstva” - iz beleške Stivena Kinga za novelu Izmaglica

Dejan Stojiljković

Ocena:
9


9/10

Originalni naslov: The Mist
Senario: Frank Darabont
Režija: Frank Darabont
Glavne uloge: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Toby Jones, Andre Braughe.
Žanr: horor/adaptacija/drama
Proizvodnja: SAD, 2007.
Trajanje: 125 min.
Web: www.themist-movie.com

Iako mnogi misle kako je Izmaglica (The Mist) najkraći Kingov roman, istina je da se zapravo radi o obimnoj noveli koju je majstor horora napisao davne 1976. godine za antologiju Mračne sile na nagovor svog agenta Kirbija MekKolija.

Scenarista Frenk Darabont se odavno nosio mišlju da ekranizuje ovo delo; naime, želeo je da to bude njegov rediteljski debi. Ali, umesto jedne Kingove novele, on je ekranizovao drugu - Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku, pretočivši je u sjajan film.

IZMAGLICA - Frank DarabontZanimljivo je da je Izmaglica u neku ruku zaokruživanje trilogije "zatvorskih filmova": sledeći veoma uspešnu Zelenu milju, ona govori o ljudima sabijenim među zidove, u zatvoren prostor, o njihovim strahovima, slabostima, paranoji i (ne)upućenosti jednih na druge. Ovo vivisekciranje ljudske psihe (kome je King kao pisac itekako sklon) Darabont znalački prenosi na veliko platno, daleko bolje od mnogih kolega koji su se izblamirali neuspešnim adaptacijama Kingovih dela.

Tako smo i dobili Izmaglicu koja je, za razliku od prethodna dva filma, čistokrvni horor, rađen u maniru starih filmova B produkcije na kojima je sam pisac odrastao gledajući ih kao klinac u drajv-in bioskopima.

Iako je Izmaglica imala čak tri puta manji budžet od Zelene milje, ni u jednom kadru film ne deluje kao pop-korn zanimacija za instant plašenje i instant zaborav. Na vizuelnom planu, Darabont nastupa iskusno, moglo bi se reći i pomalo podmuklo, gradeći mračnu atmosferu umotanu u izmaglicu koja je zatekla obične ljude u neobičnoj situaciji na običnom mestu - u supermarketu. Izmaglica boje srebra došla je preko jezera, u jedno jutro nakon oluje, baš u trenutku kada je Majkl Drajton (u tumačenju sjajnog Tomasa Džejna) završavao svoju novu sliku - svojevrstan Darabontov omaž Kingu i njegovom serijalu Mračna Kula.

Ono što sledi je horor sa zapletom tipičnim za palp romane 60-ih: vojni eksperiment u obližnjoj bazi polazi naopako, iz nepoznate dimenzije dolaze bića užasnija od same smrti, mala grupa ljudi u bezizlaznoj situaciji počinje da se pretvara u sliku čitavog čovečanstva, otuđenog, sebičnog, poluludog od straha.

I tu se Darabont uzdiže iznad literarnog predloška u kom se King u poslednjoj trećini i neubedljivoj završnici bez smisla vratio palp korenima. Pre svega, on se skoncentrisao na ljude i čudovišta skrivena u njima (kukavičluk, egoizam, zavist, fanatizam, glupost...), a ne na ona prava koja kidišu iz izmaglice. Sam posao olakšala mu je fenomenalna ekipa epizodista, od kojih su mnogi glumili u njegovim prethodnim filmovima.

IZMAGLICA - Frank Darabont

S druge strane, tumač glavne uloge Tomas Džejn je odradio sjajan posao i mnogi će biti iznenađeni ubedljivošću i emocionalnim nabojem njegove glume, prosto je neverovatna njegova moć transformacije, toliko da na momente ne verujete da je taj isti čovek igrao strip heroja Panišera, bejzbol legendu Mikija Mentla i južnoafričkog razbojnika Andrea Standera. Uz njega, svakako najbolje glumačko ostvarenje dala je Marša Gej Harden, kao gospođica Karmodi, religijski fanatik starozavetnog tipa, tako omiljen motiv u Kingovom spisateljskom opusu.

Ipak, najveći utisak ostavlja poslednja četvrtina filma u kojoj Darabont otrgao od fabule Kingove novele i stvorio sopstveni kraj. Hrabro, sumanuto i maltene genijalno. Dok automobil sa preživelima iz supermarketa klizi kroz avetinjske predele prikrivene izmaglicom, te jezive scene još jezivijim čini glas Lize Žerard koja peva antologijsku numeru The Host Of Seraphim Dead Can Dance (čiji je Darabont fan) i stvara jedan od najupečatljivijih momenata ovogodišnje holivudske filmske produkcije.

Nakon toga, sledi kraj u kome se Darabont drznuo da nadvisi samog majstora Kinga i tako osrednju novelu napisanu pre više od 30 godina pretvori u verovatno horor godine.



Komentari

  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 17.12.2007. 16.27.01
    Još nisam pogledao film, nadam se da će nekako stići do bioskopa, mada nešto ne verujem. Odavno nije bilo dobrog horora na repertoaru; svojevremeno je najavljen "28 nedelja kasnije" pa otkazan, "30 Days of Night" niko ni ne pominje, a jedino što ćemo izvesno uskoro gledati je "Alien vs. Predator 2". Tužno...
  • Gravatar for Vlada
    Vlada (gost) | 18.12.2007. 21.11.26
    Nadam se da će film biti distribuiran i u drugim gradovima. Ovako, situacija je užasna. Totalno nemamo uvid šta se dešava u kinematografiji drugih zemalja, osim američke. Znam da kinematograf u Rusiji doživljava procvat, snimaju se kvalitetne pokretne slike, kao i u Francuskoj. Ne znam zašto u nas nije bio prikazan " Danny The Dog" pre dve godine? Ovako, u malim sredinama se gase bioskopi, a tamo gde opstaju, idu blokbasteri...
  • Gravatar for dexa pantelejski
    dexa pantelejski (gost) | 18.12.2007. 22.07.59
    Verovali ili ne, u Nišu, gradu od skoro 300 000 stanovnika postoji JEDAN bioskop.
  • Gravatar for Vlada
    Vlada (gost) | 19.12.2007. 19.45.39
    U Smederevu još uvek dva, mada će i njihov opstanak biti pod pitanjem, zbog nedostatka sredstava u opštinskom budžetu, a u opštini je još uvek privremena ( prinudna )uprava, koja izgleda najbolje funkcioniše bez rada Skupštine opštine Smederevo.
  • Gravatar for smejurija
    smejurija (gost) | 10.02.2011. 01.41.58
    Najgore utoseno vreme u mom zivotu. Jedan od najdebilnijih filmova koji sam ikada gledao.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi