Popboks - MULTIETNIČKA ATRAKCIJA I TETRAPANK NA AKADEMIJI - Dim iz pojačala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.01.2008. 12:02 · 2

MULTIETNIČKA ATRAKCIJA I TETRAPANK NA AKADEMIJI

Dim iz pojačala

Prošlog četvrtka u Rupi su nastupila dva mlada punk/alternativna sastava –Tetrapank iz Novog Sada i Multietnička Atrakcija iz Beograda. Utiske sa ovog događaja prosledio nam je pevač i gitarista grupe Repetitor

Boris Vlastelica

Mesto: Klub Akademija, Beograd
Vreme: Četvrtak, 17. januar 2008.
Organizacija: Akademija

Koncert je počeo nastupom grupe Tetrapank (fotka gore) nešto pre jedan. Na bini ih ima mnogo i izgledaju kao punk kompilacija, sa pevačem Ramonesa, basistom Pistolsa, pomoćnim vokalom Atheist Rapa i gitaristima HC/street-punk spoljašnjosti.

Svirali su pesme o Mikiju Mausu, ubijanju muva, kišobranima... Svirali su predugo i za mene i za gospodina koji ih je počastio staklenom flašom, ali ih nije pokolebala srča, čak je izgledalo kao da je nisu ni primetili. Za pohvalu je i što u bendu imaju bubnjarku, pa je bilo zanimljivo gledati devojku koja lupa punk.

Oko 1:30 h na binu je izašao Demir Ahmetović, basista dua Multietnička Atrakcija. Čim je počeo da svira bilo je jasno da nas očekuje nešto potpuno drugačije. Njegov bas sve vreme vozi i jako je teško ne ubaciti se u atmosferu koju stvara.

MULTIETNIČKA ATRAKCIJA I TETRAPANK NA AKADEMIJI

Pritom odlično prati bubnjara Osmana Ahmeda, koji svira i peva, vrišti, priča, viče, baca beat i mumla u mikrofon, i koji je Atrakcija u Multietničkoj Atrakciji. Pravo je uživanje slušati kada svoje sumanute i energične ritmove sudari sa sjajnim gruvom i maštovitim rifovima na basu.

Ovaj bend je duo, i to kakav! Već na prvoj pesmi spržili su bas pojačalo, dim je kuljao, a oni su se tek zagrevali. Pevač/bubnjar nije bio prikovan za svoj instrument, bilo ga je svuda po bini i vrlo brzo je svirao go do pola, obliven znojem. Deluje da tekstove smišlja u trenutku - što, naravno, ne znači da je stvarno tako, ali znači da su kratki, jednostavni i sumanuti.

Na njihovom MySpaceu piše da su im uticaji Primus, Depeche Mode, Dead Kennedys i Pekinška Patka. To je nedovoljan opis, ali nije ni bitno šta sviraju, bitno je da je veliki deo publike ostao u Rupi i posle poslednjeg noćnog autobusa da to sluša. Momci su se odužili svirajući sat i po, bez dužih pauza. 

Možda bi utisak bio još bolji da je malo kraće trajalo, ali ovo je svakako najenergičniji nastup u novoj godini. Multietnička Atrakcija je još jednom dokazala da pank ne leži u čirokanama, zaokruženom slovu A, zihernadlama i iscepanim farmerkama, već u stavu i energiji. Ali to je stara istina.



Komentari

  • Gravatar for LukaTDB
    LukaTDB (gost) | 28.01.2008. 20.12.24
    da, prvi put u zivotu sam video da bendovi moraju namestati opremu kad dodju na tonsku probu, svaka cast majstorima sa akademije, tetrapank je ocekivana brljava pa ne vidim zasto je doticni gospodin sto ih je gadjao flasom dosao da ih gleda...
  • Gravatar for xman
    xman (gost) | 14.06.2009. 13.24.45
    greska! pank leži u čirokanama, zaokruženom slovu A, zihernadlama i iscepanim farmerkama
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji