Popboks - HOLY FUCK - LP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.01.2008. 13:34 · 6

HOLY FUCK

LP

(Young Turks)

Pisati o drugom albumu benda Holy Fuck nije mali izazov – zovu ih „zlom supergrupom iz Toronta“, a postava često broji dvojicu basista, dvojicu ljudi zaduženih za sintisajzere i gramofone, i/ili dvojicu bubnjara

Jovan Vesić

Ocena:
7


7/10
 

Jeste li se često pitali šta neku grupu čini energičnijom od drugih? I zašto neke na studijskim snimcima zvuče ogoljeno i dosadno? Da li su producenti u stvari zle čike koje namerno oduzimaju svu čaroliju pesmi koja je inače vaš koncertni favorit? Prokletnici!

A možda je u pitanju ipak nešto drugo. Da vidimo šta naš obožavalac energične svirke kaže posle slušanja snimka nastupa njegovog omiljenog benda: „Ali, ali... ja sam bio na tom koncertu! I nije bilo ovako muljavo, pevač nije falširao, a bubnjar je bio mnogo precizniji!“

Naš ljubitelj dobrog zvuka je u pravu: čak i grupe koje na snimcima nastupa zvuče odlično (među koje se ubrajaju i junaci ove priče), verovatno su na tim nastupima zvučale još bolje.

Drugi album kanadskog benda Holy Fuck (nakon istoimenog prvenca iz 2005) jednostavnog naziva LP u potpunosti je snimljen uživo. Na njemu ćete čuti dva bubnja, često s dodatnim elektronskim bitom, i puno buke različitog porekla – jeftine sintisajzere, gitaru, pokoji pozadinski vokal i (katkad suviše pojačan) bas zatvorenog zvuka. Postrock? Lo-fi? Indietronica? Pop? Ovo poslednje verovatno nije, a za ostalo... teško je reći.

Grupu koja je promenljivog sastava (dva stalna člana su Brian Borcherdt i Graham Walsh), koja nastupa bez proba, intenzivno poseže za improvizacijom i stvara bučnu muziku unekoliko nalik elektronskoj, nije lako podvesti pod krute i neretko veštačke žanrovske odrednice. Ili možda treba zamisliti Battles s viškom testosterona, ili Add N to (X) kako obrađuju Nathana Fakea.

HOLY FUCK - LP

Naime, nakon što su pre više od godinu dana izgubili sve svoje snimke skladištene na nekom nesrećnom hard disku, Holy Fuck su stoički nastavili da beleže svoje žive nastupe, od kojih je kasnije probran materijal za ovo izdanje. Pesma Super Inuit snimljena je na jednom od koncerata !!!, kojima je bend u više navrata bio predgrupa na turnejama, a ostatak je uglavnom rezultat raznih radio-sešna.

Bez obzira na različite uslove u kojima su pesme snimane, album poseduje iznenađujuće uravnotežen zvuk i priličnu zaokruženost. U pesmama možete očekivati česte dinamičke kontraste, podizanje tenzije koja se zatim prazni u eksploziji zvuka, odličnu izvedbu, i nekoliko pristupačnijih, melodičnijih aranžmana (pre svega u Lovely Allen i Royal Gregory).

Naravno, sve vreme je tu i puno energije i buke. A na tu buku se, na kraju krajeva, i nije toliko teško navići, posle čega će svaka pesma najzad otkriti svoju punu privlačnost. No, da li je onda ona uopšte neophodna? Odgovor na ovo pitanje ostavlja pomalo gorak ukus u ustima: naime, bez buke, improvizatorskog duha i velike energije, Holy Fuck bi zvučali verovatno suviše slično mnoštvu drugih grupa te sigurno ne bi privukli ovoliku pažnju.

Ali to zapravo i nije kritika: oduzmemo li nekoj muzici njene osobenosti, zvučaće sličnije svemu ostalom – gle čuda! Zato, gunđanje na stranu i oglasimo: buka je opet u modi.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for fuck
    fuck (gost) | 22.01.2008. 13.53.12
    holy boring review.
  • Gravatar for holy
    holy (gost) | 22.01.2008. 14.23.08
    vaistinu fucking boring.
  • Gravatar for Mirko L.
    Mirko L. (gost) | 22.01.2008. 16.27.33
    Uf, kakva glupa recenzija - k'o pismeni zadatak djacica iz petog osnovne. Plus, ovo im nije drugi, vec treci album (ako ne racunamo EPjeve)
  • Gravatar for EP
    EP (gost) | 22.01.2008. 18.34.10
    Glupo, neduhovito, ali ipak odgovorno pisanje!
  • Gravatar for zarko
    zarko (gost) | 23.01.2008. 15.25.16
    Treci album, bez EP-eva? Gde ih nadje tolko?
  • Gravatar for daca
    daca (gost) | 17.05.2008. 12.28.05
    ajoj, pa ovo je najlosija recenzija koju sam procitala ove godine... volim ovaj album i odusevila sam se kad sam videla da ovde ima recenzije, ali bolje i da je nisam otvarala. autor je kompletan laik za ovo polje, a uz to strasno dosadno pise... uzgred, sad ce nov album...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.