Popboks - BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV - Monolit u plastu sena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.01.2008. 12:27 · 4

BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV

Monolit u plastu sena

(Slušaj najglasnije)

“Revija socijalnih i psihodeličnih grafita.” Tako je niški slem pesnik Bokerini opisao performans koji je održao u niškom klubu Feedback 26. maja 2007, čiji deo je zabeležen na ovom izdanju. Iznikla iz njegove osobene poezije koja spaja raznovrsne uticaje, megalomansko poznavanje pop kulture i svojevrstan tihi bunt i nepomirljivost, ova mešavina jezičkih egzibicija našla je ubedljivog sagovornika u bendu Paganska Ljubav

Dejan Stojiljković

Ocena:
6


6/10
 

Slem poezija je nešto još uvek egzotično i prilično nepoznato domaćoj publici, i na tom polju Bokerini, nekadašnji pevač niškog benda Triput, i prateća grupa muzičara pod imenom Paganska Ljubav predstavljaju, bar zasad, unikatnu pojavu na domaćoj sceni.

Isprva poznat kao gradsko muvalo i urbana legenda, Bokerini je prvi put u zaokruženom obliku svoju poeziju predstavio u zbirci Hip-Hop Stakler (NKC, 2004, edicija Tragači, koju uređuje Zoran Magični Ćirić), da bi, malo po malo, nastupajući po lokalnim klubovima, čitajući svoju poeziju na najrazličitijim mogućim mestima, sklapao koncept koji će se vremenom pretvoriti u sadašnju literarno-muzičku atrakciju ovaploćenu u Monolitu (koji je, paradoksalno, metafora za grad Niš i sve lepo i ružno u njemu).

BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV  - Monolit u plastu sena

Važno je napomenuti da je svaki performans, pa tako i odeljak nastupa pod nazivom Monolit u plastu sena plod dopunjavanja pesnika i benda. Muzika Paganske Ljubavi je delo nastalo kao plod viđenja Bokerinijeve poezije svakog pojedinačnog muzičara: Ivana Milosavljevića Ice (kompjuter), Marka Dabetića (gitara), Igora Đorđevića Rige (usna harmonika, frula). Odnedavno s bendom nastupa i VJ Milan Knežević, “nemuzički” član benda.

Bokerini neguje osoben poetski stil. Njegovo izražavanje je višeslojno, puno skrivenih značenja i metafora, okrenuto estetici pronađenoj podjednako u životu na margini i delima omiljenih muzičara, književnika i režisera. Oštar koliko i depresivan, direktan koliko i višeznačan, Bokerini se majstorski igra rečima.

O tome dovoljno govore naslovi pesama: Svrab ulice/Luksuz je osećati se loše, Kidnapovane godine teku (Rizik od udvaranja sintetici), U klinču sa nokdaun ribama, Resetovana hrabrost, Galop u sporim sedlima, Džak astralnog cementa… Muzika Paganske Ljubavi je nadogradnja polazišnih ideja iznetih u stihovima, ali i potpuno nov autorski doprinos u kome se mogu prepoznati različiti uticaji, od LCD Soundsystema, Joy Divisiona, The Fall, pa do Block Outa i Goribora.

BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV  - Monolit u plastu sena

Ono što u bližoj budućnosti očekuje Bokerinija i drugove jeste rad na prvom studijskom albumu, koji će biti snimljen u studiju niškog MC-ja Marconiera, a izdavačka kuća Zograf iz Niša uskoro će izdati zbirku Monolit u plastu sena.

U međuvremenu - baš kao što je to bio slučaj i s Goriborom u jednom drugom, ali sličnom miljenu - Srbija treba da otkrije svog najboljeg (a možda, nažalost, i jedinog) slemera koji se za stečene pozicije borio nepokolebljivom kreativnošću, držeći gard visoko, a sve u skladu sa sopstvenom devizom: “Na gotovs s laktovima!”

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for "Monolit u plastu sena"
    "Monolit u plastu sena" (gost) | 25.01.2008. 15.37.36
    to je sigurno neka meta-fora?
  • Gravatar for Vuk
    Vuk (gost) | 25.01.2008. 17.37.21
    I coLOR MAGOvi su u Tiltu sa nama,oni koji te ne primecuju nisu na drugoj strani jer je ta druga strana samo veoma realna izmisljotinja luksuza
  • Gravatar for ohbabyw
    ohbabyw (gost) | 27.01.2008. 17.20.10
    mora da se zna! mnogo je veci svet od ovog grada...
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 23.10.2011. 12.31.56
    na brzinu gledano,svidja mi se,vrlo...interesantno,ne cesto
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.