Popboks - PLAN KOREN IZ 9 NA AKADEMIJI - Osećanja iz laptopa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.01.2008. 16:47 · 3

PLAN KOREN IZ 9 NA AKADEMIJI

Osećanja iz laptopa

Danas mnogi domaći bendovi ističu energiju kao glavni adut svojih nastupa. Upravo zbog toga je jako dobro što postoje grupe koje težište stavljaju na druge muzičke aspekte, kao što je slučaj sa Plan Koren iz 9

Jovan Vesić

Mesto: Klub Akademija, Beograd
Vreme: Četvrtak, 24. januar 2008.
Organizacija: Akademija

U malom klubu Akademije za sinoć je bio zakazan koncert na kom je osim mlade beogradske grupe Plan Koren iz 9 trebalo da nastupa i novosadski sastav 3D Bolnica. Zbog sprečenosti nekih članova 3D Bolnice, ovaj deo koncerta je otkazan.

Plan Koren Iz 9 (PKI9) je trio čiji su „svi članovi trenutno punoletni“ (kako se navodi na njihovoj MySpace stranici), a na ovom nastupu pridružio im se gost iz 3D Bolnice u ulozi basiste. Ostatak sastava činili su klavijature, gitara i laptop (sa midi kontrolerom).

PLAN KOREN IZ 9 NA AKADEMIJI

Relativno mali broj posetilaca učinio je da koncert poprimi kamernu atmosferu, koja bi čak prerasla i u intimnu, samo da je uspostavljena nešto bolja komunikacija između bine i publike. Ali čini se da, u stvari, ništa značajno nije falilo samom nastupu (koji je, istina, bio potpuno statičan), već da ovakva vrsta svirki jednostavno bolje leži drugačijim prostorima.

Akademija svakako ne odgovara u potpunosti koncertu koji je prvenstveno za slušanje, a nikako za igranje. A postrokerski pristup koji je kod PKI9 i te kako prisutan - bez upotrebe vokala, naročito plesnih ritmova i ostalih popularnih trikova - pruža upravo to: muziku za slušanje. U stvari, prijatno je saznanje da ima sve više domaćih sastava koji nam daju sasvim drugačiji ugođaj u odnosu na uobičajeni način emitovanja emocija.

PLAN KOREN IZ 9 NA AKADEMIJI

Najnepredvidljiviji element u bendu su klavijature, koje se kreću kroz maltene šopenovske pasaže, pa sve do orijentalnih i svedenih melodija. Bez njih bi utisak bio za mrvicu suviše običan i bilo bi zanimljivo da ubuduće PKI9 više akcentuju ovaj, često čak kontrastrirajući segment svoje muzike.

Većina pesama razvija se nad trip-hoperskim bitovima, i oni generalno „obavljaju posao“ ritmičkog kalupa u koji se smeštaju ostali instrumenti , a uspevaju i da izvedbu stilski pomere korak bliže nešto popularnijem zvuku. Nažalost, upravo oni katkad rezultiraju sirovošću i nedovršenošću, i možda bi ih trebalo obogatiti, ili pak povući u drugi plan.

Slična mana se ponekad javlja i kada je u pitanju gitara, sa kojom bi grupa (s obzirom na to da i tako koristi laptop) mogla mnogo štošta zanimljivije da postigne. Ovako, gitarske deonice su na momente predstavljale samo grube skice onoga što bi se, uz više zajedničkog rada, iz njih moglo izvući.

Celokupni utisak je ipak pozitivan, a ove primedbe bi pre trebalo shvatiti kao propuste u iskorišćavanju mnogih potencijala u kojima Plan Koren iz 9 ne oskudeva: oni su perspektivna skupina i svakako ih valja ubuduće držati na oku, kako se kasnije ne bi dogodilo da se iznenađujemo onim u šta su prerasli.



Komentari

  • Gravatar for SiameseTrap
    SiameseTrap (gost) | 28.01.2008. 07.43.05
    Tjah.. Pomalo je trulo shvatanje da muziku koja se zasniva na downtempo ili soundscape zahvatima treba svirati u pozoristima... Sudeci po stvarima sa majspejsa, momci obecavaju. Moja podrska u daljem radu!
  • Gravatar for Zarko
    Zarko (gost) | 29.01.2008. 03.12.46
    Ne verujem da je Jovan mislio na pozorishta. Nisam bio na koncertu, ali znam na shta misli; jadna Akademija teshko da moze valjano posluziti ovakvoj svirci. Inache, iz teksta bi se moglo pomisliti da je post-rock nuzno instrumentalan, sa chim se ne slazem. Odsutnost vokala ne bih oznachio kao posledicu post-rockerskog pristupa.
  • Gravatar for jv
    jv (gost) | 29.01.2008. 17.11.12
    u pravu si naravno, evo prvi mi na pamet padaju Slint.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji