Popboks - RAZNI IZVOĐAČI - CCBit. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 20.03.2008. 10:44 · 9

RAZNI IZVOĐAČI

CCBit.

(Indietronic)

Nova srpska etiketa Indietronic, na čelu s Filipom Miloševićem (domaćim klaberima poznatijim kao DJ Flip), odlučila se da debituje kompilacijom domaće elektronske muzike koja je u potpunosti izdata pod Creative Commons licencom

Jovan Vesić

Ocena:
7


7/10
 

U decembru prošle godine Creative Commons licence su zvanično stigle i kod nas: prevedene su na srpski jezik i usklađene s domaćim zakonima. Mnogobrojni stvaraoci s ovih prostora od tada na ovaj način mogu da zaštite svoja dela (umesto da posežu za tradicionalnim copyrightom), dajući tako legalni blagoslov publici da bez ograničenja kopira, deli i uživa u proizvodima njihovog rada.

RAZNI IZVODJACI - CCBit.

DJ Flip i MKDSL

Iako cela ova priča verovatno dotiče “velike” domaće izdavače isto koliko zanima prosečnog posetioca Van Goghovih koncerata, ovog puta se umešao još neko osim zadrtih linuksaša i vikipedijanaca. Naime, tek osnovana izdavačka kuća Indietronic, na čelu s Filipom Miloševićem (domaćim klaberima poznatijim kao DJ Flip), odlučila se da joj prvenac bude kompilacija domaće elektronske muzike, koja je u potpunosti izdata pod CC licencom. Na taj način ovo izdanje u stvari vrši trostruku promociju, i to domaće elektronske scene, CC-a, i nove izdavačke kuće.

Na kompilaciji se nalazi nekoliko imena poznatih srpskoj publici, među kojima su pre svega Mistakemistake i Mkdsl, ali što se kvaliteta tiče, njima ne pripada čast da budu predvodnici ovog izdanja.

U numerama koje se žanrovski šeću ivicom savremenog hausa, iznad svih se kristalnom produkcijom i pedantnim ali inovativnim aranžmanom jasno ističe sjajni zagrebački duo Zvukbroda (Četvrta), a rame uz rame s njima, u istoj urbanoj koloni, stoji ultrađuskava Dynamite, sigurno najfanki numera na kompilaciji, koju potpisuje Wolfang S.

RAZNI IZVODJACI - CCBit.

Zvukbroda

S druge strane, blještavo sija domaća IDM produkcija, možda najbolje predstavljena pesmom Clocky  Nenada Markovića (Diagramm), koja od samog početka hipnotički uvlači slušaoca u perpetuum mobile čiji gličerski ritam pokreće svedenu sanjarsku melodiju iznova i iznova, a ona istim intenzitetom potpomaže ritmu da se ponovo uzdigne iz povremenih stanki. Na slično gorivo, ali ovog puta u četvrtoj brzini, pokreće se i Magnetic Pasta (Shazz), no ona je aranžerski i produkcijski još potpunija i usredsređenija, i tako predstavlja pun pogodak.

Napravljen je i korak ka elektru, gde svoju umešnost najbolje demonstriraju Novosađani The Good Guys u numeri Something Wrong, koja je veoma bliska savremenom francuskom zvuku, dok su “mračnije” domaće grupe predstavljene melodičnim Mekoninovim remiksom pesme Debilne devojke (niškog sastava Margita je Mrtva).

RAZNI IZVODJACI - CCBit.

The Good Guys

Nažalost, nemoguće je osvrnuti se pojedinačno na svaku od 15 pesama s ove kompilacije – a među njima nema nijednog promašaja. Naravno, umetničkih dva i po minuta dodeljenih Lukatoyboyu (koji se predstavio sa Betmenu) teško da bi i on sam nazvao pesmom, tako da prethodna konstatacija u svakom slučaju ostaje.

Jedina zamerka ovom izdanju jeste ogromna stilska raznovrsnost. Ona je doduše verovatno bila poželjna u svrhu promocije CC licenci, ali ipak nije pogodna za prvo izdanje neke izdavačke kuće, jer bi ona njime trebalo da predstavi budući kurs.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for lukatoyboy
    lukatoyboy (gost) | 20.03.2008. 14.37.21
    pesmu zovem samo ono shto moze da se peva. traka ili numera su adekvatnije, iako se retko koriste u govoru. mojih 2 i po minuta su chist field rrecording, ili na srpskom, snimak spolja(shnjosti)...studentski park ovog puta
  • Gravatar for Jedan moj prof...
    Jedan moj prof... (gost) | 20.03.2008. 15.09.42
    ...posle predavanja zaboravio da skine bezicni mikrofon, i odisao u WC. Poceo da stenje, prdi... bilo zabavno u amfiteatru. Ziva istina. Steta sto niko nije snimio. Moglo bi da se objavi. Ali, melodija mi je ostala u glavi... mogao bih to po secanju da reprodukujem...
  • Gravatar for Jovan Vesić
    Jovan Vesić (gost) | 20.03.2008. 15.21.54
    eto, pa onda je istina to što sam rekao da ni ti sam to ne bi nazvao pesmom, zar ne? :)
  • Gravatar for lukatoyboy
    lukatoyboy (gost) | 20.03.2008. 16.29.53
    Ah, to me podseca na gostovanje Sonic Youth u Beogradu. Bio sam zamoljen da odvedem Thurstona do WC-a. Kako sam chekao na intervju, imao sam MD snimach sa sobom, ali ga ipak nisam ukljuchio. Ipak sam strpljivo sachekao, a ionako je koristio samo pisoar. Jovane, istina je. No mislim da bi nekome vishe znachilo shta neshto jesto, nego shta neshto nije.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 20.03.2008. 16.50.07
    Pa niste valjda ocekivali od Milosevica da njihovim nakaradnim (degutantnim) muzickim ukusima, "otvaraju nove horizonte" slusalackoj publici. Mislim, postenije bi bilo da su stavili na disk remiks "200 na sat" I. Gavrilovica. Dosta je bre bilo kontaminacije. A, naprotiv, mislim da je stilska sarenolikost (neko bi rekao nekonzistentnost)upravo ono sto je jedva spasilo ovo parce plastike. I opet najzaninmljiviji delici toga dolaze van BG-a. Treba li neko da se zamisli, imajuci ovu cinjenicu u vidu??????????
  • Gravatar for Jovan Vesić
    Jovan Vesić (gost) | 20.03.2008. 17.47.59
    Luka, kao što rekoh, to jeste "umetničkih dva i po minuta", napisao sam. mislim da za neke dublje analize takvih radova nema mesta na prikazu kompilacije, a ne verujem da bi popboks uopšte pravio recenziju kada bi recimo izašla neka kolekcija field recordinga. Mene bi lično baš zanimalo kako ti doživljavaš taj svoj rad? Da li bi želeo da mi nešto napišeš o njemu, ako imaš vremena? može i na mejl, a može i ovde. pozdrav i hvala
  • Gravatar for lukatoyboy
    lukatoyboy (gost) | 20.03.2008. 19.43.09
    "umetnichkih" je po meni josh problematichnije, muzika je (po meni, a mislim i vecini) daleko od umetnosti - pogotovo field recordings, koji su chist dokumentarizam zapravo. terminologija, posebno oko pojma umetnost, je opasno oruzje.
  • Gravatar for Jovan Vesić
    Jovan Vesić (gost) | 20.03.2008. 23.35.11
    hmmm, ako sam te dobro razumeo onda se ne slažem, ali verovatno ovo nije prikladno mesto za dublju raspravu na ovu temu.
  • Gravatar for Dušan Đorđević
    Dušan Đorđević (gost) | 21.03.2008. 10.06.09
    A gde može da se skine taj album ? Na adresi http://www.indietronic.org/ je samo poruka "Coming soon"
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.