Popboks - ČITULJA ZA ESKOBARA – Milorad Milinković - Dobar film [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.04.2008. 09:35 · 10

ČITULJA ZA ESKOBARA – Milorad Milinković

Dobar film

Jedna od definicija dobrog filma jeste da on može istovremeno da zabavi i pouči. Treći film Milorada Milinkovića (Mrtav-ladan, Potera za srećkom) upravo je takvo delo

Vladislava Vojnović

Ocena:
9



9/10

 

Scenario: Predrag Milinković
Uloge: Vojin Ćetković, Tamara Garbajs, Zijah Sokolović, Ljubinka Klarić, Nikola Simić
Žanr: krimi-komedija
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Srbija 2007.

Japanski reditelj Akira Kurosawa u svojoj autobiografskoj knjizi ističe koliko je važno da reditelj ume da napiše scenario – ako i ne bude režirao po sopstvenim scenarijima, umeće da prepozna dobar scenario i znaće šta da traži od scenariste s kojim sarađuje.

U slučaju Čitulje za Eskobara Milinković je režirao po sopstvenom scenariju i uradio je odličan posao, i scenaristički i rediteljski. Scenaristički, ispričao je na lak, vedar i spretan način ozbiljnu priču o dubokim poremećajima društva u kojem živimo. Predstavio je žrtve koje postaju zločinci i žrtve koje to ne postaju, utemeljio ih u realan svet, izmešao im priče, posegao za fantastičnim elementima otelotvorene i humorno tretirane metafizike i, najzad, dao šansu za iskupljenje svakom ko iskupljenje poželi.

ČITULJA ZA ESKOBARA – Milorad Milinković

Takođe, istakao je ljubav kao vrhovnu vrednost svakog, pa i najdevijantnijeg ljudskog života, a bez neke posebne pompe i pretencioznosti, i usput nam pokazao prave zlikovce; najveći zlikovci nisu oni koji najviše ubijaju i maltretiraju već oni koji, posredno ili neposredno, kreiraju svet u kojem je zločin uobičajena,  prihvatljiva, ako ne i poželjna stvar: zli političari i njihovo tetkasto biračko telo.

Priča ima dodirnih tačaka s filmovima Taj divni život Franka Capre i Igrom plakanja Neila Jordana. S prvim filmom Čitulja se povezuje preko apsolutnog priznavanja postojanja onostranog i upliva viših sila u živote smrtnika, a sa drugim kroz poigravanje s genderom, tj. seksualnom orijentacijom junaka i problemima koji iz toga nastaju.

Takođe, Milinković nam kao scenarista nedvosmisleno pokazuje važnost zanemarenih vrlina kao što su praštanje i pokajanje, te da je pomenuta ljubav jača od smrti, a kamoli od prostih ljudskih predrasuda. U svetu u kojem su na sve strane strah i bes, pakost i agresivnost i još kojekakvi negativno konotirani pojmovi, ovakav film više je od osveženja.

A pogotovo zbog toga što Čitulja za Eskobara na nivou svega što se pokazuje nimalo ne ulepšava stvarnost. Ulepšavanje se dešava na značenjskom nivou, a ne na pojavnom: ako ima nade za Acu Gandija, ima je i za sve sitnije ili krupnije duše uterane u destruktivnost lošim socijalnim, genetskim ili porodičnim okolnostima.

 

Izveštaj Studija B sa premijere - Sava centar, 23.mart 08. 

Kao reditelj, Milinković je takođe uradio sjajan posao: glumci su vođeni sigurnom rukom i dato im je puno prostora za bravuroznost, ritam filma ne pada ni u jednom trenutku, a gledalac osim što u svakoj sceni ima šta da vidi, čemu da se nasmeje, rastuži ili zamisli, sve vreme filma oseća i radoznalost za „šta će biti posle“. Iz drugog plana, a u istom smeru, film vode tačna scenografija, artikulisana fotografija i primenjena muzika, što još jednom govori da je reč o retko koherentnom domaćem filmu, koji gledaoca zabavlja, a ne korumpira, i poučava, a ne vređa.



Komentari

  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 21.04.2008. 13.25.18
    Zamolio bih g-đu Vojnović da što pre preispita svoj vrednosni sistem i način ocenjivanja. Ovako neodgovorno ponašanje štetu ugledu Popboksa.
  • Gravatar for Meni..
    Meni.. (gost) | 21.04.2008. 14.19.21
    ...je ovo jedno od retkih neslaganja sa g-đom Vojnović. Držim da je ovaj film pun licemerja.
  • Gravatar for Branka
    Branka (gost) | 21.04.2008. 15.27.07
    Jednako kao i film "Citulja za Eskobara" ovaj prikaz je blagonaklon, jednostavan, poucan i lep. Smatram da nije neophodno svemu pronaci i istaci manu, one ionako uvek postoje.
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 21.04.2008. 16.17.14
    Vladislava je sa ovom kritikom napravila veliku stvar. Ona je imala dovoljno intelektualne hrabrosti da prevaziđe sve malograđanske predrasude i da pohvali Pinkov film zato što je zaslužio iako ga mnogi baš zbog Pinka otpisuju. To što je njena procena pogrešna u odnosu na sam film je potpuno drugo pitanje.
  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 21.04.2008. 16.21.43
    Kada je nešto toliko neobjektivno i neutemeljeno kao ovaj prikaz, čovek samo može da se zabezekne u čudu. Definitivno odustajem od čitanja tekstova V. V. Što je mnogo - mnogo je!
  • Gravatar for ShoneBrate
    ShoneBrate (gost) | 21.04.2008. 16.30.05
    Kad bi isjekili zadnjih 20-ak minuta filma, tek tad bi mu se mogla dati 9-ka.
  • Gravatar for Di Madjio
    Di Madjio (gost) | 16.09.2008. 00.28.51
    Film je sramno los i dosadan, a kritika kao da je pisana od strane PR sluzbe ovog filma. Dzaba skupa traka, divna fotografija, dobri glumci, kad je prica losa, a rezija pomalo naivna. Steta...
  • Gravatar for sif
    sif (gost) | 18.09.2008. 09.56.38
    film je simpatican, ali meni nije jasno cemu onaj deo sa andjelima, mada bez toga ne bi trajao duze od sat vremena. svakako nije za 9.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 21.09.2008. 22.52.44
    Pobogu Di Madjio, kako ti je losa prica?! Prica je sjajna i sto je najbolje od svega, totalno je drugacija od price bilo kog srpskog filma!!!! gledao sam ga pre neki dan na DVDu sa trafike i doslo mi je da pruzim ruku scenaristi sto je napravio film koji apsolutno nema veze sa ovim podnebljem! (ratovima, siromastvom, bedakom....likovi su samo produkt svega toga, ali se prisustvo tih motiva nekako ne oseca!)....zato je prica univerzalna i drago mi je sto lici na Jordanov Crying Game! film ima drugih mana, ali mislim da je radjen od srca.... ocena mozda previsoka, ali bolji film trenutno nemamo....uzasni Haddersfield, jos gora Klopka, cak me i Markovic razocarao sto je ekranizovao "Turneju"! opet, bedak, rat i sve ostalo.....dokle ljudi?????? dajte originalne scenarije, nesto sto dosad nije obradjivano! za transvestiju u nasoj sredini skidam kapu!
  • Gravatar for raso
    raso (gost) | 14.11.2010. 18.44.11
    kako niko nije primetio da je kraj filma plagijat filma U Kini jedu pse?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi