Popboks - FRONTIERE(S) – Xavier Gens - Gozba francuskih kanibala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.05.2008. 12:01 · 3

FRONTIERE(S) – Xavier Gens

Gozba francuskih kanibala

Igrajući na kartu sirovog i prljavog horor filma, ono što se nudi u 110 minuta filma jeste čisto, nepatvoreno nasilje, koje definitivno nije za svačiji stomak i koje je postalo zaštitni znak novog francuskog filma

Igor Vasić

Ocena:
7


7/10
 

Scenario: Xavier Gens
Uloge: Karina Testa, Samuel Le Bihan
Žanr: horor
Trajanje: 110 min.
Proizvodnja: Francuska, 2007.

Samo letimičan pogled na bilo koji respektabilan sajt koji se bavi horor filmovima sasvim je dovoljan za konstataciju da američki film strave i užasa definitivno više nema da kaže ništa novo (pa makar se radilo i o značajnim imenima ovog žanra), i da primat, posle mnogo vremena, ponovo zauzimaju evropska i azijska produkcija.

Oni koji prate svetske horor trendove zasigurno se sećaju ostvarenja Unutrašnjost, koje je ponelo (ako se za horor to uopšte može reći) laskavu titulu najboljeg horora 2007. godine. Sa samo nekoliko desetina glasova manje, „srebrnom medaljom“ okitio se gorenavedeni naslov, koji, kao i film na tronu, dolazi iz Francuske, države koja, kako stvari stoje, ima tendenciju da u nekoliko narednih godina postane najbolji izvoznik kvalitetnog horor filma.

FRONTIERE(S) – Xavier Gens

To nimalo ne čudi jer već od 2000. godine ova zemlja pokazuje potencijal (u vidu odličnih mladih režisera) da u žanr, za koji se do pre nekoliko godina mislilo da nema ništa novo da kaže, unese preko potrebnu svežinu. Dokaz da se na mlade rediteljske snage i u budućnosti i te kako može računati jeste podatak da (uprkos odlasku „preko bare“, inače boljke svih mladih evropskih autora) nakon odličnih debitantskih radova nisu otupeli svoju rediteljsku oštricu, te su i u čuvenoj Fabrici snova pokazali da su daleko superiorniji od svojih američkih kolega (čitaj: Alexandre Aja i njegov rimejk Brda imaju oči).

 I gorenavedeni naslov igra na kartu sirovog i prljavog horora (te odrednice su inače krasile i bile glavni kvalitet američkog novog talasa strave i užasa s kraja 60-ih i početka 70-ih). U 110 minuta filma ponuđeno je čisto, nepatvoreno nasilje, koje definitivno nije za svačiji stomak (tu prvenstveno mislim na onu populaciju kojoj je žanr horora započeo sa serijalima tipa Petak 13-i ili Strava u Ulici brestova) i koje je postalo zaštitni znak novog francuskog filma. Sem nasilja, svi ovi filmovi donose i jaku političku konotaciju trenutnog stanja u Francuskoj (siromaštvo, rasna diskriminacija, strah od dolaska desničara na vlast...).

Tako nam i Frontiere(s) već na početku najavne špice donosi dokumentarne snimke nereda u prestonici i većim gradovima, a onda nas Gens seli u ne tako daleku budućnost, u kojoj nakon nedemokratskih izbora u Parizu nastaju neredi, koje koristi grupa kriminalaca za pljačku. Nakon uspešno izvedenog poduhvata, planom je predviđeno da se pljačkaši podele u dve grupe, te da se ponovni susret i podela plena dogode u motelu, blizu granice s Luksemburgom. Ono što ne znaju jeste činjenica da dotični objekat vodi porodica naci-kanibala!

Ako bi se pravilo poređenje s naslovima iz pomenutog zlatnog doba horora, mislim da bi Teksaški masakr motornom testerom Tobija Hoopera bio matrica po kojoj je rađen Frontiere(s). Dovoljno je pogledati maltene preslikanu scena kanibalske večere mentalno poremećene porodice, kao i prisustvo mumificiranih tela ranijih žrtava i njihovih ličnih stvari. Za Gensa se može reći da odlično vlada vizuelnim efektima, dok priču stavlja u zapećak, što je slučaj i s njegovim holivudskim debijem Hitman. No, ljubitelji horora, ruku na srce, zasigurno ne idu u bioskop da bi uživali u dubokoumnim i potresnim scenarijima.

Neko reče: kada pozajmljujete od jednog filma, onda ste plagijator, a kada pozajmljujete iz više filmova, onda istražujete. Što se tiče samog Gensa, da je Frontiere(s) rađen kojih 20-30 godina ranije, zasigurno bi bio perjanica tzv. novog trenda u hororu. Ovako, u moru recikliranja i nazovi-originalnih dela, njegov film je poštena posveta nečemu čega se istinski ljubitelj žanra strave i užasa može samo sa setom sećati.



Komentari

  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 27.05.2008. 14.59.35
    ovaj text se previše bavi FENOMENOM novog (francuskog) horora, a premalo mestom KONKRETNOG NASLOVA 'FRONTIERES' unutar njega. zapravo, o samom filmu se, sem prepričavanja, ne kaže skoro ništa, sem da ima mnogo nasilja. text (nenamerno? trapavo? ili svesno, uvredljivo?) implicira da je postojanje extremnog nasilja samo po sebi dovoljno za ljubitelje horora, opisane u ovom textu (a ne filmskoj kritici) poput gomile degena koji "zasigurno ne idu u bioskop da bi uživali u dubokoumnim i potresnim scenarijima". e pa izvini, igore, ali tvoj uopšteni text je a) uvredljiv za ljubitelje horora, i b) uvredljivo slabo barata evaluacijom samog žanra, a naročito u ničim poduprtoj paraleli sa THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE. Naime, psotojanje identične scene kao u TCM *nije* kvalitet po sebi, već zahteva elaboraciju, tim pre što je parafraziranje te scene postalo opšte mesto žanra (pogledaj belgijski film CALVAIRE, npr, za primer vrlo LOŠEG, banalnog KOPIRANJA te scene). dakle, umesto površne asocijacije između 2 vrlo različita filma text bi trebalo da poseduje bar skicu, bar nagoveštaj ANALIZE toga o čemu pišeš. a nje nema.
  • Gravatar for JT26
    JT26 (gost) | 27.05.2008. 17.06.38
    Nazalost Ghoul me je pretekao i vecinu stvari koje sam zeleo da napisem on je vec uradio. Zato samo jedna stvar: nemam nista protiv filmskog ultra-nasilja ako ima odredjenu svrhu, a ne sluzi samo sebi, tj. ako nije self-indulging. Ghoul je dobro primetio kako autor teksta o FRONTIERE(S) implicira da je postojanje extremnog nasilja samo po sebi dovoljno da ljubitelje horora privuce ovom filmu. Ovakva konstatacija je stvarno uvreda.
  • Gravatar for Srle
    Srle (gost) | 27.06.2008. 16.47.02
    Sad sam odgledao film i shvatio da nema nikakvu prichu, vec samo brdo nasilja i vestacke krvi. Prljav je prava rech za ovaj film..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi