Popboks - SEVEN - Realizam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.05.2008. 12:20 · 6

SEVEN

Realizam

(Take it or leave it/ Rap Cartel)

Seven je dugogodišnji pripadnik beogradske 43-23 hip hop ekipe, i tokom godina smo ga slušali kako karakteristično nazalnim glasom repuje uglavnom o marihuani i preziru praktično prema celom svetu, najčešće u tuđim pesmama. Neka vrsta omiljenog gosta na snimcima i koncertima svojih drugara, Seven je konačno dočekao i svoje prvo samostalno izdanje

Uroš Smiljanić

Ocena:
5


5/10
 

U hip hopu postoji jedan zanimljiv fenomen: svi insistiraju na tome koliko je nešto „realno“, koliko je nečija muzika autentičan prikaz stvarnosti, a zapravo najvrednija stvar u vezi sa ovom muzikom najčešće je upravo njena stilizacija i maštovitost kojom se slike i događaji u poetskom kontekstu povezuju onako kako to u fizičkom prostoru stvarnosti nije moguće. Ovo uvek treba imati na umu kad se susrećemo s domaćim hip hop izvođačima, naročito ako im se debi album zove Realizam.

Tematski, Realizam je na starim pozicijama. Seven je naizgled sazreo i tekstovi su nešto suptilnije igre reči nego što nas je navikao u svojim mlađim danima, no sadržajno, ovo je onoliko sociopatska ploča koliko je to moguće zamisliti.

SEVEN - Realizam

Seven vrlo retko govori o „ortacima“ ili bilo kojoj vrsti socijalizacije koja ne uključuje pucanje u druge ljude. Savremeni domaći hip hop je izrastao na tlu obilno nađubrenom patetičnim rep melodramama prve polovine 90-ih, kada su lažni gangsteri naricali nad teškim životom, proklinjali žene a kunuli se u ortake. Seven je zadovoljan time da vređa sve koje smatra nedostojnima, neispravnima, neautentičnima (a to su, reklo bi se, svi osim njega) i da gotovo uzgredno pominje THC u svim mogućim kontekstima.

Ovo dovodi do tematske jednoličnosti albuma, koji se kreće između sumornih slika apstraktnog nasilja i depresivne samotne meditacije, ali i do gotovo uzgredno komičnih momenata, kao što je onaj u kome Seven zaključuje otvoreno pismo devojci koja ga je, kao i sve druge, izdala, objašnjavajući joj da je voli gotovo koliko i hašiš.

Sociološki, Realizam je, iako daleko od realnosti, svakako interesantan, jer uspešno sažima čemer postmiloševićevske Srbije i tranziciono gubitništvo serijom kontemplacija koje nemaju ni stvarnu temu ni stvarni zaključak već se iscrpljuju u stalnom dokazivanju da je Ja jače od svega (neiskrenog, lažnog, podmuklog) što mu nasuprot stoji, ali da to Ja sebe može da podnese samo na kanabisu. Umetnički, pak, Seven može da bude zamoran.

Njegovim slikama nedostaje više života. Veliki deo njegovih rima sastoji se od gotovo nasumičnih igara reči koje stalno ponavljaju istu poruku (ja sam sigurno bolji od tebe, ali ne znam ko sam ja) i iste slike: onomatopeja repetiranja oružja kao mantra koja se ponavlja, policija kao simbol represije, seks kao osveta, džoint kao oružje. Ako je ono čime se Seven bavi realizam, onda je to samo zato da bi od realnosti lakše mogao da pobegne. Klaustrofobičnost njegove muzike podjednako je rezultat melanholične muzike, dosledne jednoličnosti njegovog reperskog stila, ali i spoznaje da njegovi stihovi, čak i kada su u pitanju kompleksne mreže slika i liričkih putanja, ne mogu da vas odvedu nikuda odavde. Izlaz, kako nas je to i Američki Psiho naučio, nije ovde.

 

Bitange

Seven je, na kraju krajeva, najbolji primer za istinitost svojih stihova: večito besan, nikada zadovoljen, stalno u potrazi za zaboravom o kome se mogu pisati pesme. Samim tim, ovo nije ploča koja čoveka nužno može da opčini ili zabavi, ali kao portret umetnika koga mladost napušta s malo lepih uspomena – ona je uverljiva.

Audio:

INA HEAD feat CODEXMIX



Komentari

  • Gravatar for ehem, ehem...
    ehem, ehem... (gost) | 28.05.2008. 13.32.06
    ...da, album je los, ali je ustvari dobar... cisto da nesto repetiram...
  • Gravatar for phunkymedina
    phunkymedina (gost) | 28.05.2008. 17.03.45
    iz pajpa u pluca tu je hejter luca bicarke i rep dalje vodi super kuca
  • Gravatar for S
    S (gost) | 28.05.2008. 18.40.25
    hohohohohhooo
  • Gravatar for djeneralche
    djeneralche (gost) | 29.05.2008. 09.31.51
    drag mi je pokusaj da se da smisao svemu ali posle odgledanog spota malo sam zbunjen izaziva reakciju malo neprijatno, malo prijatno mora to da se promeni
  • Gravatar for Nick
    Nick (gost) | 05.06.2008. 14.03.37
    Sta god, ali po meni je ovo 1 od boljih albooma u poslednjih par godina
  • Gravatar for Brat
    Brat (gost) | 09.10.2010. 21.35.57
    Došlo obezbeđenje - vežb'o si boks!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.