Popboks - JOY DIVISION – Grant Gee i Jon Savage - Ponos Mančestera [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.06.2008. 20:30 · 4

JOY DIVISION – Grant Gee i Jon Savage

Ponos Mančestera

Dokumentarac koji nudi odgovore na sve ono što nije pomenuto ili je (ne)namerno zapostavljeno u biopicu Control

Dejan Stojiljković

Ocena:
8



8/10

 

Scenario: Jon Savage
Konsultant: Peter Saville
Učestvuju: Bernard Sumner, Stephen Morris, Peter Hook, Tony Wilson, Peter Saville, Anton Corbijn, Paul Morley, Genesis P. Oridge, Pete Shelley, Anik Honore
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 93 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2007.

Najavljujući premijeru filma jednostavno nazvanog Joy Division scenariste Jona Savagea (uglednog novinara NME-ja) i režisera Granta Geea, basista New Ordera i nekadašnji član Joy Divisiona Peter Hook je rekao da je ovaj dokumentarac "savršen odgovor na Control“ Antona Corbijna. U neku ruku, to je apsolutno tačno, jer Joy Divison nudi odgovore na sve ono što nije pomenuto ili je (ne)namerno zapostavljeno u biopicu o Ianu Curtisu.

Od samog početka filma Grant Gee se koncentriše na priču koju naizmenično pripovedaju preostali članovi benda: Bernard Sumner, Peter Hook i Stephen Morris. Uz mnogo detalja i anegdota, saznajemo ličnu i profesionalnu priču o bendu, o samim počecima, prvim pesmama i svirkama...

JOY DIVISION – Grant Gee i Jon Savage

Neke deluju gotovo neverovatno. Kao, recimo, činjenica da je prvi singl Joy Divisiona An Ideal For Living štampan od para koje je Curtis podigao sa zajedničkog računa u banci, ubedivši bankarskog službenika da mu je tih 400 funti potrebno za kupovinu novog nameštaja za kuhinju.

U oči upada to da je svaki član benda imao drugačije viđenje Curtisa, kao i načina na koji bend treba da funkcioniše. O dilemama, trvenjima i sukobima koje su u to vreme imali Sumner, Hook i Morris danas govore kao o nečem simpatičnom i naivnom.

Veoma promišljeno, Gee i Savage u priču zatim uključuju ostale protagoniste. I tu se odlično vidi značaj četvorice ljudi koji su presudno uticali na uspeh Joy Divisiona. Prvi je Rob Gretton, njihov menadžer. Gee diskretno ilustruje ovog izuzetnog čoveka prikazujući delove iz njegove beležnice, gde se, između ostalog, vide termini nikad održane američke turneje.

Zatim je tu pokojni Tony Wilson, koji je u bendu odmah prepoznao skriveni potencijal. U dokumentarac je inkorporiran originalan nastup Joy Divisiona na TV Granadi, kad su svirali Shadowplay (a ne Transmission, kako je to prikazano u Controlu). Veoma precizno dat je portret istinskog genija, producenta Martina Hanneta, koji je idejama i inovacijama zvuk Joy Divisiona podigao do neslućenog nivoa.

Poslednji u nizu je grafički umetnik Peter Saville, čovek koji je dizajnirao omote za Unknown Pleasures i Closer i tvorac originalnog vizuelnog koncepta koji je pratio bend.

Najveća vrlina ovog dokumentarca jeste što je uspeo da perfektno zarobi svu harizmu živih nastupa Joy Divisiona, i to je ilustrovano retkim i dosad neviđenim snimcima s koncerata, kao i fotografijama iz privatnih arhiva i bootleg snimcima.

Na kraju, najbolju ilustraciju Joy Divisiona, njihove muzike i značaja, dao je Jon Savage: "Punk ti je omogućavao da kažeš: ’Fuck you!’ Ali nekako, nije mogao da ide dalje. To je bila jednostavna fraza kojom je iskazivan bes i koja je na neki način redefinisala rock’n’roll. Ali pre ili kasnije neko poželi da kaže više od ’Fuck you’, pre ili kasnije neko poželi da kaže: ’I'm fucked’. Joy Divison je bio prvi bend koji je to učinio. Iskoristili su energiju i jednostavnost punka da izraze mnogo složenija osećanja“.



Komentari

  • Gravatar for dis iz d vej
    dis iz d vej (gost) | 08.06.2008. 13.38.19
    step insajd
  • Gravatar for JK
    JK (gost) | 08.06.2008. 23.06.27
    Najbolja je scena kada Hooky objasnjava kako je dobio poziv od policije koja mu javlja da se Ian ubio... A sto niste napisali gde i kako da se ovaj film nabavi/pogleda?!?!?
  • Gravatar for Joy Division
    Joy Division (gost) | 09.06.2008. 18.24.43
    najprecenjeniji bend, ever!
  • Gravatar for amir kadrovic
    amir kadrovic (gost) | 05.01.2009. 08.49.03
    pozdrav..gde moze da se nabave prevodi pesama divisiona ?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi