Popboks - SHUTTER – Matsayuki Ochiai - Nastavak holivudskog košmara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.06.2008. 13:41 · 2

SHUTTER – Matsayuki Ochiai

Nastavak holivudskog košmara

Nakon očajnih holivudskih verzija Shimizuove Kletve i Miikeovog Propuštenog poziva, na red je da bude upropašćen došao odličan tajlandski film Fotograf (Shutter), najbolji horor 2004. godine

Igor Vasić

Ocena:
4



4/10

 

Scenario: Luke Dawson
Uloge: Joshua Jackson, Rachel Taylor
Žanr: horor
Trajanje: 85 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Е, ti, prokleti Hideo Nakata! Da se pre deceniju nisi latio snimanja Kruga, bili bismo pošteđeni „užasa za oči“, američkih verzija raznih poznatih azijskih horora. Holivudska pohlepa dovodi do razvodnjavanja superiornih, originalnih scenarija, i banalizovanja specijalnih efekata. Stoga ne čudi što gro rimejka za ciljnu grupu ima klince od 13 do 18 godina, kojima se, je li, ne sme isporučivati nasilje, pa se sve pretvara u jeftinu kino-monstrumijadu.

Elem, nakon očajnih holivudskih verzija Shimizuove Kletve i Miikeovog Propuštenog poziva, na redu je da bude upropašćen došao tajlandski film Fotograf (Shutter). Ovo delo bilo je najbolji horor 2004. i svojim originalnim pristupom unelo je malo svežine u kolotečinu u koju je bio upao tzv. talas azijskog horora.

SHUTTER - Matsayuki OchiaiReč je, naime, (bila) o sveže venčanom paru koji izazove saobraćajnu nesreću čija žrtva nekoliko sekundi kasnije nestaje. Mladoženja, inače fotograf, nedugo nakon saobraćajke na tek razvijenim fotografijama primećuje čudne, mutne obrise, koji su uvod u jeziva dešavanja. Kraj filma je jedna od najoriginalnijih i najjezivijih završnica što ih je azijska horor kinematografija ikada ponudila!

A rimejk – mila majko! Kada glavnu rolu dobije glumac koji je radni staž proveo u tinеjdž-seriji Dosonov svet, a glavna heroina 85 minuta slaže jednu te istu facu pokušavajući da nas ubedi da je užasnuta, jasno je o kakvim „vrhunskim“ kreacijama je reč. Originalni scenario uprošćen je do najsitnijih detalja, a s rediteljske strane, istinska jeza koja treba da proizlazi iz mizanscena, pokreta kamere, upotrebe svetla, zamenjena je odavno prevaziđenim „bu!“-scenama i glasnom muzikom. Lopovluk takođe bode oči: tokom najavne špice ni na koji način se ne skreće pažnja da je u pitanju rimejk, već se film prodaje kao originalno delo!

I na kraju, pitanje – čemu snimanje rimejka? Da li je u pitanju bezidejnost holivudskih scenarista ili sujetno mišljenje Fabrike snova da oni to mogu bolje? Neki reditelji čak idu toliko daleko da rade rimejk sopstvenog dela sa drugom glumačkom postavom (npr. Funny Games, Michael Haneke). Odgovor, po prilici banalan – u pitanju su pare.

Naime, sve amerikanizacije azijskih originala uspele su da povrate uloženo, čak i da profitiraju, ostavljajući prostora za nastavke još sumnjivijeg kvaliteta. Ta ih činjenica udaljava od mogućnosti uviđanja da nije sve u lovi i da, zaista, ima nešto i u ljubavi prema dobrom, originalnom, pa makar i ne tako isplativom filmu.

Kada se uzme u obzir činjenica da nas za nekoliko meseci očekuje „novo viđenje“ korejskog dela Priča o dve sestre, te Sonov Krug samoubica, očigledno je da košmarni trend rimejka azijskih horora još ne gasne. Uzdajmo se u izreku da „ničija nije gorela do zore“.



Komentari

  • Gravatar for dejan
    dejan (gost) | 22.06.2008. 13.18.55
    ja ovo skinuo sa neta, ali cim sam skapirao da rimejk tajlandskog palo je delete. tajlandska verzija je savrsena, nema potrebe za ovim.
  • Gravatar for Disavra
    Disavra (gost) | 27.06.2008. 19.11.31
    Komentari su suvisni, ko zeli da pogleda film nek pogleda original, jer posle njega rimejk cemu delovati kao parodija :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi