Popboks - CULT OF LUNA - Eternal Kingdom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.06.2008. 13:30 · 17

CULT OF LUNA

Eternal Kingdom

(Earache)

Pronašavši inspiraciju u uvrnutom dnevniku duševnog bolesnika i ubice svoje supruge, švedska sludge/postmetal atrakcija Cult of Luna na petom ostvarenju sjedinjuje reinkarniranu silinu s najmračnijim i najmelodičnijim trenucima u dosadašnjoj karijeri

Vladimir Ninčić

Ocena:
8

 


8/10
 

Nije lako snaći se u vrtlogu termina kojima se označava moderna ekstremna muzika, jer su neki od njih previše slični, dok su drugi potpuna nebuloza.

Postmetal i sludge su primer kategorija koje imaju dosta zajedničkog. Ovi muzički mešanci oslanjaju se na hardcoreovske krike, a “metalsko” pronalaze u masivnim i teško distorziranim doom metal rifovima, spuštenom štimu i zgusnutoj produkciji, od koje prozori iskaču iz štokova, a šoferšajbne pucaju poput dosadnih novogodišnjih petardi.

CULT OF LUNA -  Eternal Kingdom

Međutim, dok sludge dosta koketira sa southern i stoner rock prizvukom, postmetalci se trude da budu što veći umetnici i uplovljavaju u teritorije koje nisu nimalo bliske tradicionalnom heavy metalu, kao što su shoegaze, postrock ili ambient.

Razrađujući zaostavštinu koju su ostavili protopredstavnici Neurosis, Godflesh, Melvins, Crowbar, pa u nekoj labavijoj verziji i Tool i Helmet, pojedini post i sludge metal bendovi su uspeli da održe svežinu u čvrstom gitarskom zvuku i u dobroj meri se, zahvaljujući njima, o metalu i u širim krugovima ponovo priča afirmativno.

Mnogočlani ansambl Cult of Luna iz severnog Umea – univerzitetske prestonice Švedske i doma mnogih poznatih muzičkih pojava (Refused, Meshuggah, Lisa Miskovsky) – zapravo je hibrid koji spaja atmosferičniju stranu sludgea i metalskiju postmetala.

U poslednje vreme ovi Skandinavci su se ustalili na mapi progresivne gitarske muzike kao najubojitiji evropski odgovor na američka dešavanja. To se pre svega odnosi na sastav Isis, koji je albumom Oceanic najpreciznije definisao sâm postmetal i takođe učinio najviše na njegovoj popularizaciji, približivši ga čak i mainstreamu.

CULT OF LUNA - Eternal Kingdom

Koncept njihovog petog studijskog izdanja nastao je iz dnevnika Holgera Nilssona, naslovljenog kao Priče iz večnog kraljevstva, koji je bend pronašao u prostoriji za vežbanje, na mestu gde se nekada nalazila mentalna institucija. Na prvi pogled jedna nepovezana tolkienovska fantazija, u kojoj su akteri ljudi-sove i ljudi-drva, dobila je sasvim drugu dimenziju kada su članovi u medicinskim dosijeima ustanovili da je dobroćudni Holger brutalno udavio svoju ženu i u dnevniku krivicu za taj zločin pripisao fiktivnom liku Uginu.

Istinito ili ne, takvo otkriće je njima pogodovalo kao prevremena penzija Justine Henin najpoznatijim srpskim „drugaricama“, jer je pružilo savršenu podlogu za mračan album kojem se težilo. Pored toga, na tako (doslovno) ludačkoj pozadini, Šveđani su uspeli da se muzički redefinišu, razmahavši se u opsegu primarnog turobnog tonaliteta, uz intenziviranje melodičnosti i žestine.

Njihov glavni adut oduvek je bila mogućnost da isporuče frapantno veliku količinu energije kroz razorne rifove, i to brzinom kojom se koala kreće uz eukaliptus. Na najnovijoj ploči tu tezu najslikovitije dokazuje 12-minutna odiseja Ghost Trail, koja kombinacijom mamutskih akorda, ekstremnih prelaza i melodičnog soliranja otkriva novo lice momaka iz Botnijskog zaliva.

Eternal Kingdom (Varšava, 18.06.2008)

Pri jednostavnom opisu, Eternal Kingdom bi mogao da deluje kao korak unazad; trendovi unutar te tzv. postmetal struje pokazuju tendenciju ka što većem korišćenju čistog vokala i omekšavanju zvuka do mere pri kojoj bi pojedinim predstavnicima pre mogla pristajati ambient pop etiketa nego neka ekstremnija.

No, delotvornost ploče upravo leži u njenoj beskompromisnosti i odbijanju da esenciju crpi iz oprobanih recepata. Žestok do srži, ali s dovoljno mirnih momenata i lepih melodija, Eternal Kingdom je sumorni zapis sonične oluje, kojim je Cult of Luna povratio iskonsku silinu ranih radova i s dovoljno svežine nastavio uspešno da se kreće netaknutim prostranstvima post-Neurosis pakla.

Audio:

MySpace



Komentari

  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 25.06.2008. 12.55.22
    Meni ovo nema veze sa metalom i bas je zato toliko dobro :-)
  • Gravatar for Rosemary
    Rosemary (gost) | 25.06.2008. 13.25.49
    Napokon da neko prozbori o jednom od u svakom pogledu najsuperiornijih muzickih pravaca, i to preko benda koji je, uz Isis, sigurno najkreativnija i kvalitetnija paradigma inovativnosti i inteligencije na sceni. Po meni je album cista desetka, horor koncept ga sigurno dize na taj pijadestal, bajkovito i melanholicno, brutalno i silovito mocno istovremeno. Iako volim mnoge bendove tog usmerenja, Eternal Kingdom je cisto remek delo! Dobar prikaz, nije ih lako opisati.
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 25.06.2008. 14.01.53
    odlicna recenzija.
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 25.06.2008. 14.30.22
    metal >>> tvoj koment
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 25.06.2008. 14.31.17
    mega lol @ "srpske drugarice" slusanje u idealnim uslovima daje ovom albumu 8/10 ali u gsp-ovim vozilima na 36+C - 10/10!
  • Gravatar for DelBoy
    DelBoy (gost) | 25.06.2008. 17.38.52
    Nikola, ovo JESTE metal i bas zato JESTE toliko dobro!
  • Gravatar for \m/ \\m/
    \m/ \\m/ (gost) | 25.06.2008. 17.54.59
    Kao da je bitno sta je.. Vazno je da jeste dobro. A i pise vam sve lepo u recenziji.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 25.06.2008. 19.19.52
    Najsuperiorniji muzicki pravac? Ma nije nego.
  • Gravatar for Rosemary
    Rosemary (gost) | 25.06.2008. 20.34.16
    Pise "jedan od", da nije post-rocka i screamoa bio bi NAJSUPERIORNIJI :-) Mada, za dubstep se jos uvek dvoumim... I to je samo misljenje jedne citateljke, sto se odmah primas!?
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 25.06.2008. 20.57.36
    Treba ovo dosta da se slusa, svaki put biva sve bolje i bolje. I meni su Lunovci utanjili na prethodna dva albuma, ali ovde sad bas ima sta da se cuje. I sveze je, i prsti na sve strane i onako je masno grozno kako treba da bude. Njihov The Beyond mi je bio jedan od najboljih albuma u pravcu, rame uz rame sa Times of Grace od Neuroze, ali ovaj novi nista nije losiji. Topla preporuka i repsect za Popboks sto je ispratio album i dodelio mu ocenu koju zasluzuje.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 25.06.2008. 21.15.38
    Ma niko se ne prima. Sto se post-rocka tice i tu je sve receno jos pre deset godina. Cast izuzecima koji prave male pomake na sceni. U dubstepu najizvikaniji Burial je i najbolji. Sve ostalo je cisto kopiranje. Sve u svemu nista revolucionarno. I ovo je samo misljenje jednog ljubitelja muzike.
  • Gravatar for ljubitelji muzike
    ljubitelji muzike (gost) | 25.06.2008. 21.58.03
    ...su uvek dobrodosli!
  • Gravatar for narocito ako...
    narocito ako... (gost) | 25.06.2008. 22.03.34
    ...dobro izgledaju!
  • Gravatar for Ghostface Z-la
    Ghostface Z-la (gost) | 25.06.2008. 22.24.08
    Slazem se da je "The Beyond" u top 5 sto se tice ovog stila. Tu su mi jos Neurosis - Times of Grace, Isis - Oceanic, Kayo Dot - Choirs of the Eye i Mare - s/t EP ako sve ovo vazi za taj pravac :) odlican je ovaj album, mada nisam trenutno raspolozen da ga mnogo slusam ovih dana, ceka se neka kisa.
  • Gravatar for DelBoy
    DelBoy (gost) | 25.06.2008. 23.03.02
    Odlican izbor Ghostface! Ja bih dodao jos i Mouth of the Architect - Time and Withering, Pelican - The Fire In Our Throats... i Made Out of Babies - Coward. Cuo sam da je i Year of No Light dobar.
  • Gravatar for lijenština
    lijenština (gost) | 31.08.2008. 01.50.19
    Dobar album. Nije na prvu loptu. Inace sto se pravca tice dodao bih na vec navedene i bendove kao Minsk i The Ocean.
  • Gravatar for bosko
    bosko (gost) | 22.09.2008. 19.04.35
    Rushi ovo sve pred sobom! Ne pamtim kad sam chuo ovako snazhan zvuk!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.