Popboks - THE MUTANT CHRONICLES - Simon Hunter - Put u središte mašine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.08.2008. 09:51 · 4

THE MUTANT CHRONICLES - Simon Hunter

Put u središte mašine

Dvanaest žigosanih + Gospodara prstenova = bezukusni pastiš

Igor Vasić

Ocena:
4


4/10
 

Scenario: Philip Eisner
Uloge: Thomas Jane, Ron Perlman
Žanr: SF
Trajanje: 111 minuta
Proizvodnja: SAD, 2008
Nakon 2000. i sasvim solidnog slashera Lighthouse, novi Hunterov film nam nudi još jednu sumornu viziju budućnosti u kojoj su 2707. godine svet podelile četiri korporacije kojima je cilj (a šta drugo) proširenje teritorija na uštrb drugih.

Bombardovanja, tektonski poremećaji... sve to dovodi do buđenja zla: džinovske mašine koju je jednom davno već pobedila čudna mešavine templara i pripadnika Opus Dei, a koja ljudska bića pretvara u neku vrstu zombi mutanata. Grupa plaćenika biva izabrana za samoubilačku misiju uništenja te skalamerije... i to vam je to! Ostatak dela protiče u stotinama ispaljenih metaka, kung-fu potezima, mačevalačkim obračunima...

Po načinju snimanja (glumci ispred platna) film vraća u sećanje delca poput Nebeskog kapetana i sveta sutrašnjice Kerryja Conrana ili Cassherna Kiriya Kazuakia. Vizuelno, pred nama je čudan miks budućnosti, kao preslikan iz SF stripova i romana 30-ih godina prošlog veka, rovova i uniformi iz Prvog i Drugog svetskog rata i to u filmu na neki uvrnuti način zaista funkcioniše. Na žalost samo to i ništa više!

Da se odmah razumemo, pred nama nije nikakvo originalno remek delo i naravno da će sladokusci u njemu prepoznati gomilu posveta… od 1984. i 12 žigosanih, preko Boyleovih 28 dana, do Verhoevenovih Svemirskih vojnika.

Ne može se ignorisati ni paralela koja se povezuje sa Gospodarom prstenova: i ovde imamo družinu koja, umesto prstena, mora da duboko ispod zemlje, u samom srcu zla, postavi eksplozivnu napravu.

Kada od 100 minuta filma 70-ak prođe u obračunima mutanata i naših heroja, izlišno je govoriti o scenariju. Likovi su jednodimenzionalni, dijalozi svedeni na minimum, a i ono što se čuje iz usta glavnih protagonista igra na tankoj granici parodije. Glumci predvođeni Janeom i Perlmanom, uz pomoć iskusnih ali nedovoljno iskorišćenih epizodista (John Malkovich, Sean Pertwee, Devon Aoki, Beno Furman...), isporučuju nedovoljno za potrebe čak i prosečnog konzumenta.

The Mutant Chronicles bi u rukama iskusnijeg zanatlije od Huntera postao malo remek delo, no ovako, prepun klišea, ovaj pastiš svega i svačega zasigurno neće pronaći put do ni do srca prosečnog ljubitelja SF-a. A da i ne govorimo onim malo zahtevnijim.



Komentari

  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 17.08.2008. 11.10.25
    Ljudi, aman-zaman, koliko god da je lepo sto Igor recenzira filmove sa piratskih izvora, mora da postoji barem neki smisao u tom krsenju novinarske etike, to jest da barem film bude u bilo kom smislu relevantan u trenutnim okolnostima.
  • Gravatar for sta ces...
    sta ces... (gost) | 17.08.2008. 16.27.26
    ...kad nije pisao tvoj ortak bajic, pa ne mozes da "hvalis". razumem te skroz.
  • Gravatar for da stvar bude gora...
    da stvar bude gora... (gost) | 18.08.2008. 08.32.53
    ...sud o filmu je donet na osnovu kopije koja kola netom, a koja predstavlja nedovršenu "workprint" varijantu, sa nezaokruženim efektima i montažom.
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 18.08.2008. 21.22.21
    Film je los. Ako je kriva piratska kopija, da li u oridjinalu mozemo ocekivat remek djelo?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi