Popboks - SMALLVILLE – Alfred Gough i Miles Millar - Portret superheroja u mladosti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.09.2008. 16:15 · 1

SMALLVILLE – Alfred Gough i Miles Millar

Portret superheroja u mladosti

Adolescentske hronike Supermena ući će u osmu sezonu, a sada je već sigurno da je Smallville jedna od najuspešnijih adaptacija superherojskog stripa u poslednjih 20 godina

Dejan Stojiljković

Kreatori: Alfred Gough i Miles Millar
Lik Supermena stvorili: Jerry Siegel i Joe Shuster
Uloge: Tom Welling, Kristin Kreuk, Annette O'Toole, John Schneider, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Erica Durance, Aaron Ashmore, Laura Vandervoort.
Žanr: SF/drama/avantura
Originalni kanal: WB
Broj sezona: 7
Ukupan broj epizoda: 152
Trajanje epizode: oko 40 min.
Proizvodnja: SAD, 2001–2008.

Kada su počeli rad na seriji o ranim danima Clarka Kenta, Alfred Gough i Miles Millar (ne treba ga mešati s Markom Millarom, škotskim strip scenaristom, zaslužnim između ostalog i za skorašnji hit Tražen) nisu imali lak zadatak. Supermen franšiza bila je gotovo na izdisaju, filmski serijal se završio neslavnom niskobudžetnom parodijom Superman 4: Quest For Peace, a serija Lois&Clarke s odlikama TV sapunice nije prošla ništa slavnije. Kent, poslednji preživeli s planete Kripton, nije slučajno završio u malom mestu u Kanzasu poznatijem kao Smolvil.

Smallville je bio zamišljen kao serija za klince i tinejdžere koja će pratiti avanture mlađanog Supermena koji tek otkriva svoje moći, kao i sve one stvari koje momče u njegovim godinama inače proživljava (odrastanje, škola, sukob s roditeljima, buntovništvo, prve ljubavi).

SMALLVILLE – Alfred Gough i Miles Millar

Prva sezona sa "freak of the week" konceptom nije puno obećavala, iako je u seriju dosta uloženo, naročito u produkciju i specijalne efekte. Ipak, nekadašnji maneken Tom Welling pokazao se kao idealan za ulogu Clarkea Kenta, a pun pogodak bio je spoj mladosti i iskustva na strani negativaca: s jedne strane prilično dobri Michael Rosenbaum kao Lex Luthor, s druge prekaljeni glumac John Glover kao njegov otac, brutalni tajkun Lionel Luthor. Opet, Smallville ima izuzetno iritantne ženske likove gde prednjači Kristin Kreuk kao plačljiva Lana Lang.

U epizodnim ulogama pojavljivali su se Rutger Hauer, Michael Ironside, Margot Kidder, zaključno sa samim Cristopherom Reevom, kome je uloga Dr. Virgila Swanna bila poslednja. Gough i Millar su ovaj susret nekadašnjeg i sadašnjeg Supermena u trećoj sezoni Smallvillea zamislili kao neku vrstu predaje štafete.

Već od druge sezone Smallville se razvija mnogo ambicioznije, priča je ozbiljnija i kontinuirana, čak i mračnija, pojavljuju se novi likovi i striktno se poštuje stripovsko nasleđe; tu su Lois Lane i Jimmy Olsen, kao i drugi superheroji: Aquaman, Ciborg, Black Canary, Supergirl i svakako najprijatnije iznenađenje – Justin Hartley kao Green Arrow.

Zbog ove vernosti stripu autorima treba oprostiti izlete u patetiku i klišee. Od stripovskog šarma po svoj prilici ne bi bilo ništa da Gough i Millar nisu doveli Jepha Loeba, prekaljenog strip majstora, prvo za scenaristu a zatim za supervizora. Njegovo remek-delo Superman For All Seasons (četvorodelna priča koju je nacrtao jedan drugi majstor – Tim Sale) poslužilo je, naime, i kao inspiracija za Smallville.

Smallville je utabao putanju ka raskošnom filmu Povratak Supermena. Adekvatnom podelom uloga (mnogi se slažu da je Welling bolji Supermen od Brendana Routha) i dobro napisanim scenarijima Smallville u mnogo čemu uspeva da nadvisi Singerov film. Upravo poslednja epizoda pete sezone, slučajno ili ne prikazana otprilike u vreme premijere Povratka Supermena, ovaploćuje iskonski koncept superherojštine i jasno pokazuje šta sve Singeru nije pošlo za rukom.

Kod nas se Smallville prikazuje na Pinku u ne baš popularnim terminima, ali svi oni koji žele istinski da uživaju u ovoj seriji mogu je nabaviti u DVD kolekcijama.



Komentari

  • Gravatar for natasa
    natasa (gost) | 10.07.2010. 16.50.03
    pa ja natasa miclim dabilovam boe dami date igrice
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi