Popboks - TES LA ROK U X-LAGOOMU - Na piratskim talasima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 04.10.2008. 18:50 · 7

TES LA ROK U X-LAGOOMU

Na piratskim talasima

Sinoć je u X-Lagoomu održano drugo po redu Pirate FM veče, na kom je nastupio i finski dubstep producent Tes La Rock 

Jovan Vesić

Mesto: Klub X-Lagoom, Beograd
Vreme: Petak, 3. oktobar 2008.
Organizacija: Svetlana Industries

Koncept piratskog radija nastao je krajem 50-ih godina prošlog veka. Koristeći činjenicu da emitovanje radiotalasa sa broda usidrenog u međunarodnim vodama podleže samo međunarodnim zakonima, Danci su osnovali prvi ovakav radio Mercur, i istovremeno nadenuli ime fenomenu koji živi do današnjih dana.

TES LA ROCK U EX-LAGOOMU - Na piratskim talasima

Ipak, zakoni su zakrpljeni veoma brzo, tako da već više od 40 godina izraz "piratski radio" postoji samo kao sinonim za ilegalnu radio stanicu, koja nema pravo na korišćenje svoje frekvencije i/ili sistematski krši autorska prava onih čiju muziku pušta. 

Naravno, sa pojavom brzog interneta sve je postalo mnogo jednostavnije za radio-pirate: za razliku od AM/FM stanica, internet radio može duže vreme ostati potpuno van vidokruga organa vlasti, a sem toga ne iziskuje nikakvu posebnu opremu za odašiljanje signala. Ipak, mnogi poštovaci piratskog zvuka, između ostalih i organizatori ove večeri, ostali su verni korenima, te su uvek nov, svež i inovativan zvuk nastavili da vezuju za krčanje, šuštanje i pucketanje usled slabog signala radije nego za digitalne prekide praćene večitim "Buffering..." trenucima karakterističnim za internet verziju ovog fenomena.

Među njima je najpoznatiji Burial, koji kaže da je ilegalni zvuk prošlosti, oličen u nedozvoljenim rejvovima i radio stanicama, jedna od glavnih inspiracija za njegovu muziku.

Ovakav pogled na savremenu scenu najbolje označen kao "postrejv", podrazumeva ponovno popularizovanje, oživljavanje, preoblikovanje i (kontradiktorno) komercijalizaciju vrednosti sažetih u akronim PLUR, koje su se tokom 90-ih godina već polako zaputile na poslednji počinak. 

TES LA ROCK U EX-LAGOOMU - Na piratskim talasima

Žurka Pirate FM koja se juče odigrala u Beogradu po drugi put upravo je primer jednog postrejv događaja. Udobno smešten u X-Lagoom klub, događaj je uredno organizovan i unapred najavljen, a poseta i dobra atmosfera nisu izostali. Priređen je pravi užitak ljubiteljima izlomljenih ritmova i moćnih basova koji vam omogućavaju da osetite organe za koje možda niste ni znali da ih imate.

Manja prostorija ("drugi stejdž") X-Lagooma bila je rezervisana za nešto brže i oštrije ritmove za koje su se pobrinuli Boylah, DJ OKi i Neutrino & Rebel B. Zbog nižeg plafona i skučenijeg prostora, atmosfera je u ovoj prostoriji bila intimnija nego u glavnoj pećini. Tokom prvog dela večeri najveći broj posetioca nalazio se upravo ispred drugog stejdža.

Ali oni koji su na početku ostali privrženi zvuku pomenutih domaćih DJ-eva ipak su pogrešili ako su propustili nastup fenomenalnog Skillera, 19-godišnjaka iz Sofije koji je danas definitivno jedan od najboljih bitboksera istočne Evrope. Pre nego što je započeo svoju magiju Skiller je, mora se priznati, izgledao kao da se tu slučajno našao da pridrži mikrofon, ili možda da najavi DJ Jamez Bongga (takođe iz Bugarske).

Bez suvišnih pokreta i reči, iz Skillerovih usta krenula je bujica ritma, i prethodne sumnje odneo je vetar virtuoznosti. Brzina, preciznost, inventivnost i kapacitet pluća mladog Bugarina za divljenje, i ako ikada budete u prilici, nikako nemojte propustiti njegov nastup.

Uskoro je za gramofone stao Tes La Rok, glavna zvezda večeri (Vadim je trebalo da bude drugo veliko ime, ali je zbog bolesti njegov nastup otkazan). Ovaj helsinški DJ, producent i organizator jedan je od pionira finske dubstep scene. Basovi su odmah pojačani što je, logično, rezultiralo u premeštanju većeg dela publike u ovaj klub, pa je tek sad žurka počela za većinu prisutnih.

TES LA ROCK U EX-LAGOOMU - Na piratskim talasima

Glomazne bas linije i relatino neužurbani ritmovi dominirali su ovom scenom sledećih sati, a set je bio dovoljno eklektičan da onaj nefanatični deo publike ostane na nogama. Nakon njega se DJ pultu vratio Abdul Tom i nastavio zabavu dok je broj prisutnih neprimetno počeo da se smanjuje.

Tako se žurka primakla kraju i ako je među publikom osim vašeg skromnog recenzenta bilo onih koji su se zapitali šta je u celom događaju bilo piratsko, odgovor je: dredovi, pećina, alkohol i neizbežne asocijacije vezane za izvođače Bugare i Rumune (nedostaju nam vaši diskovi).

Rejv je završen. Pasivno muzičko obrazovanje uz pomoć inventivnih piratskih radio stanica zamenjeno je aktivnim pristupom oblikovanju muzičkog ukusa putem servisa kao što su last.fm i nepresušnom moru torenata i p2p programa. 



Komentari

  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 05.10.2008. 12.32.49
    Jovane, jesmo li mi bili na istoj zurci :D TeS La Rok je kralj! Ali, koje glomazne bas linije, one jesu glomazne svakako, ali se to tamo nije chulo....nikako :) Jbg...zvuk je prso. Sve ostalo, a shto je svakako manje vazno (od zvuka) je bilo ok.
  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 05.10.2008. 13.27.07
    E da, i Tes La Rok je bio na ovoj zurci. Vrteo covek. Culi, videli...nema ga ni na jednoj fotografiji...WTF!?!
  • Gravatar for Vlajkula
    Vlajkula (gost) | 05.10.2008. 17.41.37
    mozda ima tes la ROCKA! ahahahah ali sigurno nema mojih prethodnih komentara
  • Gravatar for losha guza
    losha guza (gost) | 05.10.2008. 19.28.03
    rock party u lagumu :D
  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 06.10.2008. 07.23.37
    Mozda je Tes La ROCK ovaj gospodin sa sheshirom shto vileni po stolicama :D... Ali, ipak ne, to je samo genije iz Valjeva :Drug :Dobrica :D
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 06.10.2008. 15.28.12
    ahahham stvarno, dobrica! nisam ni provalila dok nisi rekla :)
  • Gravatar for Jelena
    Jelena (gost) | 06.10.2008. 16.48.48
    Ti mislila da je Tes La ROCK? :P
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji