Popboks - THE WALKMEN - You & Me [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.10.2008. 12:02 · 2

THE WALKMEN

You & Me

(Gigantic Records)

Ne računajući rimejk albuma Harryja Nillsona Pussy Cats (2006) koji je 1974. producirao John Lennon, You & Me je četvrta studijska avantura njujorške petorke The Walkmen

Ivana Andrić

Ocena:
8


8/10
 

Album You & Me potvrđuje sastav The Walkmen kao jedan od najkonzistentnijih bendova na „alternativnoj“ sceni. Na njemu je bend prepoznatljiv i svoj, i utoliko je on već u startu bolji od prethodnog A Hundred Miles Off (2006), koji je kritika ocenila kao blago iskliznuće iz onoga što ih je učinilo značajnim bendom.

THE WALKMEN - You & Me

Već sam naziv sugeriše izvesnu intimnu notu. Ona je vidljiva i u tekstovima pesama, koji su na samoj granici poezije, kao i u muzici, za koju je rečeno da je svojevrsno odavanje počasti muzičarima koji su uticali na bend (Elvisu Preslyju, Bobu Dylanu, Buddyju Hollyju, Royu Orbisonu, Bobu Marleyju), što se jasno čuje.

Još jedan podatak iz intimnog domena vredi pomenuti. Album je najpre pušten u on-line promet za tričavih 5$, a sav novac od prodaje bio je namenjen lokalnom centru za borbu protiv raka. Na taj način objavljen je u čast prijatelja benda, sedmomesečnog Lucae Vasalloa, koji se bori s leukemijom.

THE WALKMEN - You & Me

Sad stvari postaju mnogo jasnije, pre svega tuga, melanholija i baladičnost albuma. Njih ne razbijaju ni povremeni izleti u nešto jači i tvrđi zvuk. Zapravo, odličan spoj „jakog“ i „nežnog“ sproveden je kroz čitavo delo, prenoseći dominantne emocije, što mu daje poseban kvalitet.

Od 14 pesama, nema one koja bi bila „pad“, iako svaka nosi nešto svoje. Dónde Está La Playa, koja otvara album, nudi latino naziv, osećanje i prizvuk. Na nju se nadovezuje instrumental Flamingos, potpuno u njihovom maniru.

Gotovo impresionistička On The Water mami blistavim gitarskim zvukom. In The New Year, sa sjajnim prelazima i promenama ritma, od valcera do potpunih disonanci, razigranim klavijaturama, „preti“ da postane hit i potvrđuje: „It’s gonna be a good year....“

Valcer u podlozi ima i čežnjiva i pomalo depresivna Seven Years Of Holiday. U Postcards From Tiny Islands dobijamo raznovrsna rešenja na perkusijama i najbolje iskorišćenu plačevnost glasa Hamiltona Leithausera.Red Moon donosi galantni zvuk duvačke sekcije, dok Canadian Girl simpatično dočarava starinske zvuke 60-ih, dodajući im primese soula. 

A ponešto različito naći će se i u ostalim pesmama, kao što je tango u Four Provinces, zvuk klasičnog rocka u I Lost You, pa sve do poslednje pesme If Only It Were True, koja će vas dodatno navesti da ponovo pustite album.

Dónde Está La Playa (uživo)

Nije lako biti dosledan, a inovativan. The Walkmen su pokazali da to mogu. Na albumu na kome je svako od članova benda imao dovoljno prostora da pokaže svoje kvalitete ne gubeći iz vida celinu, eksperimentisali su i – eksperiment je uspeo!.

Otvorili su album rečima: „It’s back to the battle today”, i zaista su se vratili, s oružjem koje sasvim izvesno dobija bitku.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for m.
    m. (gost) | 09.10.2008. 16.56.09
    Walkmen je bas tesko stivo, i treba dosta puta cuti album dok ne 'udje u usi'. I zao mi je sto ne napravise hit tipa 'The Rat'. Inace, vrlo dobra recenzija.
  • Gravatar for Startovarius
    Startovarius (gost) | 13.10.2008. 11.27.00
    Slazem se sa prethodnim komentarom. Svaka cast autoru!!!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.