Popboks - ANIMAL COLLECTIVE U SKC-u - Protresanje čula [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.10.2008. 17:15 · 20

ANIMAL COLLECTIVE U SKC-u

Protresanje čula

Ko je sinoć prisustvovao koncertu grupe Animal Collective u Beogradu, mogao je da čuje kako zvuči dobro strukturisani haos

Sanja Kunjadić

Mesto: SKC, Beograd
Vreme: Nedelja, 19. oktobar 2008.
Organizacija: Popboks koncert

Lepo je videti uživo aktuelne muzičke zvezde, jer Animal Collective zaslužuju taj epitet bez obzira što se njihova trenutna “zvezdanost” ne meri astronomskim ciframa.

Organizator je dobro osmislio celokupan događaj. Publika je najpre mogla da vidi i čuje polučasovni nastup domaćeg post-surf-rok benda Petrol koji je u holu ispred velike sale odsvirao nekoliko pesama sa upravo objavljenog debija Nezgodno vreme opasni dani, a odmah nakon brzog prestrojavanja u salu i pratioca Animal Collectiva na ovoj turneji, eksperimentalnog violiniste i elektroničara Karla Bauera a.k.a Axolotl.

AXOLOTL

Tokom 20-minutnog seta, možda i skraćenog jer se činilo da je bilo tehničkih poteškoća, Bauer je u tri numere prikazao dovoljno za čitav koncert. Svakako bi bilo bolje da je duže trajalo. Ovako je delovalo otvoreno, kao razrađivanje ideja i bez pravog kraja, kako su se inače završile sve njegove numere.

A onda, nakon kratkog predaha i psihološke pripreme, David Portner a.k.a Avey Tare, Noah Lennox a.k.a Panda Bear i Brian Weitz a.k.a Geologist zauzeli su pozicije na sceni, i počeli lagano, nepretenciozno. Publika, da li očarana ili nedovoljno zagrejana, stidljivo se meškoljila, bez previše buke.

Ni Leaf House nije bitnije uticao na raspoloženje publike, a zatim su Collectiveci plasirali adut koji najčešće ostavljaju za kraj koncerta — Peacebone sa poslednjeg albuma Strawberry Jam. To je bilo dovoljno, i zato smo dobili prvo Portnerovo 'thank-you-for-coming' od ukupno dva, jer ova trojka i ne insistira na direktnoj komunikaciji sa publikom.

A Publika je konačno zaplesala, nakon čega je usledila lista već proverenih numera sa albuma Merriweather Post Pavilion koji je najavljen za januar naredne godine: Daily Routine, Behrug iliti Summertime Clothes, uz kombinaciju Fireworks/Essplode sa prošlog, odnosno drugog albuma, pa zatim Brother Sport.

ANIMAL COLLECTIVE

Ko nije dopustio aktiviranje svih čula na ovom koncertu, neće nikad! A evo i zašto. Trio na sceni je prikazao zavidne izvođačke kvalitete i pojedine pesme prilagodio jačem koncertnom grooveu. A razlog zbog kojeg muzika Animal Collectivea muči one koji pokušavaju da je prilagode preciznoj žanrovskoj defniciji leži u tome što je ona razultat intenzivne fuzije elemenata onoliko muzičkih idioma, pravaca, instrumentalnih, vokalnih i vokalno-instrumentalnih žanrova koliko biste mogli da se setite u narednih minut i po.

Kada bismo samo pokušali da ih sve pobrojimo, mesta za ovaj tekst ne bi bilo ili bi se on sveo samo na dugo nabrajanje, a kod cenjenih čitalaca bi došlo do blage vrtoglavice zbog nemogućnosti procesurianja svih informacija, laganog padanja u trans i na kraju sveopšte psihodelije!

I eto nas do ekstatičnog osećaja koji vas obuzima dok slušate ovu muziku na koncertu. Iako je ideja i organizacija tri događaja u jednom dobro zamišljena i sprovedena, mala zamerka bi se mogla uputiti na račun ne dovoljno jakih vokala Portnera i Lennoxa, koji su tokom solidnih sat i po svirke uz bis (Chocolate Girl, Comfy in Nautica), pevanjem asocirali na vokalne tradicije raznih meridijana. Ali gotovo da nema tog ozvučenja koje će na licu mesta pružiti uvid u sve detalje kompleksnog zvuka ovog jedinstvenog benda.

ANIMAL COLLECTIVE

Često pogrešno nazivani avangardnim sastavom, jer nije sve što uključuje eksperiment u oblasti zvuka i istraživanje instrumenata jednako avangardi, ovaj baltimorško-njujorški bend je dečačku radoznalost, kreativnost, radost muziciranja i zajedničkog stvaranja sjajno pretočio u muziku. 

Sinoćni događaj nije trebalo propustiti i zbog toga što Animal Collective ne svira često u Evropi. Ali, ako je za utehu onima koji su se možda već pokajali, postoje glasine da pripremaju novu evropsku turneju na proleće, pa se nadamo da će, ako ne u Beogradu, biti negde u regionu. A možda nam do tada ukinu i vize…

 



Komentari

  • Gravatar for D.
    D. (gost) | 20.10.2008. 16.46.47
    "Često pogrešno nazivani avangardnim sastavom, jer nije sve što uključuje eksperiment u oblasti zvuka i istraživanje instrumenata jednako avangardi..." Evo nam ga jos jedan teoreticar. Oh. boy...
  • Gravatar for The Long Kiss Goodnight
    The Long Kiss Goodnight (gost) | 20.10.2008. 17.08.56
    Provod na kakvom dugo dugo nisam bio
  • Gravatar for historic
    historic (gost) | 20.10.2008. 17.16.58
    Nadam se da ce AC ostati ludi i kad ne budu mladi
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 20.10.2008. 18.29.42
    "Ko nije dopustio aktiviranje svih čula na ovom koncertu, neće nikad!" Ovo je sjajno receno! imao sam utisak da je ono sto cujem zapravo zvuk mog krvotoka i celog kardiovaskularnog sistema... savrsenstvo!
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 20.10.2008. 20.00.59
    "A možda nam do tada ukinu i vize…" Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha !
  • Gravatar for babe runner
    babe runner (gost) | 20.10.2008. 23.06.05
    i meni je zasmetala nerazgovetnost vokala. inače je koncert bio prava noise poslastica.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 21.10.2008. 00.00.02
    . bilo sasvim dobro, mada ja nisam opcinjen AC...sta znam...meni se bash chinilo, onako laicki, da ima BAs fali taj gruv koji se spominje u recenziji. meni je nekako mnogo vishe legao american music club od ovoga...dobarAc, dobar, ali eto..mene ne pokrece ta fuzija zanrova toliko...ima svega a kao da od svega bash to "neshto" fali. ne osudjujte me odmah:) a publika je bila preeeeterano inertna osim mozda desetdo petnaest ljudi koji su bash fino ispratili sve to...
  • Gravatar for Dren Kastrati
    Dren Kastrati (gost) | 21.10.2008. 06.05.58
    "How to Understand Serbs?"
  • Gravatar for Barker
    Barker (gost) | 21.10.2008. 07.09.57
    Zvucna (de)fragmentacija!!! Koliko vidim razlicita set lista za BG i SK, ovde finisirali sa Leaf House. Fenomenalan zvuk u skoro pa intimnoj atmosferi kluba Kastro, ne vise od 150 ljudi. Fantasticno!
  • Gravatar for @tozzinjo
    @tozzinjo (gost) | 21.10.2008. 08.16.19
    meni bas to isto, sto mislim da imaju AC, fali kod AMC.......u stvari mnooogo mi fali kod AMC da bih uopste mogao da ih stavim u istu ravan sa AC.....eto, sad i mene osudjujte:)
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 21.10.2008. 10.23.28
    lep koncert. prva na bis najbolja bila
  • Gravatar for lule
    lule (gost) | 21.10.2008. 10.49.58
    zvuk je bio sramotan.. niko to ne primetjuje?
  • Gravatar for sta ce nama...
    sta ce nama... (gost) | 21.10.2008. 11.42.42
    zvucna defragmentacija, strukturisana buka...kako vec zovete sve ovo ne bih da zvucim zatvoreno, ali bilo bi u redu da neki zaista pravi fan AC pise o njima makar komentare, ne mora i prikaz ajde
  • Gravatar for AC
    AC (gost) | 21.10.2008. 12.09.36
    je bio savrsen! sad sto je jedna trecina slusalista ocekivala talking headse, pere ubu il tako nesto, a 2. da joj se svira peacebone i the purple bottle ceo gig na repeat, vec nije problem benda.
  • Gravatar for jeste lule,
    jeste lule, (gost) | 21.10.2008. 12.37.13
    zvuk je bio onakav kakav skc moze da pruzi. ja sam prvi koji ce lamentirti nad zvucnom arhitekturom nasih koncertnih prostora. samo mislim da se sterilni zvuk ac-a u ovoj strawberryjam fazi super uklopio sa prljavstinom skc-a. dovoljno je da uporedis koliko je peacebone bolje zvucala na koncertu nego na albumu... a i sve nove pesme (in the flowers, narocito my girls, bearhug, lion in a coma, daily routine i broter sport) su sa mog mesta & za moj gros super zvucale.
  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 21.10.2008. 15.03.29
    zvuk je bio malo problematican jer veliki SKC puno odjekuje, a AC inace imaju dosta efekata, posebno na vokalima, koji su se slabo culi pozadi (ok su se culi u sredini i napred) ali, upravo je velika reverberacija doprinela autenticnijoj psihodeliji, i drago mi je sto se publici to svidelo
  • Gravatar for kalala
    kalala (gost) | 21.10.2008. 15.51.30
    ja sam bila baš napred i nemam nekih zamerki na zvuk AC uživo zvuči mnogo bolje nego što sam očekivala, pogotovo Peacebone kao što je neko već lepo primetio, i nove pesme mi se sviđaju... sve u svemu, meni bilo fenomenalno!
  • Gravatar for Kid_A
    Kid_A (gost) | 22.10.2008. 16.39.39
    dobro, puno kao kad odes na pice s nekim, i tako pricate, i buka, i drugi ljudi, i gledas, a neko se razmaze po prostoru ispred tebe. treba ovo svaka dva mjeseca ovako. ne bas oni, ali neko.
  • Gravatar for jeste, kida brte,
    jeste, kida brte, (gost) | 23.10.2008. 01.18.58
    treba nam neka realna prica. misim, zasto spencer krug u nekoj kombinaciji ili yo la tengo ne bi dosli? to je oukej u svakom smislu. sunset rubdown recimo ima prejaku fanovsku bazu u srbiji. ne bi se tzv. beogradski Duh izblamiro ko na handsome fursima...
  • Gravatar for kriticar
    kriticar (gost) | 23.10.2008. 01.24.32
    ja se licno i nisam nesto odusevio na koncertu,moram da priznam da sam pri kraju i zevao.Nije da je bilo lose,i AC albumi su mi poprilicno zanimljivi,ali mislim da bi oni bili jedno 10 puta kvalitetniji bend da sviraju na klasican nacin uz podrsku ritam masine,a ne da sviraju na ritam masinama,sto mi je u pojedinim trenutcima izgledalo smijesno,kao kad su se mucili da sto brze vozaju poteciometar koji kontrolise brzinu ritma,to u studiju prolazi ali uzivo jednostavno nije dovoljno elegantno. A mozda ja jednostavno nisam ocekivao da cujem jedan ritam koji se vrti 10 minuta u nedogled,sto mi uzasno smara kakve god da ornamenti idu preko toga(nacin na koji pevanju je savrsen),i ljutim se na sebe sto taj bas nisam primjetio na albumima.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji