Popboks - MAX RICHTER - 24 Postcards In Full Colour [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.10.2008. 12:23 · 2

MAX RICHTER

24 Postcards In Full Colour

(Fat Cat)

Četvrti album nemačko-britanskog kompozitora i pijaniste Maxa Richtera pokazuje da ringtone može biti legitimna forma muzičkog izražavanja

Sanja Kunjadić

Ocena:
6


6/10
 

Pored autorskih albuma na kojima istražuje zvuk akustičnih instrumenata u spoju sa elektronikom, Max Richter se oprobao i u oblasti muzike za animirani i igrani film (njegovu muziku možete čuti u Ari Folmanovom Waltz With Bashir, Ben Ferrisovom Penelope, kao i u In God’s Name braće Naudet).

MAX RICHTER - Postcards

Komponovanjem muzike za zvono mobilnog telefona niko se nije ozbiljno bavio (ako se izuzme izlet Ryuichija Sakamota, koji je elektronskim putem reprocesirao nekoliko opšte poznatih melodija firme Nokia), a zahtevi Rihterovog poduhvata su vrlo specifični.

Njegov cilj je bio da na osnovu 24 sličice imaginarnog i stvarnog pejzaža komponuje 24 različite melodije za mobilni telefon i time uđe u sferu visoko kvalitetnog pop-arta. Richter je tako izgradio zvučno bogat i detaljima ispunjen sonični svet pomoću klavira, gitara, violina, viola, violončela i elektronike u kojoj nema ritmičnog sempla i kompjuterski generisanog zvuka, već je u pitanju procesirani zvuk akustičnih instrumenata, tranzistora i prašnjavih vinila.

Ova zbirka minijatura zbog svog raznolikog sadržaja deluje kao pravi mali kolaž. Zbog toga je važno što ponavljanje karakterističnih solo deonica violine (I Was Just Thinking, Berlin by Overnight) ili klavira (H in New England, Circles From The Rue Simon – Crubellier), kao i zvučno prepoznatljive kombinacija ovih instrumenata sa ambijentalnom elektronikom predstavljaju ono što uspeva delove ovog albuma da drži na istom koloseku.

Richterov stil smanjuje jaz između klasične i popularne muzike i obojen je ambijentalnom elektronikom, melanholičnom i veoma intimnom. Svedena upotreba instrumenata, gotovo do nivoa jednostavnih vežbi, otkriva postminimalistički pristup autora.

Sada, kada je ovaj projekat dobio i svoje CD obličje, postavlja se pitanje opstanka samog koncepta. Da li je 24 muzička uzorka moguće slušati kao album bez prethodnog znanja o njihovoj prvobitnoj nameni, i da li ovaj postmoderni kompozitorski eksperiment može imati “albumski” život?

Circles from the Rue Simon - Crubeiller

Čini se da ta forma ipak nije adekvatna za ovaj muzički sadržaj. No, na svu sreću, kvalitet muzičkih sličica dovoljno je visok da slušalac može sam da mu pridoda značenje koje želi i, prema savetu samog Richtera, možda da pronađe neku drugu upotrebnu svrhu ove muzike.

Drugim rečima, to kratko vreme koje provodimo slušajući besmislene ringtonove možemo sasvim sigurno bolje da se iskoristimo. Dovoljna preporuka za ovaj album je mogućnost da se na jednom mestu iskusi napor autora koji testira svoje mogućnosti u okviru zadatih parametara.

Poslušajte i pogledajte sami, iskustvo može biti nezaboravno.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Pedja*****
    Pedja***** (gost) | 29.10.2008. 14.57.25
    Svaka cast. Neko da se seti, recenzira i osvrne se na ovakvu muziku koja predstavlja postmodernisticki spoj klasike i electronice.Postoji tu josh gomila izvodjaca koji imaju slican pristup. Voleo bih od Sanje da procitam njeno vidjenje najnovijeg albuma MATTHEW ROBERT COOPER-a (ELUVIUM) - Miniatures ili GOLDMUND-a (HELIOS) - The Malady Of Elegance ili JOHANN JOHANNSSON-a - Fordlandia koji je moj favorit za ovu godinu.Valjda ovaj tekst nije napisan samo zato shto se radi o melodijama za mobilni telefon.!?
  • Gravatar for @ Pedja*****
    @ Pedja***** (gost) | 30.10.2008. 01.55.29
    ....i ja se nadam da povod nije bio takva plitka konstatacija!...btw Eluvium me kupio jos sa albumom "Copia"....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.