Popboks - THE LONG BLONDES - "Couples" [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 05.11.2008. 14:08 · 4

THE LONG BLONDES

"Couples"

(Rough Trade)

The Long Blondes su 24. aprila ove godine objavili drugi album, a svega šest meseci kasnije (20. oktobra 2008) – da prestaju s radom

Ivana Andrić

Ocena:
7


7/10
 

The Long Blondes su nastali u Šefildu 2003. godine, i oglasili se kao bend koji nastavlja estetiku ranih faza Roxy Musica. Postali su indie rock sastav koji kupi pohvale kao najbolji "anonimni" bend u Velikoj Britaniji i mnogo obećava.

Pre mesec dana gitarista Dorian Cox je na sajtu benda napisao da prestaju s radom zbog njegovog neizvesnog oporavka od moždanog udara, i zahvalio se publici. Istog dana objavljena je kompilacija singlova koji su prethodili studijskim albumima, nazvana "Singles".

Debi album Someone to Drive You Home (2006) sada već počivšeg benda The Long Blondes predstavljao je poigravanje s postpunk/pop elementima, i učinio ih je više nego prijemčivim. Naslednik je sporiji, mekši, i označava promenu stila i pomeranje od punka ka popu. Međutim, to nikako ne znači i potpuno odricanje od svega po čemu su Long Blondes prepoznatljivi (što im se često spočitava).

THE LONG BLONDES -

"Couples" je zanimljiva kombinacija elektronike, raznovrsnih ritmova i prepoznatljive dinamike, ženskog vokala i dobrog starog gitarskog zvuka čistih melodija i zaraznih refrena. Glas Kate Jackson zvuči jednostavno, obično, kao da svako to može da otpeva. Na momente se čak čini da ne koristi ni pola glasovnih mogućnosti.

U ovom slučaju to ne predstavlja nedostatak. Naprotiv, ovaj stil je odlično usklađen s glavnom temom albuma. "Couples" problematizuje muško-ženske odnose (ili žensko-muške, za one osetljive na redosled!); bavi se mračnim i ružnjikavim stranama parova i veza, prevarama, čežnjom za pravom ljubavlju... Uz takva stanja, između samozadovoljstva i samoće, krivice i iskupljenja, možda se i ne može drugačije pevati. Ni svirati.

Ta tematika se uvodi refrenastim stihom: "Everything I touch lightening the trails of human love“ već na početku, u futurističkoj numeri Century. U pesmi Guilt, najboljoj na albumu, čuje se tradicionalniji rock zvuk, a pevanje je energičnije, iako se Kate Jackson na momente rve s visokim tonovima (ili emocijama?), i melodijom koja lako ostaje u ušima.

Tu je već jasno da stvari u vezama nisu uvek blistave. "Znate kako je, svakom se desi" – da vara, da bezuspešno pokušava da se otarasi ljubavnika/ce, a da ubeđuje druge, i sebe, da “guilt has nothing to do with it”. Sličnog zvuka je i The Couples, razumljiva ako sa aspekta tematike posmatramo čitav album: "Falling in love is sometimes hard…well my advice is not to get involved".

Guilt

Slede I Liked the Boys, pomalo neourotična pesma o žalu za prošlim vremenima i šansama, Here Comes the Serious Bit o tankoj granici između prijateljstva i “više od toga”, uz koju se lako može zaplesati, Round the Harpin, interesantna, iako ne najlakša za slušanje, prihvatljiva Eric O’Connor i prosto dobre Too Clever by Half i Nostalgia.

Album zatvara i zaokružuje odlična pesma I’m Going to Hell, prihvatanje sopstvene grešnosti, svesno i promišljeno spokojno ("So I may as well make it worth my while" i "I may as well enjoy myself and go down with a smile").

"Couples" je album koji se mora posmatrati kao celina i preslušati više puta da bi se kockice sklopile. Drugačiji od prethodnog, on nagoveštava kuda su The Long Blondes mogli da idu i eventualno stignu.
 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 05.11.2008. 15.08.00
    Najzad kritika ovog divnog albuma! Doduše, uz to odmah i šok zbog vesti da bend više ne postoji, skroz mi je promakla ta vest na njihovom sajtu, a tako sam želeo da ih jednom čujem uživo, do đavola... :( Valjda će bar Kate nastaviti da peva, obožavam njen glas, a naročito kako je otpevala ove laganije pesme na novom albumu (Nostalgia mi je jedan od favorita), to im je jedan + u odnosu na prethodni album, iako na ovom realno ima nešto manje potencijalnih hitova...
  • Gravatar for s
    s (gost) | 05.11.2008. 15.09.10
    Long Blondes su jedan od retkih bendova koje jako volim i koje sam imala sreću da gledam uživo, neposredno nakon izlaska ovog albuma. jako me je ražalostilo što su se razišli, nadam se da će lepa Kate nastaviti da se bavi muzikom, jer retko dobro razumem sve o čemu peva. i slažem se sa konstatacijom da je Guilt najbolja pesma na albumu.
  • Gravatar for zakk
    zakk (gost) | 05.11.2008. 17.44.32
    To što Miloš reče. Dođavola!
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 06.11.2008. 00.16.10
    steta za tako dobar bend, dobar album....:( znaci kao The Organ, ista sudbina...:(
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.