Popboks - GODINE NA 6 – Vladimir Janković Džet - Godine zapleta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 15.11.2008. 13:29 · 10

GODINE NA 6 – Vladimir Janković Džet

Godine zapleta

Neuredna, razbarušena i jako zabavna, ova knjiga veoma liči na svog autora

Uroš Smiljanić

Nostalgija zna da bude opasna droga. Celog života se borite protiv onih koji tvrde da je u njihovo vreme sve bilo bolje (deca mirnija, žene poštenije, klima prijatnija, cene niže, nezaposlenost manja, filmovi pametniji itd.) samo da biste se jednog dana osvrnuli oko sebe i shvatili da lamente nad svetlijom prošlošću zamagljenih očiju izgovarate upravo vi.

Autobiografska knjiga Godine na 6 Vladimira Jankovića Džeta (Laguna, 2008) je, protivno očekivanjima neupućenih, štivo skoro sasvim lišeno nostalgije. Iako priča o vremenu kada je mlađani Džet otkrivao univerzum kroz popkulturne eksplozije što su se čule čak i u Beogradu, iako se dotiče prvih romansi, prvih kreativnih koraka, prvih dašaka popularnosti, iako pominje ’68. i hipike, Godine na 6 to čini s nogama čvrsto na zemlji, bez pretenzije da bude išta više od subjektivnog prisećanja na jedno uzbudljivo doba, bez mitomanije i visokoparnih izjava.

Ako ste ikada pričali sa Džetom o muzici, znate kako je u pitanju zabavan sagovornik. Zastrašujuća kilometraža i profesionalno iskustvo kakvo malo živih ljudi u ovom poslu ima ni na koji način ne razblažuju njegov humor i šarmantan, anegdotalni stil prepričavanja dogodovština za koje važi da su 30% istinite, 30% preterane a 30% izmišljene.

Godine na 6 su pričane na isti način, bez metoda i discipline, zapisivane onako kako se autor prisećao događaja, bogate očigledno veštačkim inscenacijama, ali to i čini ovu knjigu zanimljivom. Umesto pokroviteljskog tona stare rokenrol kajle koja omladini opisuje kako je to nekada bilo (vrlo čestog u ovakvom štivu), ovde dobijamo razbarušenu, znojavu priču iz samog središta događaja.

A ti događaji, onako kako su uzbudljivi bili pre četiri decenije, oživljeni Džetovim anarhičnim memoarskim stilom na čitaoca deluju silinom novog. Godine na 6 su neuredan tekst, koga urednička (a reklo bi se i lektorska) ruka jedva da je dotakla, ali dok ga čitamo, osećamo se kao da i sami široko otvorenih očiju proždiremo bogatstva sveta koji se menja baš dok mi u njemu odrastamo.

U centru radnje je Džetova karijera s bendom Crni Biseri, jednim od najvažnijih rokenrol imena Beograda i Srbije šezdesetih godina. Kroz priču o bendu prelamaju se i Džetovo odrastanje i sazrevanje, ali i krajnje subjektivna, a pri tome nadahnuto sažeta istorija cvetanja popularne kulture u glavnom gradu i celoj Jugoslaviji.

Daleko od istoriografske preciznosti, ova knjiga je sklopljena od urnebesnih anegdota (o tučama, svirkama koje su se pretvorile u masovne pobune, o lepljenju automobilskih kablova žvakaćom gumom, o rokenrol herojima u liku pokojnih Bate Prelevića i Milana Oklopdžića, o komunističkom cenzoru u liku Vuka Draškovića...), pričana maltene tehnikom toka svesti, kalendarski vođena od igranke do igranke i od gitarijade do gitarijade, prepuna psovki, tvrdoglavosti, bunta...

Džet ne prodaje nikakvu ideologiju niti ima ambiciju da svoju priču potura kao univerzalnu, i to su njeni veliki kvaliteti koji nadomešćuju haotičnost stila i neispeglanost teksta. Ma šta o Džetu mislili, on nikada nije postao svoja karikatura i nikada nije izgubio onu divlju crtu koja se nagonski vezuje za rokenrol.

Godine na 6 su dobra zabava i, uprkos svojoj neobjektivnosti, važan prilog istoriji domaće popularne kulture. Kako su i karijera Crnih Bisera ali i druge Džetove karijere trajale i posle šezdesetih godina, jedva čekamo da vidimo Godine na 7.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for JOHNNY
    JOHNNY (gost) | 15.11.2008. 17.27.27
    Meni je knjiga OK.Kao da ponovo gledam Grlom u jagode (Rock and Roll)
  • Gravatar for O'Sunet
    O'Sunet (gost) | 15.11.2008. 19.16.33
    ko da nismo chitali istu knjigu :)
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 15.11.2008. 19.27.42
    I ja sam jedan od onih koji jedva ceka nastavak. Godine na 6 sam procitao maltene u jednom dahu. Lep, nepretenciozan, ponekad i dokumentaran. Iako do citanja knjige nisam mnogo znao o Dzetu, tu i tamo bih ga video na tv-u, retko bio u prilici da ga slusam sta prica, posle citanja knjige upisao se u knjigu onih starijih od mene, ortaka i rokera koji su prvi u Beogradu svirali rock.
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 15.11.2008. 22.42.12
    Sjajna knjiga. Vrlo licna i tako je treba shvatiti. Na promociji DZet rece da ako neko misli da je bilo drugacije - neka slobodno napise svoju istinu. Nadam se da ce se to desiti. Dzet je dobar primer kako to treba napraviti.
  • Gravatar for Reebok
    Reebok (gost) | 16.11.2008. 11.56.22
    Procitao sam knjigu za dva dana. Koliko slika u glavi sam stvorio. Ne verujem da ce biti nastavka, a bila bi i to sjajna ideja, jer je Vlada ustvari hronicar, a ne pisac
  • Gravatar for Pravi Ghoul
    Pravi Ghoul (gost) | 17.11.2008. 21.37.19
    Mnogo dobra knjiga. Preporucujem je.
  • Gravatar for leonardo davinci
    leonardo davinci (gost) | 20.11.2008. 10.32.03
    dzet bi trebao vise da cita cmiljanica -najpismenijeg i najpametnijeg novinara na balkanu!
  • Gravatar for Voja
    Voja (gost) | 27.11.2008. 16.38.53
    Crni Biseri znacajan bend? To je nesto najsmesnije sto sam procitao. Vlada je imao najvecu kolekciju ploca, ali mu nije vredelo.
  • Gravatar for bole
    bole (gost) | 17.10.2011. 23.35.59
    veliki sam ljubitelj ovakvih knjiga i veliki postovalac vlade dzeta,na zalost nisam imao prilike da procitam celu knjigu Godine na 6 vec samo odlomke ali nadam se da cu doci do knjige uskoro
  • Gravatar for amilosavljevic987
    amilosavljevic987 (gost) | 04.05.2012. 17.32.08
    Hahaha "Bate" Prelevića... Odlična knjiga! Svima bih je preporučio...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige