Popboks - DISCIPLIN A KITSCHME NA AKADEMIJI - Ljuti bas [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.01.2009. 19:00 · 9

DISCIPLIN A KITSCHME NA AKADEMIJI

Ljuti bas

Sinoć se u Rupi igrao Robo-bluz

Darko Delić

Mesto: Klub Akademija, Beograd
Vreme: Petak, 02. januar 2008.
 

Frontmen Disciplin a Kitschme Koja je, kao što smo uostalom i nedavno imali prilike da pročitamo, baštinik fundamentalnih vrednosti crnog izraza: repeticije, ritma, gruva, kao i ideje da „manje“ može da bude „više“ (naravno, pod uslovom da se to dobro izvede). Stoga i ne čudi što je pred sinoćnji nastup sve bilo u znaku crnačke plesne kulture. 

LJUTI BAS

DJ Steva Glušac, koji je set počeo oko 22 h, je sasvim solidno 'presekao' ono što je trebalo da se preseče: i old-skul fank i psiho-rok i elektro začine '80-ih, sve do zadnje dekade prošlog veka. Ljudi su se solidno zabavljali istovremeno se pripremajući za ono što sledi.

Raspon generacija posetilaca je bio vrlo širok: od onih koji Koju znaju iz doba Šarla Akrobate, preko onih (među kojime je i potpisnik ovih redova) koji ga znaju pre sveha iz 'londonske faze' (kada su bili svojevrsni 'tajni dezert' engleskih muzikofila), pa sve do najnovijih generacija, koje su možda više bile u prilici da čuju mitove o ovom bendu, nego samu muziku.

LJUTI BAS

A kada je Disciplina izašla na binicu Akademije, negde oko pola sata nakon ponoći, prave telesne kontrakcije su mogle da počnu. Bend je prošao skoro čitav repertoar koji se prostire na više od četvrt veka, a izvedbe hitova kao što su Do not i Betmen Mandrak Fantom (koji je završen kakofoničnom verzijom čuvene teme iz serije) kao i furiozni završetak u vidu Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla, zaista su usijale klub. Bubnjar Buca je realno dostojna zamena legendarnom Beatu i ta sirova, svedena energija basa i bubnja kao da u momentima najveće histerije proizvodi tektonska pomeranja.

Bend je izgledao i zvučao samouvereno a koordinacija članova je bila besprekorna. I ne samo to, čini se da je Disciplina najmoćnija u momentima kada dozvoli svojoj rifologiji i ritmici da se razvija u slobodnom smeru, što su svakako i najslađi delovi koncerata.

Neko svakako može da kaže: „Disciplin a Kitcshme? Pa to je sve isto, oni samo sviraju isto“. Odgovor bi u tom slučaju glasio: „Pa poenta je upravo u tom istom“.
 

 


Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.01.2009. 18.19.34
    odlično!
  • Gravatar for maniac
    maniac (gost) | 03.01.2009. 18.54.56
    photo gall: DISCIPLIN A KITSCHME Live @ Akademija, Beograd 02. jan. 09 http://maniacfoto.blog.hr/2009/01/1625776251/disciplin-a-kitschme.html -- Free Mind Institution MANIAC SHOP Please visit us, welcome to: http://maniac.blog.hr
  • Gravatar for Cika Iga
    Cika Iga (gost) | 03.01.2009. 21.14.12
    "preko onih (među kojime je i potpisnik ovih redova) koji ga znaju pre sveha iz 'londonske faze'" au ala omatoreh
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 03.01.2009. 21.27.20
    Ne ne, dve ozbiljne greške. Prvo, manje je UVEK više. Drugo, Disciplina ne svira isto, upravo je poenta u tome što nije isto.
  • Gravatar for Zeleni zub prezire slavu...
    Zeleni zub prezire slavu... (gost) | 04.01.2009. 14.55.09
    ...DAJ BABA GLAVU!!! : )
  • Gravatar for phunk inspekta
    phunk inspekta (gost) | 04.01.2009. 14.55.38
    "Drugo, Disciplina ne svira isto, upravo je poenta u tome što nije isto." nisi shvatio
  • Gravatar for ej
    ej (gost) | 05.01.2009. 01.44.38
    ovo je super: "i ta sirova, svedena energija basa i bubnja kao da u momentima najveće histerije proizvodi tektonska pomeranja." ! :)
  • Gravatar for mladimirko
    mladimirko (gost) | 09.01.2009. 02.16.42
    ah taj Beat!!!
  • Gravatar for violent revolution
    violent revolution (gost) | 09.01.2009. 10.28.39
    i bilo je vreme da neko pohvali bucu,njega i manju nesto slabo pominju samozvani poznavaoci discipline
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji