Popboks - ENYA - And Winter Came... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.02.2009. 12:36 · 2

ENYA

And Winter Came...

(Warner Bros. Records)

Nenametljiva kolekcija prazničnih pesama ispevanih u slavu života, vere, ljubavi i nade, četiri centralne teme karakteristične za celokupni opus Irkinje

Dejan Stojiljković

Ocena:
6


6/10
 

Enya na devetom albumu nastavlja utabanom stazom kojom je krenula od svog najuspešnijeg albuma Watermark (1988). Prvi singl (objavljen samo kao MP3 download na njenom oficijelnom sajtu) Trains and Winter Rains već na prvo slušanje pruža prepoznatljiv zvuk i oproban recept koji joj je doneo ogromne tiraže i status ultimativne mainstream zvezde.

Poput prethodnika, album And Winter Came... pruža komforni pop ugođaj s prepoznatljivom strukturom – instumental prati balada a za njom ide pesma srednjeg tempa, i tako redom. Sve do samog kraja koji je, takođe očekivano, rezervisan za ambijentalni pastiš izvučen iz bogate keltske tradicije. Ovog puta tu čast imala je pesma Oíche Chiúin (Chorale), aranžirana tako da se uklopi u temu albuma.

Zbog svega toga na albumu odskaču pesme bržeg tempa. U White Is a Winter Night možemo čuti upečatljivu melodiju koju sviraju gudači, dinamične vokalne pasaže, višeglasje koje odiše punoćom i melodičnošću i sjajno uklopljene stihove Rome Ryan, stalnog Enyjinog tekstopisca, koji perfektno dočaravaju ushićenje Božićnim i Novogodišnjim praznicima.

ENYA - And Winter Came...

One Toy Soldier je gotovo savršena pesma koja govori o slomljenim srcima i izneverenim nadama, a opet zvuči optimistično. Svojevrsno iznenađenje donosi kabaretska My! My! Time Flies. Solaža na električnoj gitari u ovoj pesmi najverovatnije će iznervirati poklonike navikle na ambijenatlni new age, ali s druge strane, ovakvo rešenje otvara Enyji vrata ka nekom novom, drugačijem i svežijem stilu u kome se do sada nije oprobala.

Enyjine pesme su gotovo savršene u muzičkom i produkcijskom smislu, a opet šarmantno nepretenciozne i neodoljive. Njen glas, uprkos godinama, nije izgubio na punoći, snazi i osobenosti. Specifični senzibilitet i lakoća s kojom peva (na ovom terenu se s njom može uporediti jedino Loreena McKennit) i dalje osvajaju slušaoca na prečac.

And Winter Came... je za nijansu bolji album od prethodnog Amarantine, kome je možda nedostajala upravo ta božićna razigranost i dinamičnost. Enyjini fanovi će, nema sumnje, biti više nego zadovoljni.



Komentari

  • Gravatar for scriptpost
    scriptpost (gost) | 03.02.2009. 14.16.36
    A ja sinoc skinuo album sa neta.Kao da sam znao da cu danas procitati napis.
  • Gravatar for Ennio
    Ennio (gost) | 04.02.2009. 12.59.37
    Skinuo, pa kupio. Ergo, standardno lepo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.