Popboks - 357 - Najtraženiji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.02.2009. 12:28 · 17

357

Najtraženiji

(PGP/RTS)

Potraga za srpskim mejnstrimom se nastavlja, a još jednu kandidaturu su istakli Beograđani 357

Nebojša Marić

Ocena:
2


2/10
 

Tokom proteklih nekoliko decenija pokazalo se da je jahanje na talasu populizma jedini siguran put koji domaćoj rock muzici može doneti status mejnstrima. Autori koji su se odlučivali za ovaj smer polazili su od pretpostavke da je pop kultura kod nas uvezena stvar i da zato šira publika može da se pridobije samo podilaženjem patriotskim osećanjima, posezanjem za nardonjacima ili očijukanjem sa estradom (naravno, neki autori su naporedo manipulisali sa sva tri elementa). 

Tragedija domaćeg mejnstrima, kada govorimo o rock muzici, jeste zapravo u tome što se samo u retkim slučajevima (npr. Bajaga, Cukić) dovodio u vezu sa kvalitetom u „formalnom“ smislu (pismenom pesmom, tekstom i kvalitetnim aranžmanom). Drugim rečima, u malom broju slučajeva je muzika bila vredna komentarisanja.

***

357 - Najtrazeniji

Beogradski sastav 357 predstavlja poseban slučaj. Bend je u postpetooktobarskoj Srbiji zauzeo poziciju koja bi se dala opisati kao „patriotska“, usmerivši muziku i poruku prema desno nastrojenoj populaciji i navijačima (zbog čega ih veliki broj medija danas ignoriše). Kampanja za novi album kaže da je reč o srpskom mejnstrimu oko koga treba svi da se okupe, a dodatnu težinu svemu daje državni izdavač, koji je stao iza njih.

Pitanje odnosa ideološke orijentacije i mejnstrima u načelu nije toliko komplikovano. Sasvim je legitimno i čak prirodno imati pretenzije ka širokoj prihvaćenosti bez obzira na politička uverenja (naravno, ukoliko ona ne podrazumevaju nasilje kao deo programa ili sredstvo ostvarenja cilja).

Međutim, recept kom se na albumu Najtraženiji pribeglo je, koliko jednostavan, toliko i mučan za praćenje, i nema veze sa politikom ili ideologijom (ovde nema pesama poput Na Gazimestanu ili Jedna je Srbija). Umesto toga, na njemu je ponuđeno nekoliko bledih hard rock rifova, fanki truba, tekstova koji se gube u opštosti, i par balada koje zvuče kao demo verzije pesama Nevernih Beba.

Doduše, na sredini smo počašćeni i Moravcem, odsviranim na način na koji bi to uradio i neki nardoni orkestar. Problem sa ovom idejom nije načelne prirode. Za pohvalu je što 357 posežu za tradicijom, ali je problematično to što se u njoj ne pronalazi ništa što bi zadržalo pažnju i 2009. godne. Umesto toga, slušamo presviravanje, tehnički veoma dobro doduše, ali bez ijednog zanimljivog rešenja kakva smo ranije sretali na snimcima npr. Yu Grupe ili Discipline Kičme.

357 - Najtraženiji

Da bi se pogodila zacrtana ciljna grupa izgleda da je neophodno bilo snimiti i pesmu pod nazivom Selo gori a baba se češlja, a čašu žuči slušalac treba da ispije u poslednjoj Neredi, u kojoj saznaje da vlast ima aparat i sredstva da spreči svaku vrstu pobune. Ono što je teže od te poruke je ponovo muzička podloga, idejno veoma neubedljiva.

I pored toga, malo je verovatno da će 357 albumom Najtraženiji ostavriti svoje ambicije. Nijedna od pesama nema barem neku udicu (refren, rif, stih, ritam...) kojom bi prebacila do eventualnog statusa hita (pogotovo u poređenju sa pesmom Beograd sa početka karijere). Jedino što drži pažnju je evidentno sviračko iskustvo, koje u sećanje priziva visoke domete benda, kao što je npr. bila obrada Immigrant Song Led Zeppelina. Ali, sada već previše govorimo o prošlosti.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for hej...
    hej... (gost) | 26.02.2009. 12.03.39
    ...nisi spomenuo i da je omot grozomoran! :) i ja se pitam za koga i cemu sve ovo?
  • Gravatar for jaoj
    jaoj (gost) | 26.02.2009. 12.44.43
    ovi brate objavljuju albume svako malo, kao da moraju....a verovatno ce i neka tezga da padne, bar po selima sa babama, (srpskim, jakako!) jednom recju - ŽASU!
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 26.02.2009. 12.59.29
    ako je prelazna ocena 6, onda se slazem sa ocenom popboksa, ali ako je dvojka, onda je i to previse...
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 26.02.2009. 16.49.31
    @hej Za koga? Pa za nacionaliste naravno.
  • Gravatar for Cek malo
    Cek malo (gost) | 26.02.2009. 19.03.43
    Pa , ovaj bend je izgurao City records , daleke 1997, Cigane, majstore su znali i vrapci na grani. Sta ste drugo od njih ocekivali?... Posle 2000 samo su ostali dosledni...danas su nezanimljivi...od pesama ostace upamcene samo one sa severa
  • Gravatar for JOHNNY
    JOHNNY (gost) | 26.02.2009. 21.01.47
    PRAVI ROK'N'ROL. NIJE IDENJE UZ DLAKU KAO VAN GOGH, NEGO UDRI U GLAVU. PROTIV ESTABLISMENTA. VLASTI. VESTACKE URBANOSTI. DOMINANTNOG MISLJENJA DA JE NASE KOSOVO OTISLO. TAKO TREBA!
  • Gravatar for @johnny
    @johnny (gost) | 27.02.2009. 10.12.11
    Da, bas su oni protiv establismenta. U to je valjda spadala i kampanja za kostunjavog, kad su ga podrzavali na izborima, u trenutku dok je on bio vlast. Inace, moram priznati da je umela da im se omakne i poneka dobra pesma, ali su uvek bili toliko pretenciozni da je glava bolela. A novi album nisam slusao, niti cu.
  • Gravatar for @johnny
    @johnny (gost) | 27.02.2009. 11.53.35
    ah to vashe kosovo i taj vash van gog...
  • Gravatar for aha
    aha (gost) | 27.02.2009. 14.18.57
    pa da, protiv establishmenta sa "selo gori baba se ceslja"?
  • Gravatar for chuck d
    chuck d (gost) | 27.02.2009. 14.31.58
    ne vidim cemu toliki hejt prema toj seriji. radi se o jednoj toploj zivotnoj prici, samo sa drugacijim akcentom. ponekad se ozbiljno uplasim kako bi svet izgledao prepusten srpskim alternativcima i liberalima.
  • Gravatar for Hah!
    Hah! (gost) | 27.02.2009. 14.44.13
    Ne mogu a da se ne setim onog horor filma - srpska nova godina. 357 izlaze i sviraju "sprem' te se sprem' te cetnici" ... kakav Rock'n'Roll bend. Bog, Pogača, Pravoslavlje, Kostunica, Kosovo, Četnici i velika Srbija. Hmm.. to mi je nekako prikladnije za ekipu iz Guče. A kad bolje ramislim - oni su baš ta ekipa. :)
  • Gravatar for izvinjavam se, ali...
    izvinjavam se, ali... (gost) | 27.02.2009. 16.55.49
    ...sta je tacno problematicno sa pogacom, bogom i pravoslavljem?
  • Gravatar for Filip
    Filip (gost) | 28.02.2009. 08.52.54
    RTS kao drzavna kuca koja se finansira od poreskih obveznika izdaje CD benda koji ni na jedan nacin ne krije visoku dozu netolerancije i propagira cistotu nacije po fasitickim merilima. Band koji je najverovatnije stvoren na identican nacin kao sto su tokom devedesetih stvorene kvazi opozicione stranke. U Srbiji vec decenijama nema mesta za kulturu. 357 se namenski i po upotrebnoj vrednosti jedino razlikuje od Cece po tome sto pevac nema silikonske sise.
  • Gravatar for margo
    margo (gost) | 28.02.2009. 15.25.19
    "propagira cistotu nacije po fasitickim merilima" Filipe, mislim da si ovde malo preterao. Slazem se sa recenzijom i smatram da su oni danas potpuno nebitni i da ne bi ni trebalo da se pominju, ali opet mi ovakve konstantacije smetaju. Osim ako ti mozes da potkrepis te reci nekim konkretnim dokazom, jer nisam sasvim upucena u nihov politicki angazman.
  • Gravatar for Новосађанин
    Новосађанин (gost) | 01.03.2009. 12.22.34
    Управо је грозно како се накарадно повезују ствари - да би био Европлјанин никако несмем бити Србин ... управо обрнуто , децо драга , нема нам Европе без Српства чак ди и джони , свратите на кафу и (Српску) шлјивовицу
  • Gravatar for phonk inspektah
    phonk inspektah (gost) | 01.03.2009. 15.49.49
    "Osim ako ti mozes da potkrepis te reci nekim konkretnim dokazom, jer nisam sasvim upucena u nihov politicki angazman." recimo ucesce frontmena u fasistickom napadu na gej paradu 2001-e, https://www.youtube.com/watch?v=nUOH7nrVfys&feature=related, 5:21
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 29.12.2009. 20.05.52
    Recenzija je apsolutno smesna, a rifovi su odlicni, ali vi ocigledno imate problem sa sluhom.. A to sto su nacionalno svesni je samo prednost, pre recenzije, politicke stavove ostavite po strani. Vasoj recenziji dajem ocenu 0. Poznavalac rokenrola.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.