Popboks - GRANDMASTER FLASH - The Bridge: Concept of Culture [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.04.2009. 12:45 · 6

GRANDMASTER FLASH

The Bridge: Concept of Culture

Pionir hip hop kulture, učitelj i pregalnik, nakon 30 godina je snimio prvi solo album na kom je, potpomognut brojnim gostima, ponudio odgovor na pitanje šta je hip hop danas

Srđan Kragović

Ocena:
7


7/10
 

Tačno 30 godina nakon što su Sugar Hill Gang objavili Rappers Delight i svetu predstavili nov muzički izraz za koji su mnogi mislili de će proći sa tim letom, čovek koji, uz legendarne Afrika Bambaataa i Dj Kool Herca, s pravom nosi titulu oca hip hopa i moguće najuticajniji DJ svih vremena napokon se predstavlja kao solo izvođač i producent.

GRANDMASTER FLASH

Na krilima bestseler autobiografije My life, My beats: The Adventures of Grand Master Flash i uz podršku impresivne liste gostiju, na kojoj se, između ostalih, nalaze Q-Tip, Big Daddy Kane, Grandmaster Caz i Tito (Fantastic 4), Snoop i neizostavni Busta Rhymes, Grandmaster Flash isporučuje kompletno samostalno produciran album koji ima samo jedan cilj – da u hip hop vrati duh vremena prošlih u kojima je akcenat bio na kreativnom, a ne na korporativnom.

Ozbiljnost s kojom je Flash pristupio svojoj nimalo jednostavnoj zamisli jasna je od samog početka. Odmah nakon obavezbog introa/ zahvalnice svima koji su pomogli, dočekuju nas Shine all Day i Q-Tip u jednom od svojih najboljih izdanja još od Beats, Rhimes and Life. Flashovi štićenici Jumz i Kel Spencer ga sasvim solidno prate, a sve je zaokruženo masnim boom bap beatom.

Koncept iz naslova biva dodatno potvrđen i u sledećoj pesmi. Afasi, Kase, Macho i Abasso nam, svako na svom maternjem jeziku, poručuju: We speak Hip Hop. Logično je da je za englesku deonicu ovog podsećanja da je hip hop danas globalni fenomen zadužen učitelj KRS One.

Blastmaster nam se kasnije još jednom vraća sa cameronovskom vizijom sveta bez hip hopa i svakako lirički najsnažnijim momentom na albumu What if.

U skladu sa podnaslovom i činjenicom da kulturu ne čini samo rap, i ostala tri elementa dobijaju šansu da zasijaju. Beat na Tribute to the Brakedancer će svakako izazvati priličnu akciju na linoleumu tako da je moguće da se u svoj toj gunguli ne primeti da mikrofonom komanduje NY freestyle legenda Supernatural, što bi svakako bila nepravda.
 

Klupski podijumi će sigurno biti puni svaki put kad na red dođu funky breakovi pažljivo spakovani u Here Comes my DJ, dok je za sve aerosol zavisnike pri kraju albuma ostavljena Bronx Bombers.

Nažalost, fileri kao da su neizbežni u modernoj muzici (šta je loše na albumu sa 10-12 pesama?). Zamku predugog albuma i nepotrebnih skitova ni neko tako iskusan kao Flash nije uspeo da izbegne, a pesme kao što su Grown & Sexy i Those Chix (i pored uvek zabavne Princess Superestar) jednostavno su nepotrebne.

Da se vratimo na početak: izlazak Flashovog debi albuma posle 30 godina karijere je sam po sebi događaj. Čak i ako on ne može da promeni svet, kao što je to njegov tvorac učinio one noći kada je pomislio da bi bilo interesantno manipulisati pločom dok se vrti na gramofonu, The Bridge: Concept of the Culture svakako potvrđuje da je Grandmaster Flash jednako relevantan i značajan danas kao u vreme kada je iz DJ kabine Trampsa u etar pustio zver koju danas nazivamo hip hopom.



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 03.04.2009. 14.03.55
    rispekt i za album i za recenziju!
  • Gravatar for el paso
    el paso (gost) | 03.04.2009. 16.45.34
    jebote, kakav "Flash"!!! ...Jedan je "veliki gospodar".
  • Gravatar for White Liner
    White Liner (gost) | 04.04.2009. 00.25.32
    Omiljeni glumac iz filma Wild Style.
  • Gravatar for nigga with attitude
    nigga with attitude (gost) | 04.04.2009. 12.34.42
    Grandmaster Flash se vraca, trese vas iz gaca!!! PEACE!
  • Gravatar for mrt
    mrt (gost) | 09.04.2009. 11.11.48
    zapravo su 2 ''velika gospodara'' - zaboravili ste na come back Srdjanov :)
  • Gravatar for shm
    shm (gost) | 21.04.2009. 12.11.57
    Respect! Ocekujemo tvoj povratak i na radio!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.